Dojcsák Dániel

Túlzás még a digitális HD adás Magyarországon

A szolgáltatók sorra mutatják be a digitális alapokon nyújtott TV szolgáltatásukat illetve a HD minőségű TV-zés élményét népszerűsítik, de egyelőre technológiai kirohanásnak nevezhetnénk, lévén a lakosság nem rendelkezik a HD minőséget kihasználó megjelenítőkkel, illetve a tartalom kínálat is igen sovány.

Az Antenna Digital bemutatta HDTV szolgáltatását a sajtó képviselői számára, s a megszokottól eltérően ezt nem a rajt pillanatában, hanem valamivel utána tette, így az első előfizetői tapasztalatokat is megismerhették. Eközben a UPC is serényen cserélgeti le meglévő előfizetőinél a régi konvertert digitális set-top-box-ra, ami nem egy lehetőség az előfizető részéről, hanem kötelező érvényű lépés.

Egy amerikai felmérés szerint (ahol már több éve működik a HDTV szolgáltatás), a fogyasztók 20%-a nem tudja, hogy a HDTV nézéshez HD-ready készülék beszerzése is szükséges. Persze a HD-ready készülék önmagában még nem siker, kell hozzá egy digitális, HD képes vevőegység (és adás is), illetve szintén az emberek fele nem ismeri a különbséget a HDTV és a digitális TV között. Ezek az arányok hazánkban talán még rosszabbak lennének, de erről nincs egyelőre statisztika. Arról viszont van, hogy a lakosság alig 6-12%-a rendelkezik HD adás megjelenítésére is képes TV készülékkel. A csökkenő készülék árak persze növelik a vásárlási kedvet, így az idei évre kalkulált 40 000 eladott HD képes készülék után 2010-ben akár 190 000 darabot is hazavihetnek a vásárlók.


Több, mint szobaantenna

A technológia önmagában csupán ámítás, így az igazi hajtóerő az lenne, ha valódi HD tartalmak tömkelege árasztaná el a hazai nézőket, amire vállalható áron elő is fizethetnének. Egyelőre viszont a kínálatban mindössze három csatorna szerepel, az HBO HD, az Eurosport HD és a National Geographic HD. Ehhez képest világszerte (főleg az USA területére fókuszálva) több, mint 100 HD csatorna létezik már, s a sorozatokat nem a hazai csatornákon, hanem a fájlcserélők kínálatában követők nagyon jól tudják, hogy szinte az összes új TV-s tartalom már nagyfelbontásban érkezik. Ugyanakkor még az itthon meglévő három HD csatorna sem biztosíték semmire, hiszen a valóban Full HD (tv-s körökben ez jelenleg az 1080i felbontást jelöli) adások aránya ma még igen csekély és az év végére kitűzött 30%-os arány sem valami bíztató.

Ahhoz, hogy egy adást a csatorna nagyfelbontásban vetítsen, nem árt, ha az alapanyag is jó minőségben érkezik. Ehhez viszont az kell, hogy a NatGeo természetfilmjei, az Eurosport közvetítései ilyen kamerákkal legyenek rögzítve. Az éppen most futó Tour de France például 1080i felbontásban követhető és a távoli, az egész mezőnyt mutató képeken bizony megdöbbentő módon látszik a különbség a HD illetve az SD (normál digitális minőség) között. Ha viszont egy kosármeccs következik, akkor visszatérünk a régi homályos világba, amit ráadásul a túl intelligens STB-ok és TV-k többnyire széthúznak szélesvásznúra, így még rosszabb lesz az élmény, mint korábban. Arról nem is beszélve, hogy a HD adások közt is komoly különbségek lehetnek, attól függően, hogy milyen felbontást (720p, 1080i) és milyen tömörítési rátát alkalmaznak rajtuk. A National Geographic műsorai közül némelyik kihasználja a minőségi korlátokat, viszont ezért cserébe 20 Mbit sávszélességet követel a közösből, ami kiszoríthat más csatornákat.

