Berta Sándor

2013-ra készülhet el a Második Schengeni Információs Rendszer

Az Európai Unió régóta szeretné egyesítené a különböző adatbázisait, hogy egy helyen érhessék el a nemzeti rendőrségek az összes fontos adatot. Úgy tűnik azonban, hogy erre még várni kell.

Az Európai Unió különböző biztonsági nyilvántartásaiban jelenleg 11 millió bejegyzés található, ezek között vannak a nemzetközi körözések alapján keresett személyek adatlapjai és az ellopott járművek aktái, illetve rendszámai. Többek között ezeket az adatbázisokat egyesítené a Második Schengeni Információs Rendszer (SIS II). A probléma csak az, hogy a SIS II átadása évek óta csúszik és a legfrissebb információk alapján az új központ leghamarabb csak 2013-ban kezdheti meg a munkát.

A csúszások miatt egyre többen bírálták az Európai Uniót. Legutóbb Marie Fekter osztrák belügyminiszter támadta a testületet, mondván: "Elviselhetetlen az a komolytalan procedúra, amit előadnak." A politikus szerint - különösen az eredeti 2007-es időponthoz képest - már a korábbi 2012-es céldátum is rossz volt, de szerencsére az Európai Parlament már reagált a kérdésre és eltörölte a 2011-es évben a SIS II-re előirányzott pénzeket, így azok nem fizethetők ki. Fekter az utóbbival arra utalt, hogy így talán néhány tízmillió euró megmenthető. Az osztrák belügyminiszter már tavaly októberben nemes egyszerűséggel pénznyelőnek nevezte a programot, mivel a SIS II az európai uniós tagállamoknak eddig összesen több mint 300 millió eurójába, míg az Európai Bizottságnak 90 millió eurójába került és még csak félkésznek sem mondható.

Fekter mellett egy másik belügyminiszter, a német Thomas de Maiziere is bírálta a projektet, kiemelve, hogy az már 143 millió eurót emésztett fel, ami az eredeti összeg tízszerese. "Komoly aggodalommal figyeljük, hogy a rendszer nem csak a tervezettnél később érkezik, hanem annál drágább is lesz" - közölte a politikus. De Maiziere szavaira válaszul az Európai Bizottság csak annyit volt hajlandó elismerni, hogy a SIS II fejlesztési költségei 55 millió eurót tesznek ki. Az Európai Bizottság október végén akar a kérdéssel újra foglalkozni és akkor állapítja majd meg a Második Schengeni Információs Rendszer költségvetési számait is.



Franciaország, Szlovénia és Hollandia képviselői szintén támadták a programot és Fekter elmondása szerint gyakorlatilag egyetlen pozitív vélemény sincs már az EU-ban a SIS II-vel kapcsolatban. Az osztrák belügyminiszter hozzátette, hogy az különösen elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság szakértői csendben vannak és senki sem követeli a projektben részt vevő cégektől, hogy végre mutassanak fel valami eredményt. A tagországok többsége is hallgat, mivel úgy vannak az egész dologgal, hogy ha már ennyi pénzt belefektettek, akkor egy kicsit még lehet javítgatni. Az egyetlen pozitívumot az jelenti, hogy az Európai Parlament a program felülvizsgálatára kérte az Európai Számvevőszéket.

A SIS II legutóbbi tesztje tavasszal fejeződött be és akkor derült ki, hogy a rendszernek komoly hiányosságai vannak, például nem tudja kezelni a PDF-fájlokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!