Felföldi Beáta

Az iPad fellendítheti az eBookok feketepiacát

Ha elektronikus formában szeretnénk egy könyvet elolvasni, úgy juthatunk hozzá a legegyszerűbben, ha letöltjük. A másolásvédelem azonban nem egyszerű, hiszen egy gombnyomással ellopható.

A TorrentFreak egy olyan oldal, ahol a torrentekkel kapcsolatos legújabb hírek, információk és statisztikák jelennek meg. Legutóbbi felmérésük célja az volt, hogy megtudják, az iPad megjelenése óta nőtt-e az érdeklődés az eBook torrentek iránt. A válasz egyértelmű igen, a statisztikák szerint átlagosan 78%-kal nőtt a letöltések száma a megjelenés előtthöz képest. Azonban a zene és a film torrentekhez képest a könyvek után egyelőre kicsi az érdeklődés, ami annak is betudható, hogy a választék csekély, leginkább sci-fi és az éppen legdivatosabb könyvek találhatóak csak meg a nyilvános torrentoldalakon.

Manapság már nem az a jellemző, hogy boltban vásárolják meg a zenei CD-ket, inkább ingyen letöltik ezeket, ami azért is népszerűbb, mert talán nincs is olyan zeneszám, amit az interneten meg ne találnánk, bármilyen elvont műfajú is. Vajon az iPad elterjedésével az elektronikus könyveknek is ez lesz a sorsa?


A könyvek szkennelése hosszadalmas, idő és türelem kell hozzá, míg egy CD másolása pár perc várakozás után készen van. Előbbinél a digitalizálás bonyolult és időigényes procedúrája miatt nem valószínű, hogy ezzel a módszerrel nőne a sokszorosára az eBookok száma. De ha az Apple Macen és a PC-n elérhetővé tesz egy kész állományt, a másolás folyamata jóval gyorsabb lesz. Nem számít majd, hogy a fájl másolásvédelemmel van-e ellátva, elég lesz egy gombnyomással (screenshot) lementeni az oldalt, majd egy karakterfelismerő program segítségével elkészíteni a digitális könyvet.

Az elektronikus könyvek iránt egyre nagyobb a kereslet. Ezt fel kell ismernie a könyviparnak is és a könyvek bolti megjelenésével egyidőben kellene elérhetővé tennie az elektronikus formátumot. Lehetőleg minél olcsóbban. A könyvszakma igenis próbálkozik, ugyanis pár hónappal azután, hogy az iPadot bejelentették, digitális formátumú könyvek máris nagy számban elérhetők az új eszközre. Az iBookStore jóval gyorsabban bővül majd világszerte az iPad segítségével, mint annak idején az iTunes Music Store. Az eBookok olvasásához a felületeket már megalkották, programokat is írtak hozzá, most már csak a könyviparon múlik, hogy felismeri-e ezt a lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Koge #18
    *szerinted - csak gyorsan irtam, meg egy kis kiigazitas: win felhasznaloknal a hozza nem ertes 99%-os igaz a joval nagyobb elterjedtseg miatt.
  • Koge #17
    draga aronvirginas szeriten ez mit jelent? "(akiknek a 90%-a hozza nem erto ember ami rendjen is van, nekik szantak a cuccot)" nem altalanositottam hanem hozzavetoleges aranyrol beszelek, te a maradek 10 szazalekhoz tartozol de a ha szovegertessel gondok vannak igy irom, tisztelet a kivetelnek.

    ugyhogy nem mellozom az ilyen "ostoba altalanositgatast" legkozelebb el kene olvasni amit irok ...( nem a sorok kozott, en szeretek egyertelmuen fogalmazni )

    G_ArchAngel az allitolagos masik oldal gyilkolna az apple-t, en nem, legyen boldog az osszes felhasznaloja csak ne probaljanak meggyozni ahogy az utcan a krisnas akar teriteni, a fenyeroallitasrol en is hallottam de akarhogy veszem le bantja a szememet, sajnalom, tul jo szemem van vagy nem halad a korral.

