Berta Sándor

Zöld-IT kezdeményezések a német kormánynál

A német kabinet folyamatosan csökkenti számítógépei és más informatikai, illetve távközlési készüléke fogyasztását.

"Az energiahatékony információs és kommunikációs technikáknak minden szervezetben meghatározó szerepet kellene játszaniuk az IT-folyamatokban. Csak így érhető el, hogy elérhessük a célunkat. Ezen a területen komoly előrelépést értünk el és ezen az úton kell következetesen tovább haladunk. Az informatikai és a telekommunikációs rendszereink egyre környezetbarátabbak. Mindez azt jelenti, hogy az ambíciózus közép távú energia-megtakarítási célkitűzéseink nem minősülnek illúziónak" - jelentette ki Cornelia Rogall-Grothe, a német kormány IT-megbízottja.

Az Angela Merkel kancellár vezette kabinethez tartozó minisztériumok és más hivatalok tavaly összesen 570 millió kilowattórát fogyasztottak, ami 14,2 százalékos fogyasztáscsökkenésnek felel meg. A német kormány a Zöld IT Kezdeményezés nevű program keretében a közelmúltban összesen 70 különböző zöld-IT projektet indított a közigazgatásban, amiket kereken 90 millió euróval támogatott. A kezdeményezést még 2008 végén a nemzeti IT-csúcstalálkozón hirdették meg és a fő cél az, hogy 2013-ig minden minisztériumban és más hivatalban 40 százalékkal mérsékeljék a használt PC-k, laptopok, szerverek és más IT- és távközlési eszközök fogyasztását.

A távlati célok között szerepel az épületek intelligens fogyasztásmérő rendszerekkel való felszerelése, a videokonferencia-megoldások alkalmazása és alacsony energiafogyasztású készülékek beszerzése. A szakemberek korábban kiszámították, hogy egy munkaállomás, illetve alkalmazott évente 1000 kilowattóra áram fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy évente 330 tonna széndioxid keletkezik.

Cornelia Rogall-Grothe elmondta, hogy a fogyasztás egyik feléért a szerverközpontok, a másikért pedig a munkaállomások felelősek. Mivel az államigazgatási és közigazgatási szektor IT-kiadásai elérik az évi 17 milliárd eurót, így érthető, hogy a kormány ezen a területen komoly megtakarításokat akar elkönyvelni. "Csak a pénzügyminisztérium évente körülbelül 55 millió kilowattórát fogyaszt" - közölte Martina Stahl-Hoepner, a szaktárca IT-megbízottja. Ez az árammennyiség a teljes német állam- és közigazgatás fogyasztásának 9 százaléka.

A német kabinet munkáját összesen 300 szerverközpont segíti, ezek számát háromra fogják lecsökkenteni. Egy központ lesz Berlinben, egy Bonnban és egy Frankfurt am Mainban. A jövőben az új készülékek beszerzésekor kiemelt figyelmet fordítanak majd az energiahatékonyságra. Ezenkívül szóba került a virtualizációs technológiák használata és a hálózatok optimalizálása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    "évente 1000 kilowattóra áram fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy évente 330 tonna széndioxid keletkezik." Na ezt hogy számolták ki? Vki világositson fel aki jártas a témában. Megnéztek 1 gáz-szén erőműt?