Dojcsák Dániel

Megbukott az IPTV

Kezdőőődik! - de nem a T-Online T-Home TV-jének a siker sztorija - tudtuk meg egy háttérbeszélgetésen a szomorú tényeket Tüdős Andrástól, a T-Online informatikai igazgatójától. A bevezetés óta a cégnek mindössze 2000 ügyfelet sikerült összegyűjtenie, ami mélységesen alulmúlja várakozásaikat.

A T-Online IP TV szolgáltatására (T-Home TV) ugyan folyamatosan jelentkeznek új előfizetők, de a bővülés ritmusa messze elmarad a korábbi várakozásoktól. Az indoklásnak technikai és piaci magyarázata is van. Egyrészt jelenleg csupán az ország 29 nagyobb településén elérhető a szolgáltatás, de ott sem 100%-os lefedettséggel, így fordulhat elő, hogy még Budapesten is vannak olyan körzetek, ahol elvileg létesíthető lenne a szolgáltatás, gyakorlatilag viszont nem.

Jövőre a lefedett települések száma 42-re nő, de ezzel együtt számítani kell arra, hogy az általában telefonközpontokba telepített egységtől (DSLAM, Digital Subscriber Line Access Multiplexer) maximum 2000 méterre lakhat, aki elő szeretne fizetni az optimálisan 8 Mbit-es sávszélességet igénylő ADSL + IPTV szolgáltatásra. A T-Online ráadásul nem elégedett saját szolgáltatás minőségével sem, hiszen a megrendelések pillanatában még viszonylag kis százalékban tudják megjósolni, hogy bekötés után valóban problémamentesen fog-e működni a szolgáltatás, legyen szó IP alapú televízióról vagy éppen nagy sávszélességű internetről. Ahogyan egy korábbi cikkünkben kifejtettük, a jelenlegi technológiával a lakosság viszonylag szűk keresztmetszete érhető csak el, viszont sokszor vállalják a bekötést és amennyiben a vállalt minőséget nem sikerül produkálniuk, akkor visszakoznak a kisebb csomagra való váltástól.


A technikai nehézségek mellett az sem szolgálja a magenta cég sikereit, hogy egy szinte teljesen telített piacra léptek be, ahol már mindenki, akinek igénye volt rá köttettet be kábeltelevíziót vagy előfizetett műholdas televízió szolgáltatásra. Ráadásul az utóbbi piacán komoly árverseny van, amit a DigiTV-nek szinte a földig sikerült lenyomnia.

Ezt a helyzetet úgy próbálják orvosolni, hogy eleinte nem a tömeges piacokat célozzák, hanem egyfajta prémium szolgáltatásként próbálják értékesíteni a digitális adást. Ezzel az egyetlen probléma, hogy a tartalomszolgáltatóknak a korai befogadók eme kicsiny csapata nem elegendő érv ahhoz, hogy komolyabb minőségű adásokat készítsenek. Az HBO is rendelkezik például HD felbontású adással, de arról egyelőre ne is álmodjon senki, hogy ez az otthonokba kerül, hiszen sem üzletileg nem éri meg, sem a jelenlegi ADSL2+ technológiával nem lenne működőképes.

Mi a jövő?

Természetesen a vállalat nem nyugodott bele az első csata elvesztésébe és máris a következő évi csodákat mutatták be nekünk. Ezek technikailag valóban lenyűgözők, de kérdéses, hogy a fogyasztókat mennyire fogja majd ámulatba ejteni. Az IP TV újdonságairól, mint a Time-shift, VoD, stb. már nem érdemes beszélni, viszont mindenképp érdekes lehet, hogy az ADSL2+ technológiáról a következő évre valószínűleg sok helyen VDSL-re váltanak.

