Berta Sándor

Távközlési részleget hoz létre a német állam

A német kormányt aggasztja, hogy külföldi kézbe kerülhet a Deutsche Telekom szolgáltató leányvállalata, a T-Systems. Ez a cég felel a kormányzati hálózatért és a minisztériumok közötti adattovábbításért.

A német kabinet informatikai rendszerét a T-Systems működteti. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a következő hetekben vagy hónapokban külföldi kézbe kerül a távközlési konszern, ezáltal hasonló sorsra juthatna a szövetségi infrastruktúra is. A kormány ezt a kockázatos helyzetet mindenképpen ki akarja védeni.

Amikor René Obermann a Deutsche Telekom vezetője lett három évvel ezelőtt, már vizsgálta a T-Systems eladását. A német belügyminisztérium már akkor kongatta a vészharangot és a kabinet végül megvétózta az elképzelést. A döntést azzal indokolták, hogy ha külföldi tulajdonba kerül a szolgáltató, úgy a német kormányzati számítógépes rendszert is egy külföldi cég vagy szervezet működtethetné. Az aggodalmak jogosak, hiszen a T-Systems biztosítja, hogy a Berlin-Bonn információs tengelyben (IVBB) a minisztériumok között elhangzó minden beszélgetés és információ, valamint továbbított e-mail titkosítva legyen és azok tartalmához egyetlen külföldi titkosszolgálat se férhessen hozzá.

A helyzet azonban a következő hetekben változhat, hiszen a T-Systems eladása elől gyakorlatilag minden akadály elhárult. A német kormány ezért mindent elkövet annak érdekében, hogy megvédje a szövetségi informatikai rendszert. A felmerült javaslat rendkívül egyszerű: a közeljövőben a német állam egy külön szakosított IT-részleget hoz létre a Kölni Közigazgatási Hivatalban, amely jelenleg az összes rendőrségi lehallgatási akció központja. "A központi irányítást és a hálózat üzemeltetését is saját kezünkbe vesszük, azért, hogy a rendszer jobb, olcsóbb és biztonságosabb legyen" - jelentette be Martin Schallbruch, a német állam IT-ügyekért felelős igazgatója.
A szükséges munkákat és átépítéseket várhatóan 2010 végéig elvégzik. Schallbruch többek között létrehozna egy olyan kiemelt biztonságú infrastruktúrát, amely a kormány, a közigazgatási hivatalok és az egyes tartományok számítógépes rendszereit kötné össze. A szakember jelezte: a Deutsche Telekom elveszíti ezen a területen betöltött eddigi pozícióját, a kormány ugyanis a jövőben több szolgáltatóval is együtt akar működni. Megbízásokra számíthat akár az amerikai Verizon vagy a brit British Telecom is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #2
    Vagy tenoristákéba...