    mielott barki nekem esik kerem szepen olvassa el amit irok ne minden masodik szot. koszonom
  • aronvirginas #16
    Koge, a hozzászólásodból ugyanaz a felsőbbrendűségi érzés süt, mint amivel Ulkesht vádolod. Megjegyzem, én is "12 éves korom óta kocka vagyok", több országos számtech verseny díjazottja, mégis vannak Apple termékeim, amikkel tökéletesen elégedett vagyok. És számtalan jó IT szakembert ismerek, akiknek szintén van MacBook Pro-juk vagy iPhone-juk, pedig aligha nevezhetők nem hozzáértőnek. Úgyhogy kérlek mellőzd az ilyen ostoba általánosításokat, miszerint "az Apple termékek hozzá nem értőknek valók". Talán a Linuxosok között az átlagnál több a kocka, mivel a rendszer nlémileg az ő berkeikből nőtte ki magát. De ahogy a Linux is egyre inkább a felhasználóbarátság útján halad, ez változni fog. A Mac OS X pedig ugyanúgy alkalmas a legegyszerűbb böngészéstől a legkomolyabb tudományos munkákig, mint bármelyik másik rendzser, gondolom nem sokat dolgoztál benne, ha ennyire értesz hozzá. Én nem egy Mac-es open source program fejlesztésében vettem részt, és nem egy tudományos munkára használtam a MacBook Pro-mat. Megértem, hogy neked szúrja a szemedet az Apple, de azért mindenkit kollektíve lehozzánemértőzni, aki Apple termékeket használ, az kicsit meredek.
  • G_ArchAngel #15
    Szvsz Te meg a masik oldal tokeletes mintapeldanya vagy, akik miatt Ulkesh-nek erdemes leteznie:)

    Egy dolgot jegyeznek meg, az atlagosnal nagyobb hulyeseget:
    "hogy lefekves elott egy tukrozodo szar egekig emelt fenyereje kiegesse a retinamat felhomalyos kornyezetben..."

    Ket opciod van (nem csak Apple-nel, a legtobb esetben):
    - az eszkoz erzekeli a kornyezeti fenyviszonyokat es automatikusan igazitja a sajatjat ehhez
    - manualisan sajat magad kalibralod

    Ha ellenben az 'egekig emeltet' reszesited elonyben, akkor azt user error-nak neveznem, nem az eszkoz tehet rola...
  • narumon #14
    Az apple résszel nem mindenhol értek egyet. A nokia telefonnal főleg nem. Piára nem költők, nőre igen (mint tudjuk a feleség a legdrágább), a biciklim drágább volt mint a gépem, szeretek mozogni, és imádom a 700 oldalas könyveket mert azt érzem, hogy kapok valamit a pénzemért :D
    Jól összefoglaltam?? :D
  • Koge #13
    Ulkesh te mindennel meg vagy elegedve amin alma logo van, azt nem ertem miert erzed kutyakotelessegednek hogy minden hirportalon vedd az apple-t mert mindenki hulye akinek nem az van. ( johetsz azzal hogy nem igy van de a stilusod erre enged kovetkeztetni )

    Teljes mertekben egyetertek azokkal akik azt mondjak hogy lcd-n szar olvasni mert szar, a munkahelyemen 3 monitor 3 plazma es 3 kivetito van elottem, nem azzal akarom megjobban szetkurni a szemem (nem vagyok szemuveges meg mindig ) hogy lefekves elott egy tukrozodo szar egekig emelt fenyereje kiegesse a retinamat felhomalyos kornyezetben...

    otthon csakis kizarolag papir alapon olvasok, igen megveszem a konyvet meg a magazint mert kenyelmes es termeszetes olvasni, mar-mar pihenteti a szemet.