Ez optimális körülmények között akár 50 megabites sávszélességet is produkálhat, igaz még kisebb, 1,5 km-es sugarú körön belül, míg a kábeles rendszereiken átváltanak Wideband DOCSIS szabványra, ami 100 megabitet képes eljutattatni az otthonokba. Mivel az optikai kábelekkel közelebb kell menni a lakásokhoz, ezért ez a fejlesztés igen sokba fog kerülni a T-nek, tehát minden esetben át fogják gondolni, melyik környéken érdemes beruházni. A pilot projekt például egy lakóparkban fog megvalósulni, de a későbbiekben is feltételezhető, hogy a kevésbé fizetőképes környékeken élők elfelejthetik ezt a luxust.

A sávszélesség emelés persze csak egy háttérlépés, az ígéretek szerint az igazi innováció a tartalomban lesz. Jövő év közepétől már megjelenhetnek a HD 1080p felbontású TV adások (amihez lakásonként kb. 25 Mbit szükségeltetik két TV készülékkel számolva), illetve egy webes rendszert élesítenek hamarosan T-Home web néven. Ez a pórnépnek egy klasszikus műsorújság lesz, de a T-Home TV előfizetők ezen keresztül bárhonnan indíthatnak akár felvételt is az otthoni set-top-box-on, illetve az előfizetők ajánlhatnak egymásnak műsorokat a webkettő trendnek megfelelően.


Sőt az igazán távoli jövőben, amikor a DSL túllendül a feltöltési korlátok adta béklyóin, akkor olyan szolgáltatások jelennek majd meg, mint a lakásfelügyelet webcamen keresztül, vagy éppen a saját magunk által szerkesztett TV adás, immár a videomegosztó oldalak minőségét jóval fölülmúlva. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy az első 10 ilyen saját csatornából 6 legalább pornó lesz - viccelődtek a jelenlevők.

A T-Online székházban történt háttérbeszélgetésből egyébként kiderült, hogy a fejlesztők is látják, hogy a jelenlegi IPTV még nem más, mint egy 50 éves technológia ráncfelvarrt változata. Semmivel sem több, mint az analóg TV, csak éppen meg lehet állítani. A jövő itt is az összekapcsolhatóságé, divatosan mondva az interoperabilitásé. A televíziókészülék megmarad az otthoni szórakozás középpontjaként, de már élvezhetjük rajta a web-böngészés élményét, nézegethetünk rajta fotókat, videókat a számítógépünkről, játszhatunk konzoljátékokat online, stb.