A digitális műsorszórás gyakorlata szerint a szolgáltató kábelen vagy műholdon keresztül egy csokorban továbbítja a teljes műsorfolyamot a felhasználóhoz, ahol az STB-ben található digitális tuner szelektálja ki az éppen kívánt tartalmat. Még a kábeles továbbítás esetén is előfordulhat, hogy a túl sok full HD adás miatt a kapacitások közelébe érnek, de az Antenna Digital szolgáltatásnál (ami műholdas frekvencián, 12,5Ghz-en, de földi sugárzással továbbított digitális adás) egy frekvencia mindössze 40Mbit, amibe az SD adások tömkelege fért bele, a HD-kből viszont alig fog.

A csatornák száma pedig valószínűleg nőni fog, alig egy hónap múlva kezdődnek az olimpiai játékok, amit a Magyar Televízió m2 csatornája HD felbontásban közvetít majd. Ez dicsérendő dolog, viszont a köztévénél valószínűleg még nem gondoltak arra, hogy a játékok végeztével vajon mit is fognak kezdeni a szolgáltatóknál kiharcolt HD multiplex sávjukkal, hiszen a heti egy BL meccs nem biztos, hogy megéri, hogy HD csatornát tartsanak fenn. Lehetne később a híradó, vagy a tüntetések közvetítése is HD, de példát lehetne venni a BBC-ről is, aki 2010 után már kizárólag HD adásokat készít.


Ami befolyik, az rögtön kifolyik

Amennyiben a prémium csatornákon kívül több tartalomszolgáltató is átváltana HD minőségre, akkor csupán a meglévő megjelenítő lenne az egyetlen akadálya a minőségi televíziózásnak, ez viszont sokakat fog csalódottá tenni. Akik még a régi katódsugárcsöves kijelzővel tévéznek, azok kizárólag a jól ismert SCART csatlakozón kijövő jelet fogják tudni fogadni, amivel lemondhatnak a nagyfelbontásról, illetve sok esetben a digitálisan továbbított kép rosszabb minőségűnek tűnik a régi tévén, mint az analóg (és fordítva is igaz, az analóg jel csúnya LCD TV-n).

Akik viszont már korábban beszereztek lapos kijelzőket, őket is érheti meglepetés, hiszen néhány gyártó nem szégyellte magát, mikor 720p alatti felbontású készülékekre matricázták rá a HD-ready feliratot. A teljes HD felbontást ismerő készülékek jelenleg még 200 ezer forint feletti áron indulnak, de 1-2 éven belül ez biztosan töredékére esik, addig talán érdemes kivárni. Aki megelégszik 32"-nál kisebb átmérőjű képernyővel is, annak viszont nem érdemes plusz pénzt költenie a Full HD kijelzőre, hiszen ilyen méretben a különbség alig észrevehető a 720p és az 1080i/p között.

Ki kell emelni az adások rögzítésének lehetősét is, hiszen a jó minőségű HD jelet a tartalomgyártók utasítására a szolgáltató nem engedheti ki olyan eszközre, ami rögzítésre, másolásra alkalmas. Éppen ezért a HDMI csatlakozóból kijövő jelet csak a TV készülékek tudják fogadni, a külső DVR eszközök nem, sőt a nagy gyártók nem is tesznek HDMI bemenetet a felvevőikre, ugyanezen okok miatt. Persze a távolkeleti gyártókat ez nem érdekli: ugyanaz lesz a helyzet, mint az asztali DVD lejátszóknál, ahol a Sony/Samsung/Panasonic/stb nem, a gyagyinak titulált márkák viszont képesek voltak DivX-et, feliratokat, MP3-mat és mindent kezelni a kezdetektől fogva.

Az Antenna Hungária szakértői szerint még az is elképzelhető, hogy egyes csatornák mindenféle rögzítést megtiltanak, így ha lemaradnánk egy HBO-s filmről, akkor várhatjuk, hogy mikor adják újra. A jogi huza-vonák viszont éppen a digitális technológia áldásait tehetik tönkre és megkeseríthetik a nézők szórakozásra szánt szabadidejét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 05lampard #94
    IMAX-et minden háztartásba!
  • Adamul #93
    "nem engedheti ki olyan eszközre, ami rögzítésre, másolásra alkalmas"
    Hát szép új világ mit ne mondjak, emiatt rosszabb lesz mint a jelenlegi rendszer ... Miaz hogy nem vehetem fel, hogy később megnézzem? Pedig erre megszereztem a jogot, hogy rendelkezem a tvelőfizetéssel, és végigbámultam a film előtt/közben egy csomó reklámot NEM???????
  • Anteris #92
    "eredeti mozis minoseghez"

