Gyurkity Péter

Márciusban indul a brit kibervédelmi központ

Jövő márciusra érnék el a tervezett létszámot az új brit kibervédelmi központ esetében, amely ettől az időponttól kezdve lesz felelős az ország infrastruktúrájának védelméért, valamint az esetleges támadásokért.

A brit parlamentben elhangzott kérdésekre összegyűjtött írásos válaszok között bukkanhatunk az ide vonatkozó rövidebb bejegyzésre, amelyből a fenti időpont mellett a létszám feltöltésével, valamint az anyagi fedezettel kapcsolatos érdekességekre is fény derül. Ezekből szemezgetünk most, különös tekintettel arra, hogy az új ügynökség nemcsak a folyamatos védelmet, de adott esetben az ellentámadásokat is szervezi majd.

Elsősorban olyan szakemberek jelentkezését várják, akik értik a tinédzser hackerek mentalitását, nyilván annak érdekében, hogy minél hatékonyabban vegyék fel a harcot a belső és külső akciókkal szemben. A Cyber Security Operations Centre (CSOC) első körben 19 főt foglalkoztat majd, ezt a létszámot pedig a tervek szerint jövő márciusra érik el, így onnantól várható a folyamatos munka megkezdése is. Az újoncokat elsősorban a meglévő ügynökségek, a titkosszolgálatok, valamint az erőszakszervezetek állományából szereznék be, természetesen az ilyenkor megszokott szigorú háttérellenőrzések mellett.

Érdemes megjegyezni, hogy míg a meglévő Office of Cyber Security (OCS) a mostani pénzügyi évben 130 ezer fontos költségvetésre támaszkodhat, a most létrejövő CSOC még nem kap külön büdzsét, kiadásaikat az illetékes részleg, valamint az MI5, MI6 és az erőszakszervezetek hozzájárulásaiból fedezik majd. Elsődleges feladatuk az ország IT infrastruktúrájának védelme lesz, ám végső esetben akár ellentámadást is indíthatnak, amennyiben ennek felsőbb szinten is szükségét látják.

Az illetékesek az új ügynökség felállításától azt remélik, hogy az Egyesült Királyság hatékonyabb védelmet alakíthat ki a kibertámadásokkal szemben, a létszámot és az anyagi forrásokat pedig nyilván igény szerint növelik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!