A T-Home TV által is használt Microsoft IPTV megoldás, a Mediaroom képessé vált arra, hogy a fenti funkciók mellett egy teljesen szabadon programozható platformként működjön, azaz csak a fejlesztők és a kreatív emberek ötletein múlik, hogy mit lehet majd variálni az alapokon. Bár egy dolgot biztosan nem: aki TV-Home előfizetést szeretne magának, annak nem elég prosperáló környéken laknia, de T-Online ADSL előfizetéssel is kell rendelkeznie, ahhoz pedig mint tudjuk az esetek többségében még egy T-Com telefonvonal is dukál. Tüdős András szerint ez nem üzleti alapú döntés, hanem technológia függő, hiszen nem lehet szétválasztani a két IP adatfolyamot, egy rézdróton csak egy szolgáltatónak van hely.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Liquido #64
    Szerintem átlagos tévézésre a DVB-T lenne a nyerő, csak a sok béna majom, akin múlik, nagyon hátráltatja a kialakulását. Angliában már 1998 óta elérhető a földi ugárzású digitális adás, és van benne interaktivitás is. Persze azokat szerintem nem sokan használják, de technikailag megoldott a dolog. Nagyon jó a képminőség, és egy set top box sem kerül sokba (sima vevő kb. 10000 ft.). Én voltam kint egy ideig Londonban, és vettem is egy kicsit jobb cuccot, ami merevlemezes felvevő is 2 tunerrel. De itthon még várhatok több mint 1 évet, mire használhatom. Remélem rendesen nekiesnek a fejlesztéseknek, mert jó lenne ha valami csoda folytán a 2008-as olimpiát már ezen nézhetném.
  • Mavericko #63
    Shabba nem csak az eszközökkel van baj, hanem a hálózattal.Az eszközök sok esetben adottak (vagy nem, ilyenkor jön egy egy kis plusz bajlódás), a hálózat viszont az élvezhető felvételhez kell egy bizonyos saját sávszél.Ha ez nincs nem jó a tv adás.Ennek piszok drága arra a szintre emelése, hogy kb. egy ugymond faluból iptv-zzek gond nélkül
  • smokedoc #62
    A dajcse telekom behozta a németek leselejtezett technológiáit .
    Most is azok jönnek.
    az adsl maga a szabvány szar vagyis elavult.
    Ebből csak ennyit lehet kihozni.
    mikor a rozsdásodott telefondobozokban a 2 rézdrótra megy minden ki a végén az utcán tök mindegy bent milyen hiperszuper cucc van, az akkor is csak 2 rézdrót.
    Nem üvegoptika pld.
    az már sokba kerül.
  • plebanos7 #61
    tisztelt T-home ! Előfizetésem van internet +2 Ip-tv setapbox, A régi telefonvonalakon mint Székesfehérváron is van nem tudják bisztosítani a 8-MB es
    letőtési sebességet mivel kb 2Km-re lakom a telefonközpontól.Az internetkapcsolat szaggatott.igy tv-ét sem tudok nézni.Miért nem mérték fel technikailag hogy mit bír el a telefonvonal mielőtt belekezdek volna a fejlesztésekbe? Egy éves hüségnyilatkozatot irtam alá de lehet hogy mivel hibásan szolgáltatnak szolgáltatócsrére szorulok amelyet egyébként sajnálnák!!!
    részt vettem a teszt időszakban is.amely már megmutatta a technikai hibákat
    Ennek ellenére még bizom hogy sikerül megoldani a gondokat ha nem szolgáltatot váltok Ezért a pénzért szeretnék tv-ét nézni és internetezeni.
    székesfehérvár Pintér Péter kelemen béla ut 42 [email protected]
  • shabba #60
    "Viszotn nagyon úgy érzem, hogy egyenlőre még egyrészt kicsit gyerekcipőben is jár, másrészt tipikusan ez a "nyerészkedünk egy új technológián" elv honol megint. (lasd az első adsl csomagok)"

    Az hogy gyerekcipőben jár az IPTV azzal egyetértek, pár fórumon már kifejtettem miért. Legalább kell neki 3-4 év mire túllépnek a kezdeti gyermekbetegségeken is kikupálódik ez az egész. Azért ne feledd anno jó évtizede amikor a kábeles DTV elindult ott is megvoltak ugyanezek a gyermekbetegségek, ahogy ez minden új technológiánál kikerülhetetlenül megvannak. Csak az már rég volt, kevésbé emléxenek rá, ráadásul annak mi nem voltunk tevékeny tesztelői. Most az IPTV-nél világszerte ott vagyunk az első tesztelők között, megtapasztalva milyen egy teljesen új technológia bevezetése és ennek persze nem csak előnyei de árnyoldalai is vannak.

    A nyerészkedés dologgal messze nem értek egyet, még az ADSL hasonlattal sem. Egy technológia árát a költségek határozzák meg. A költségek egy új technológia bevetésénél mindenhol magasabbak így a fogyasztói árak is ehhez mértek, amik később idővel csökken. Ebben semmi nyerészkedés nincs, ami először drága az nem éri meg túl olcsón adni, így is buknak rajta eleget a bevezetési szakaszban a cégek.

