Gyurkity Péter

Európai elektronikus azonosítókártyák lesznek

Az Európai Unió a közösség minden tagja számára elérhetővé tenné saját struktúráját, amelynek kiépítésével az egységes elektronikus azonosítókártyák megjelenését gyorsítanák fel - a megjelenés jövőre esedékes.

Az illetékesek Stork, azaz Secure idenTity acrOss boRders linKed névre keresztelték el a programot, amelynek eredményeként akár már 2010 végén megjelenhetnek az egységes és könnyű azonosítást biztosító kártyák első példányai. A programon immár egy éve dolgoznak, az elkövetkező hetekben pedig annak részletes struktúráját ismertetnék, hogy mindenki számára világossá váljon annak alapvető felépítése.

Egészen pontosan november 18-án rántják le a leplet a részletekről, ekkor ismertetik majd ugyanis azokat a tagállamok szakértői előtt a Malmö városában megtartandó találkozón. Ennek célja, hogy a szakemberek időben értesüljenek az esetleges változásokról, azok ismeretében pedig jobban felkészüljenek a program kiterjesztésére és a tagállamok fokozatos bevonására. A platformért felelős szervezet szerint ezzel alapvető módon leegyszerűsödik az üzletemberek, a magánemberek, valamint a kormányzati alkalmazottak azonosítása, a határátlépéskor szükséges eljárás pedig szintén sokkal egyszerűbbé, olcsóbbá és könnyebbé válik.

A legfőbb cél most, hogy a rendszert a mindennapokban, valós emberek bevonásával, élesben is teszteljék. A hangsúlyt a használhatóságra helyezik, a folyamat során pedig nyilván komoly változásokra is sor kerülhet - minden az eredményektől függ. Eddig öt tesztelési programot hagytak jóvá, amelyek egészen pontosan egy évig futnak majd, ezek pedig olyan területekre fókuszálnak majd, mint a határátlépést megkönnyítő mechanizmusok kidolgozása, illetve a dokumentumok biztonságos online továbbítása.

További részleteket egyelőre nem közöltek, így nem tudni, hogy a kártyák nagyjából hogyan festenének, illetve, hogy miként képzelik el azok bevezetését a tagállamok számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Magiszter #11
  Ha belegondolsz a hivataloknak nem érné meg 1db kártyát kiadni mint univerzális (tehát jogsi, személyi, lakcím, taj... stb.), mert nem tudna belőle meggazdagodni Hiszen ha csináltatsz egy személyit, jogsit...stb-t akkor mindegyikre külön számolnak fel illetéket. KB 5 éve hagytam el az irattartómat és 25 ezer forint volt újracsináltatni az egészet, mert szinte mindenhol volt 3-5 ezer forintos illetékbélyeg. Most egy kártyáért nem kérhetnek el 30 ezer forintos illetéket (Asszem van rá valami felső határ, persze törvényt módosítani bármikor lehet.), tehát nem érné meg az államnak váltani. Vagy max úgy hogy most kötelező jelleggel (nem elavulás szerint, mint anno a kihajtós személyi) kellene mindenkinek 1 hónapon belül megcsináltatni.
 • M2 #10
  Gondolom az EU határainak átlépéséről
 • Turdus #9
  Felesleges, a mai chipkátyákon simán elfér 8 kilobyte, ami bőven több, mint ami egy digitális aláíráshoz szükséges. Egy tipikus digitális kulcs max 2 kb.
  google:pki security card

  Én csak ezt nem értem:
  "a magánemberek [...] azonosítása, a határátlépéskor szükséges eljárás pedig szintén sokkal egyszerűbbé, olcsóbbá és könnyebbé válik."

  Biztos én vagyok a hülye, de mióta van EU-n belül határátkelő? Ezek nem hallottak még Schengeni egyezményről? Akkor meg miről beszélnek?!?
 • Amergin #8
  Chip-tuningot!
  A bőr alá!
  I NWO!
 • Mo.Organ #7
  Ez pontosan így van.
 • shaark #6
  Minek harom kulonbozo chip? Svedorszagban egy jogositvany boven eleg "szemelyazonositashoz" bankban, orvosnal, valasztasoknal stb...
 • Piel #5
  Meddig tartana elkészíteni egy olyan plasztikkártyát, amelyben 3 chip van? Egy a hatóságoké, egy a hivataloké, egy pedig az egészségügyé. Mindenki más rendszerben, más és más jogosultságokkal olvashatná. Megoldódna a TAJ kártya, a lakcímnyilvántartó kártya gondja is. Szerintem megoldható lenne a mai technikával.
 • Hegi90 #3
  hát elég ciki is lenne egy papír pecséttel, meg egy ráragasztott fényképpel, 2010-ben.

  #2: te miről beszélsz
 • pasi29uk #2
  ...és lőn több tíz milliós adatbázisok a fekete piacon, ahol adják-veszik őket...
 • Bandew #1
  Újabb trükkös lépés a globális fasizmus felé!