Gyurkity Péter

Hogyan válasszunk új televíziót a vébére?

A labdarúgó világbajnokság kitűnő alkalom a televíziógyártók számára, hogy ismét megvillantsák legújabb fejlesztéseiket, amelyek olykor már egy panelház ikerablakának méreteivel vetekednek. A sok eltérő, a laikusok számára még mindig teljesen új szabvány megtévesztő lehet, ám a technikai kérdések mellett az egészen egyszerű igazságok is meglepetésként hatnak. Egyes cégek egészen érdekes húzásokkal készülnek a nagy sporteseményre.

A világhálón természetesen számos helyen találunk rövidebb-hosszabb összefoglalókat arról, hogy mely készülékek felelnek meg a legjobban igényeinknek, ezen írások pedig immár a nagyobb üzletláncok internetes oldalain is fel-felbukkannak, elég ha csak a Best Buy útmutatójára gondolunk. Másutt egészen apró részletekig merészkednek az alkotók, hogy segítsék a potenciális vásárlókat eligazodni a hatalmas választékban, gondosan ügyelve arra is, hogy tisztában legyenek a már-már átverésnek minősülő trükkökkel. Mi most e kettő között ugrálunk majd írásunkban, remélhetőleg hasonlóan jótékony hatást gyakorolva.

Kezdetnek vegyük rögtön a méretet, ami itt sem jelent mindent - azt ugye jól tudjuk az élet más területeiről, hogy a technika általában jóval értékesebb a puszta fizikai méretnél. A gyártók persze igyekeznek minket elcsábítani minél nagyobb készülékeikkel, ám ezek mit sem érnek, ha a képernyőt egy viszonylag kis szobában, akár egészen közelről bámuljuk, itt ugyanis még a legjobb fejlesztés esetében is legfeljebb a négyzetek kergetőzését kísérhetjük majd figyelemmel. A készülék típusa, a gyártó neve, valamint a technológia mellett tehát legyünk tekintettel arra is, hogy mekkora távolság lesz köztünk és a dobozban megjelenő világ között. A fent hivatkozott cikk ebben is segítséget jelent, eszerint a 40 hüvelykes és ennél nagyobb televíziókat legalább 1,6-2 méter távolságból érdemes bámulnunk.


Vegyük figyelembe az egyes technológiák közötti különbségeket, az általuk kínált előnyöket. Nagy általánosságban, amíg a plazma egyértelműen nagyobb fogyasztást hoz magával, addig ezek a tévék szebb színeket kínálnak, valamint nagyobb képfrissítési adatokat produkálnak. Az LCD a maga részéről talán élesebb képpel és nyilván kedvezőbb árakkal tartja magát, míg a LED szintén szép színeket, jobb kontrasztot, valamint válaszidőt jelent, vékonyabb külső és magasabb ár kíséretében. Az OLED ennél még tovább lép eggyel, ám csillagászati, horrorisztikus áron, ráadásul a gyártók még maguk sem tudnak megbirkózni a méret jelentette akadályokkal. Egyelőre olyan áron tudják csak kihozni a nagyobb példányokat, amiért meg sem éri piacra dobni azokat.

A felbontás legalább ilyen fontos, különösen a HD-szabványok megjelenésével és sokasodásával. Ebben igen fontos kapaszkodót jelent a YouTube oldalán közzétett videó, amelyben (angol nyelven) ismertetik az egyes felbontások közötti különbséget, valamint az egyéb fontos tudnivalókat. Kiderül például, hogy az 1080i (Interlaced) felbontás valójában a 720p (Progressive) alatt helyezkedik el minőségben, hiszen egy adott pillanatban feleannyi sor jelenik meg a képernyőn, mint amennyit a szám alapján vélnénk - az már más kérdés, hogy szemünk egyszerűen képtelen követni ezek váltakozását. (Itt jön be a framerate, ami a legtöbb esetben 60 képet jelent másodpercenként, ez már túl gyors a szemünknek).