    az milyen is? Elég sűrűn járok moziba mostanában de éles képpel még nem találkoztam és nem is tudom, hogy vetített anyag valaha is lesz-e olyan tűéles, mint a megjelenítők.
  • Tetsuo #91
    marmint a legtobb, es nem mind.. :)
  • Tetsuo #90
    Nameg a legtobb mozifilm mind a HD felett van..
  • MrBlowfish #89
    Nemtudom írta-e már vki, de a TV-k már réges rég HD kamerákkal dolgoznak többségében. Szóval nem ott a bibi, hanem a sugárzásnál.
  • kvp #88
    A magyar musorok minosege eleg alacsony, sajnos nem csak kepminoseg tekinteteben. Viszont van osszehasonlitasi alapom, mivel egy 1200p-s megjeleniton nezem az osszes mozgokepet, fuggetlenul a forrastol. Van egy kombo analog/digitalis tuner a gepben, ezert latom szinte az osszes jelenleg elerheto forrast.

    A magyar analog sugarzasnak nem jo a kepe, hanem atlagos analog pal minoseget at. Az analog kabelteves adas valojaban digitalis, ugyanis pl. a upc rendszeren a gerinchalozat digitalis es mpeg2 tomoritesu az osszes csatorna, csak a vegpontok elott dekodoljak. Ehhez kepest az analog adas jo. Az uj foldfelszini digialis adas csak akkor jobb, ha digitalis bemenetu megjelenitot hasznalunk, mert akkor elmarad az analogra torteno oda/visszaalakitas. Ez a legtobb dekoder es hd ready tv eseten nem talalhato meg. Az adasok jo resze amugy is analog formaban jon alapbol, tehat az oda/vissza alakitgatas csak rontani kepes a kepminosegen (lasd: kvantalasi hiba).

    Hd tartalmak eseten letezik a jo 15 eve hasznalt 720p, ami nem sokkal jobb mint a progressziv pal minosege (lasd: dvd-k). Az 1080i/50fps csak arra jo, hogy megizzassza a dekodert es ennek ellenere szetessen a kep. Az 1080p alapvetoen jonak tunik, mivel a mozifilmek 24 fps-el keszulnek, tehat az europai 25 fps van hozzajuk a legkozelebb. Az 1080i-s rendszeren sem lesz tobb kepkocka, csak nagyobb az eselye, hogy a deinterlace fazisban osszecsusszon ket eltero kockahoz tartozo felkep.

    Alapvetoen az 1080p/25fps all legkozelebb az eredeti mozis minoseghez, persze csak a jelenlegi technologia korlatai mellett. Ma magyarorszagon a legtobb adas analog, tehat egy analog tv sem ad rosszabb minoseget mint egy digitalis. Viszont egy digitalis rendszer eseten elofordulhat, hogy rosszabb lesz a kepminoseg. Ha minden idealis es az adas is hd, csak akkor van esely arra, hogy jobb legyen a kep. (mivel sem az 50, sem a 25 nem oszthato maradek nelkul 24-el)

    A legtobb mai digitalis tv-n pedig azert olyan rosszak az analog adasok, mert nem megfelelo a tamogatasuk az analog musorok vetelehez. Ez nyugaton es keleten mar nem feltetel, csak errefele van ra egyaltalan szukseg. Megfelelo szoftver alkalmazasa eseten egy lcd tv is adhat olyan tiszta sd kepet, mint az analog adas es akar egy atlag sd video is nezhet ki olyan jol mint egy tultomoritett hd.
  • Alexease #87
    Nem tulzas! Lehetetlen:))))
  • mrzool #86
    Ha nem tetszik ne nézd. Lehet én sznob vagyok, de SD-t csak végszükség esetén nézek, inkább várok a HD release-re. Egyszer kell csak rákapni, onnan nincs hátraarc.:)
  • Ferrer #85
    Hádétévé.. Néha már nem is tudom, sírjak e vagy nevessek a "modern kor" naaagy találmányain.. Hihetetlen hogy mivel nem lehet már vakítani a parasztokat :D