    Anno 2000-ben amikor az ADSL elindult egy modem+DSLAM port combo még sok száz dollára rúgott, ma már akár az ötödéért is megkapod mert az évek során a gyártási volumen emelkedése miatt az árak is lecsökkentek. Ne feledd hogy 6-7 éve jó ha évi pár millió DSLAM port értékesítés volt, most meg már közel százmilliós. Márpedig ha a volumen miatt a fajlagos költségek kisebbek olcsóbban lehet adni. Ugyanez igaz az előfizetőszámra is. Anno 2001 végén az első évben összesen 10 ezer ADSL előfizető lett bekötve egy év alatt, ma már ez a szám közelíti az évi 200 ezret. Nem mindegy hogy az eszközgyártóktól milyen volumenben rendelnek a cégek, kisebb tételre kisebb árkedvezményt kapnak, ha száz ezres volumenben rendelnek nagyobbat. És minél több az előfizető annál kisebbek a fajlagos költségek, és bizony Tíkomnál az elmúlt 6 év alatt közel 550 ezresre bővül fel az ADSL létszám, ami messze több mint az első év 10 ezer.

    Nincs itt semmi nyerészkedés ahogy te gondolod, szimpla költsége és bevételek vannak és a bevételeknek mindig a költségek fölött kell maradniuk hisz az internetszolgáltatás profitorientált vállalkozás ahogy a többi szolgáltatás, nem jótékonykodnak a szolgáltatók főleg nem arra hajtanak hogy becsődöljenek.

    Az IPTV szolgáltatás még újdonság, a hozzá szükséges eszközök is frissek, még többnyire az első generációjukat élik és a gyártási volumenek is igen csekélyek ahogy anno ADSL 2000 tájban. Majd ha felfut az értékesítési volumen 3-4 év múlva itt is jóval olcsóbbaká válhatnak az eszközök, kisebb költségek mellett pedig a végfelhasználói ár is csökkenhet.

    Elég példának annyit mondani a Motorola az egyik legnagyobb Set-top Box gyártó nemrég értékesítette az egy milliomodik IP alapú STB-jét. A kábelesTV-s STB-knél pedig már rég túl van az 50 millión. Egy alap kábeles STB ma már 70-80 dolláért kapható, egy alap IP STB legalább 400-500 dollár, legfőképp azért mert az IP alapú termékek több funkciót alapba beépítve kínálna, kvázi azt ami kábelesnél a prémium kategóriás eszköz az IP-nél az alap. Ráadásul IPTV-nél kell egy média gateway is ahol amire az eszközöket kötheted, az sem olcsó az elmúlt években bőven 50-60 ezer fölötti árketegóriájú eszköz volt aminek az ára szerencsére szintén esik, mint minden elektronikai kütyüé. Vagyis egy IPTV telepítésnél, kiszállással, telepítéssel együtt majd ezer dollárnyi eszközt rak oda a szolgáltató, és ez csak az előfizetői oldala. Ez ma még nagyon drágává teszi az IPTV, de később idővel ahogy a technológia már nem a kezdeti drága szakaszát éli, hanem felfutnak a volumenek és esnek az árak, ez akár lemehet pár száz dollárra is, ha mondjuk már 200 alá esne az jóval kellemesebb lenne. Persze ez az idővel előrehaladó árcsökkenés nem csak kliens oldalon hanem szerver oldalon is ugyanúgy zajlik majd hisz oda is igen drága eszközöket kell vásárolnia a szolgáltatónak.
  • strogg #59
    http://www.t-online.hu/t-home/ajanlataink/termekek/20061105kerdesek.html
    Ajánlott link.
    Asszem marado kasaját cuccomnál :(
  • strogg #58
    Ez a statisztika engem is érdekelne. Pláne a "nagyközönség" (azért idézőjel, mert ugye 2000 végfelhasználóról beszélünk) terkintetében. Ugyanis a hómjúzer jellemzően akkor néz a tv-n filmet, ha van tv adás, van VHS, vagy DVD a tv-re kötve. Tehát merőben szokatlan neki a "kiválasztom a filmet, amit nézni akarok a tv-n", hisz számára a fil választá előfeltétele egy DVD lemez, vagy kapcsolgatás a csatornák között. Tehát érdekelne, hogy hányan üdvözölték az ötletet, hogy a távkapcsólóval egy extra menüt is végig böngésszen.
    Mellesleg nem vagyok ellene az IPTV-s megoldásoknak, mert a technológia nagyon jó, és királyos lehetőségek vannak benne. Viszotn nagyon úgy érzem, hogy egyenlőre még egyrészt kicsit gyerekcipőben is jár, másrészt tipikusan ez a "nyerészkedünk egy új technológián" elv honol megint. (lasd az első adsl csomagok)
    Egnem biztosna addig nem fog érdekelni, amig kompromisszum nélkül nem tudok iptv-s elérést carázsolni a jelenlegi rendszermbe. (mármitn a számítógépes multimédiás központra) A kettő együtt ugyanis (egy ilyen eszköz, plusz az iptv) a maximumot lenen képes kihozni a jelenleg(!) elérhető technológiából. ű(egyébként érdekelne, hogy a set-top box az közelezően használatos, vagy kiváltható egy tuner kártya cserével? (Itt értem a kompromisszum nélküliséget. Nem vagyok a szolgáltató által kijelölt technológiai korláthoz kötve, hanem kihasználhatom-e a jelenleg elérhető maximális teljesítményt ha úgy döntök?)
  • RaveAir #57
    Kiváncsi lennék egy olyan statisztikára, hogy ugyan mennyien használták már a T-csoport "videotékáját".
  • RaveAir #56
    A T-Home-ban az a jó, hogy azoknak kínál bővebb tévézési lehetőséget, ahol nincsen bevezetve kábeltv, csak telefonvonal. Tudom, hogy ott van még a UPC Direct, Digi Tv és az Antenna Digital, de nem mindenhol lehet műholdvevő tányért kirakni a falra/tetőre.
    A mi társasházunkban pl. a falban lévő kanócból Antenna Digital jön. Nincs egyéb kábeltévé, tetőantennát macerás lenne feltenni és levezetni, tehát vagy ezt választom, vagy a T-Home-ot. Viszont kiindulva T-csoport zsenialitásából, ezért azt hiszem, hogy nem fogok az ő termékükre váltani a jövőben sem.