Míg az 480p képkockánként 338 ezer pixelt jelent, addig a 720p 922, az 1080i 1 millió 37, az 1080p pedig már 2 millió 74 ezret

Az Interlaced és a Progressive közötti különbség nagyon jól megmutatkozik az internetes HD-videók, valamint a Blu-ray tartalmak esetében, így mindenképpen érdemes 720p, illetve 1080p felbontású készüléket vásárolnunk (az 1080i mára inkább a használt televíziók sajátja, ezek a sorozatok többnyire kifutottak). A televíziózás szegmensében viszont fontos eltérés, hogy a legtöbb jel még mindig 1080i felbontásban érkezik otthonunkba, így megspórolhatjuk az 1080p változatok árát, a nappaliba bőven elég lesz a 720p felbontást támogató készülék is.

A kontrasztaránynál napjainkban meglehetősen nagy számokat látunk, nem ritka a 20 000:1 feltüntetése (ez ugye azt a különbséget jelezné, amely egy adott pillanatban, ugyanazon képen a legfényesebb és legsötétebb pixel között mutatkozik, ezzel jellemezve számunkra a készülék által használt színpalettát). Néhány gyártó azonban azonban visszaél ezzel, és a valódi helyett a dinamikus kontraszt adatait adja meg. Itt sajnos nincs lehetőség konkrét listával segíteni a választást, az igazán igényeseknek maguknak kell kideríteni az igazságot az adott fejlesztéssel kapcsolatban.

A képfrissítési adatok esetében mindenképpen kerülnünk kell a legfeljebb 50 Hz-et támogató készülékeket, ezek ugyanis igencsak rossz minőséget produkálnak az eleve megkérdőjelezhető, hagyományos jelek feldolgozása esetén (gondoljunk a legszélesebb körben elérhető csatornákra). Ilyenkor a gyors mozgás helyett - ami sportközvetítéseknél általános - elmosódást, maszatolást tapasztalunk a képernyőn. Az Interlaced felbontás ráadásul ezt a jellemzőt is lerontja, hiszen itt két eltérő panel (a páros és páratlan sorok) gyors váltakozásával érik el a nagyobb felbontást, amely gyakorlatilag megfelezi a képfrissítést; az 50 helyett tehát mindössze 25 teljes képet látunk majd másodpercenként.


Azonos pixelméret mellett nagyobb kijelzőn sokkal rosszabb minőséget kapunk

A válaszidő tekintetében mára igencsak leegyszerűsödött a dolgunk, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ez ne legyen nagyobb 5 ms-nél, ellenkező esetben olykor jelentkezhet a jól ismert maszatolás, elmosódás a képernyőn. A beépített hangszórók kérdése még ennél is egyszerűbb, hiszen ezekkel a legtöbb készüléknél kritikán aluli minőséget kapunk. A hangszóróknál nagyon is számít a fizikai méret, és a lapos kijelzők doboza kompromisszumra kényszeríti a gyártókat, amely egyértelműen a minőség rovására megy. Érdemesebb inkább külön hangszórókra beruházni, már amennyiben a kellemes hangzás fontos számunkra.

Az internetes televíziózás, az új szabványok és technológiák gyors ütemű megjelenése fontossá teszi az új csatlakozók támogatását. Ma már nem ritka a 2-3 HDMI, illetve Ethernet csatlakozó jelenléte, amely további kapukat nyit meg előttünk, ehhez pedig USB, illetve Wi-Fi portok is csatlakozhatnak a nagyobb kényelem jegyében. Figyeljünk oda a kínálatra ezen a téren is, gondolva nappalink többi szórakoztatóelektronikai készülékére. Az sem utolsó szempont, hogy a különböző nézőszögekből miként fest a megjelenített kép, ez megint csak olyan jellemző, amelyet többnyire magunknak kell letesztelnünk a kívánt távolságból és irányokból.

