Berta Sándor

Okosabb városokkal spórolnának az USA-ban

Több mint 500 kormánytag, vállalkozó és tudós tanácskozott arról, hogy miként lehetne hatékonyabbá tenni az amerikai közigazgatást. A rendezvény fő támogatója, amelynek mottója Smarter Cities volt, az IBM volt.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a gazdasági válság miatt nem csak a gazdaságban, de a közigazgatásban is megtakarításokra van szükség. A technológia a jövőben nagyobb szerepet kaphat a közlekedésben, az energiaszektorban, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátórendszerben. Számos megoldásra váró probléma van és ezek ráadásul meglehetősen szerteágazóak. "A gazdasági nyomás arra fog bennünket kényszeríteni, hogy hatékonyabbá váljunk és megváltoztassuk a közigazgatás módját" - jelentette ki Sonny Perdue, Georgia állam kormányzója.

A szakemberek szerint a legnagyobb problémát az egyre növekvő adatmennyiség jelenti. Ennek a problémának a megoldásában segíthetnek az új technológiák. "A legnagyobb gond az, hogy sokan azt hiszik, elég, ha csak gyűjtjük az adatokat és ezzel már meg is oldottunk mindent" - szögezte le Michael R. Bloomberg New York-i polgármester. New York élen jár az adatfeldolgozásban és már az 1990-es években felszereltette a CompStat bűnmegelőzési rendszert, amit később átvett többek között Los Angeles, Philadelphia és Baltimore is.

2002 óta létezik a metropoliszban egy városi forródrót, amelyet naponta átlagosan 50 000-en hívnak fel és amely szolgáltatás az idei év eleje óta immár a világhálón is elérhető. A rendszer minden panaszt, várakozási időt és megoldatlan problémát feljegyez, majd ezeket kiértékeli, hogy így javítsa a közigazgatás hatékonyságát és teljesítményét. A vállalatok esetében az ügyintézéseknél tapasztalható hosszú várakozási időket New Yorkban egy külön a számukra létrehozott internetes szolgáltatással csökkentették le.

A New York-i Tűzoltóság szintén az IBM-mel közösen egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely tartalmazza az épületek alaprajzait, statikai és egyéb vizsgálatainak eredményeit. A hálózathoz a tűzoltók bármikor csatlakozhatnak vezeték nélküli számítógépeik segítségével és így mindig hozzáférhetnek az éppen szükséges információkhoz. A valós idejű megoldás még tűzoltási taktikát is ad és igyekszik megóvni a lánglovagokat a rájuk leselkedő veszélyektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!