    en megvarom a szines e-ink kijelzoket majd onnantol lesz ertelme az e-booknak ( szamomra )

    es zarszoban annyit, a nagytobbseg nem azert fikazza a apple termekeket mert nincs penze ra, kedves fanboyok kimeljetek minket az ilyen jellegu hozzaszolasoktol, hogy mert nincs penzed ra es amugyis a windows szar es a telefon az iphone mert nekem speciel:

    - hanyingerem van az alma design-tol ami szerintetek istencsaszar valami olyan szinten buzis mindegyik cuccuk mint egy homokfuvott vibrator

    - hanyingerem van az uzletpolitikajuktol mar mar azt mondom hogy a microsoft korrektebb az ugyfeleihez

    - tularazott minden termekuk pedig ugyanaz van bennuk mint barmi masban es hiaba mondjatok hogy felhasznaloi elmeny meg jo szoftverek, nezzetek mar korul a tobbi gyartonal hol tart, mert amiota megvan a nagytobseg apple usernek a maga kis mac-e toronymagasan szarik a konkurenciara

    - es igen lattam mar macet fagyni mielott jottok a hulyesegeitekkel, lattam a gagyi anyaghasznalatot is (repedezo macbookok), egyet viszont el kell ismernem, az apple kivalo tomegtermek hozza nem ertoknek dicseretes amit a konzumer piacon elert le a kalappal elottuk, es persze nem csoda hogy vannak fanboyok (akiknek a 90%-a hozza nem erto ember ami rendjen is van, nekik szantak a cuccot)

    es akkor hogy milyen alapon magyarazok, 12 eves korom ota kocka vagyok, van otthon egy amd platformos gepem, egy dell szerverem debiannal, egy nokia telefonom. es a penzemet piara nokre meg bringara koltom mert mozogni kell.

    na johet a fika

    ja megvalami, aki nem tud egy 700 oldalas konyvet kezben fogni az sorvadjon el inkabb
  • Teperinke #12
    Egyáltalán nem nehéz, jó a fogása, nem fárasztó olvasni rajta. Másfél hét alatt két könyvet olvastam ki rajta, és az olvasáson kívül filmet nézni, netezni, játszani is nagyon jó rajta. Egyik sem kényelmetlen, sőt...
  • fergusonpapa #11
    áldot legyen az oráááj:D
  • Polemius #10
    Ja, és valószínűleg nem véletlen adták ki például a Három testőrt is több kötetben (is). Mert egy ~700 oldalas könyvet talán nem olyan kényelmes olvasni.
    De ha az ipadot is kiadják mondjuk két vagy három kötetben, feltétlen szólj. ^^
  • Polemius #9
    "Ember, Te tudod mekkora volt anno Alexandre Dumas Harom Testore vagy Karl May Winnetou-ja?"

    Tudom. A polcomon is van jópár nagy méretű könyv. Közös tulajdonságuk, hogy kézben tartva igen fárasztó őket olvasni. Gyakorlatilag csak fekve, vagy asztalnál lehet olvasni őket. Széken, fotelban, strandon, wc-n, fürdőkádban nem.

    Nem véletlen, hogy a legtöbb könyvet jóval kisebb méretben adják ki, jellemzően 200-250 gramm alatti tömeggel (ehhez képest: ipad Wi-Fi model: 680 g, Wi-Fi + 3G model: 730 g!) és akkora margókkal, hogy kényelmesen meg lehessen fogni (erre is panaszkodnak a használók).

    Arról nem is beszélve, hogy ugye egy könyvet gyakorlatilag bármilyen szögből tudsz olvasni, míg egy lcd igencsak hátrányokkal indul ezen a téren.

    Mellesleg megnézném, ahogy valaki a fürdőkádba ipadot hordana olvasni. :)
    Vagy akár strandra, vakító napsütésben olvasgatni.

    Szóval nem, az ipad sem az az Apple termék, amin kényelmes lenne könyvet olvasni. Nehéz, rossz a fogása, fárasztó a kéznek és a szemnek is.