A vásárlás előtt mindenképpen érdemes átfutni a vonzónak tűnő televíziók részletes elemzését, az üzletben pedig nem árt, ha megismerkedünk a távirányítóval. Jól tesszük, ha saját, máshol már látott DVD/Blu-ray lemezekkel felszerelkezve jelenünk meg a tett helyszínén, hogy legyen egy jól megfogható összehasonlítási alapunk.

Az sem árt, ha átfutjuk az aktuális akciókat, amire nagyon jó példa a Toshiba esete. Ez utóbbi cég az Egyesült Királyságban például azzal hirdeti magát, hogy visszafizeti a most, június 10. előtt vásárolt készülékek árát, amennyiben az angol csapat megnyeri a világbajnokságot. Ez persze rögtön válaszra késztette a szurkolókat, akik szerint a gyártó minden bizonnyal nem hisz a szigetországiak sikeres szereplésében, ám a vásárlók mindenképpen jól járnak, ha Anglia mégis elhódítja a címet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GHOST7 #65
    vébére mint olvashatod az elején de, már nem aktuális :D
  • darthdenes #64
    Jó a cikk, csak a lényeget nem írja, hogy először döntsük el mit akarunk nézni és utána vegyünk TV. Magdi anyus nézéséhez nem kell a 1080p, főleg ha kábel tv van. A paraszt bácsi megveszi a boltban gyönyörű képet produkákó tv és otthon rádöbben, hogy ez szar!!
    kábel tv + dvd= csak plazma 1024*768
    ha a számgépet is rá akarod kötni valamint csak gyári dvd van, nem avizol (ez alol mkv kivétel) akor lehet 1080p tv elmélkedni.
    Itt jön a következő Lcd/ plazma? Film nézésre csak plazma. Ja és nem fogyaszt többet!! Ez ugyan olyan városi legenda, mint a " fel kell tölteni gázzal" című történet! Az lcd áramfelvétele az állandó, ezért ha működik akkor azt fogyasztja ami rá van írva. Amíg a plazma, ha sötétebb a kép, pl este játszódik a jelenet kevesebbet fogyaszt, míg a világos részeken többet! Ami kb átlagba ugyan az mint , az lcd átlaga!
  • sathinel #63
    Ha nem veszel észre különbséget akkor ott gond van. A wow, aion, DDO vagy akármelyik stratégia sokkal jobb ha nagyobb a felbontás. Ha egyszer játszol rajta rögtön rájössz. Én is feküdni szeretek az ágyban és a moncsi a lábam közt van vagy egy álvány amin előtted van sem rossz. Full HD kijelződ nincs akkor nem tudod mit is jelent a full HD. Pl nézz meg pár filmet valamin ami tudja.

    http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx
    itt pl találsz ilyen videót és sokkal részletesebb mert a kis állatokat, mozgásokat sokkal jobban látod. 1080p-videót nézni kb akkora különbség mint dvd-720. igaz nem sok videó van ilyen felbontásban, de játékoknál nagyon sok segítség a nagyobb felbontás. Ha megnézed a képek egymáshoz való viszonyát akkor láthatod hogy kb mindhárom közt ugyanakkora különbség van.

    Eyefiniti meg azért jött mert ha már 800 fontot kiadnék plazmára akkor már veszek 3 iiyama 24" moncsikat és azon játszok vagy akár TV-t nézek. A jel ugyanaz mint TV-n. Lejátszani lejátsza. Arra hogy néha megnézzek egykét filmet arra ez elég.
  • FefeeX #62
    persze, amit 30-40 centiről nézel, abban erősen látszik a különbség, főleg ha ráadásul a mérete sem 17". 19"-on felesleges a fullHD, ezért is nincs 19" fullHD monitor. Mert 40 centiről sem látod a különbséget. De amíg Te egy 22"-os monitoron ülsz max 1 méterre, és már 1 méteren sem látod a 720p-1080p különbséget (persze, a 480p 720p-t még igen, de ha 3 méterről nézed, akkor már azt sem), addig én fekszem a kanapén, stb, és minőségileg ugyanolyan képet nézek 3-4szer távolabbról, ahonnan Te max következtetni tudsz, mi micsoda, a házimozinak ahhoz semmi köze. Szóval nem tudom, honnan jött neked ez az egész, a lényeg az, ha valaki tévét vesz, az tévézni akar valszeg, nem fél méterrel előtte ülni bambán, megkötve, egyedül, max ketten, hogy lássanak is valamit.

