Berta Sándor

Büntethető a Twitteren az illegális tartalmakra linkelés

A hesseni tartományi bíróság kimondta, hogy minden olyan személy büntethető, aki a csevegőszolgáltatás keretében illegálisnak minősülő anyagokra mutató hivatkozásokat helyez el.

A 3-08 O 46/10 számú ítélet azután született meg, hogy egy ismeretlen több fórumban is hamis állításokat tett egy bizonyos vállalattal kapcsolatban. "A tudatos linkelés miatt az alperes a tartalmakat gyakorlatilag a sajátjaivá tette. Alapvetően az oldal üzemeltetője felelős azért, ha valaki hivatkozásokat helyez el és ilyenkor mindegy, hogy az adott link a honlapján vagy éppen egy Twitter-folyamban jelenik-e meg. Aki tehát hivatkozik valamire, az is a sajátjává teszi a linkek által mutatott tartalmakat" - jelentette ki a döntés után dr. Hajo Rauschhofer IT-jogi ügyvéd, a felperes védője.

Az alperes korábban üzleti kapcsolatban állt az általa besározott céggel, majd később hamis, megtévesztő, a másik felet és annak üzleteit sértő kijelentéseket, illetve hivatkozásokat tett elérhetővé mások számára. A bíróság végül úgy határozott, hogy amennyiben az alperes folytatja a törvénysértő tevékenységét, úgy akár 250 000 euróig terjedő pénzbüntetésre is számíthat. A testület abból indult ki, hogy a linkek elhelyezésekor az alperes pontosan tudta, hogy azok milyen tartalmakra mutatnak, így tisztában volt tettének lehetséges következményeivel.

Ez volt az első eset Németországban, hogy egy bíróság kimondta: a linkeket elhelyezők felelősek a hivatkozások által hozzáférhető tartalmakért. Jelenleg világszerte több millióan használják Twittert. A felhasználók egy része nem csak az üzeneteik továbbítására, hanem a számára érdekes linkek terjesztésére is alkalmazza a szolgáltatást. A bíróság indoklása szerint aki illegális tartalmakra utaló hivatkozásokat helyez el a Twitteren, az ugyanúgy büntethető, mint, aki illegális tartalmakat terjeszt, népszerűsít vagy ezekre utaló linkeket terjeszt vagy jelentet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asdasdasd #4
  Németek hasonló indokkal most záratták be a rlslog.net -et. Nem mintha nem lenne 10 másik hasonló, csak bosszantó.
 • Amergin #3
  Ha annyit írok: "írd be a gúglba hogy mákosrétes és a második találat" azért is mehetünk a dutyiba, lassan már itt tartunk.
 • FoodLFG #2
  Úh kemény. :D
  http://twitter.com/eztv_it
  Holnaptól önként vonulok börtönbe!
 • passatgt #1
  "Egy német tartományi bíróság"

  tovább nem olvastam, ezek a németek már nem normálisak:D