    Más: Az Antenna Hungária DVB-H-s tesztjét volt szerencsém látni, köszönhetően egyik kolléganőmnek, és felmerült bennem a kérdés, hogy kinek lehet jó mobiltelefonon tv-t nézni?
  • strogg #55
    Csatornákram ég nem reagáltam: Valóban, a vehető pár ezercsatornából kb: 25 az ami értékes számomra. jellemzően Nat. Geo, spektrum, discovery stb..., illetve pár olykor-olykor nézett csatornák. (paprika tv, reality, VH1 classic, ) Ezen a kb: 25-ös számon sem az általam javasolt, sem pedig a T-home rendszere nem változtat jelentősen, így a vehető csatornák száma amit kínálnak lényegében nem érv. (itt egy újabb átverés. Pontosabban marketing duma, amivel elsózzák a cuccost)

    Viszont! Nekem az upc direkt 150 csatornát garantál, online adásokból is kb: ennyi jön be. Én nézek kb: 10-et, bár legtöbbször azokat sem. De én megtehetem, hogy belerakok egy dvd-t, cd-ről zenét/filmet (fomrátum lényegében mindegy, mert bármit lejátszik). Így a saját "videótékám" ugyanúgy rendelkezésre áll, ha éppen nincs olyan műsor ami érdekel, vagy olyan kedvem van. Mellesleg a pornót említi a cikk. Miért is fizessek elő pornóra, amikor tudok nézni netes pornó csatornát ha akarok?
    Ismétlem: szerintem itt csak a minőséggel tudnak bűvészkedni. (persze kiemelendő, hogy csak olyan számára, aki nem tudja mi a különbség a boot, és a root között :)