    Lényeg lényeg, 19"-on nekem tökéletes az 1280*1024, ha lenne 24" moncsim, azon már kellene a fullHD. De mivel van tévém, meg boxom is, max stratégiát meg MMO-t játszom monitoron, ahhoz meg nekem elég ami van :)
    Jó a 6 monitoros eyefinity, csak megint más. Egy tévét nem lehet monitorral helyettesíteni. És fordítva sem. Csak nagy kompromisszumok által, azokat meg nem szeretem :)
  • sathinel #61
    Lehet így is nézni de ha már játszottál stratégiával, normális MMORPG játékkal akkor észreveszed azonnal a képen hogy 1080p vagy 720p És ha nézel videót ami 1080p-s és a moncsid is tudja, vagy a TV akkor ott is észreveheted hogy sokkal részletgazdagabb. Persze lehet azt mondani hogy nem akkora különbség, de 720p és DVD közt én látom rendesen a különbséget. Lehet hogy a monitorok jobban kihozzák, de van rendesen különbség.
  • moonster #60
    Ahh, nem lehet szerkeszteni.
    Egy 480p-s képet nagyítottam ki 720p, majd 1080p méretűre.
    A minőségromlást lehet rajta nyomon követni.
  • moonster #59
    Jó a cikk.
    Az utolsó kép helyett ilyet képzeltem volna el:

    Teljes méretű kép
  • sathinel #58
    Plazma Full HD


    LED Full HD

    Egy kicsit van különbség. És nem kell az embernek egy tornateremben laknia hogy tudja nézni a képet. 30"-40" közt bőven elég választani ha az ember játszik is. De akkor már inkább vennék 3 moncsit vagy 3 kis TV-t 30" környékén, és eyefiniti egy jó kis ATI kártyával. mint egy nagyobb TV. Talán ha csak TV-t néznék rajta akkor ok.
  • gulyasandras #57
    Csak a hely miatt ragaszkodsz a 82 centihez?

    150-be bőven belefér egy 107 centis.
  • FefeeX #56
    Nos, 82 centis, akkor mindenképp LCD, mivel ugye plazma nincs, már 92 centiset sem láttam az újból. A 3-4 méterről nézést figyelembe véve teljesen felesleges a FullHD, ekkora képen 2, max 2,5 méterről nézve látszana a különbség, és már ahhoz is jó szemednek kell lennie.
    A TN panelt semmiképp nem ajánlom, nálam okosabbak szerint a legolcsóbb tévékben az van, és hát az tényleg nem az igazi. Sajna viszont ezeket ahogy néztem, sehol nem jelzik, így érdemes érdeklődni helyszínen a kereskedőktől.
    Ami adott esetben fontos lehet, az a csatlakozók száma még. HDMI legyen rajt sok, mert DVD, BR, HD video lejátszó, konzol, HD set top box, PC stb mind ezen csatlakozik ideális esetben. Ezeken kívül gyakorlatilag nem sok a különbség a tévék közt. Kinézet, távirányító, rendszer, kezelés, az azonos típusú (TN/PVA/IPS) paneleket általában minden gyár ugyanonnan kapja, így nem lehet köztük olyan nagy különbség, olyan ez mint a monitorok esetében. Szerintem annyira nem lehet rossz ez az LG. De ajánlok neked 1-2 fórum oldalt:
    LCD tévé; plazma tévé; LCD vs. plazma
    Itt érdemes kérdezned. Szerintem meg fogod látni, hogy kitől érdemes tanácsot megfogadni, kicsit érdemes beleolvasni mindig az utolsó 50-100hsz-ba. Sok sikert a vásárlással!