MTI

Fél év után ismét szabad SMS-ezni Hszincsiangban

Hat hónappal a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) történt véres zavargások után ismét küldhetnek telefonjukról szöveges üzenetet a térségben élők - tájékoztatott helyi forrásból a Hszinhua hírügynökség.

A szolgáltatást "fokozatosan" állították vissza vasárnap éjféltől - közölte az autonóm területi kormányzat tájékoztatási irodájának illetékese. Az internet- és sms-szolgáltatást Hszincsiang egyes körzeteiben röviddel a tavaly július 5-i etnikai zavargások után felfüggesztették arra hivatkozva, hogy így akadályozzák meg az erőszakhullám továbbterjedését. A lépést akkor hivatalosan bejelentették.

Ezeken a területeken egészen december 28-ig csak néhány helyi információt közlő kormányzati portál és banki honlap volt elérhető, s tavaly év végén is csak a xinhuanet.com.cn és people.com.cn hivatalos hírportálok váltak olvashatóvá. Január 10-én két népszerű oldallal, a sina.com.cn és a sohu.com portálokkal bővült a "kínálat". A mostani tájékoztatás szerint az online banki szolgáltatások, értékpapír-ügyeletek, iskolai beiratkozások lehetősége is ismét adott, továbbá "az időjárás-előrejelzéseket tartalmazó sms-ek fogadása is" újra lehetővé vált. Az internet- és sms-szolgáltatás gyors leállítása "hatékony eszköznek bizonyult" a zavargások kezelése és a stabilitás fenntartása szempontjából - hangoztatta a kormányzati illetékes.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm területi népi gyűlés a hét végén befejeződött ülésszakán korábban, a kormányzat elnökének előterjesztésében elhangzott, hogy kilencven százalékkal tervezik növelni a közbiztonságra fordítható összeget az idén. A "társadalmi stabilitás megerősítésére" előirányzott összeg 2,89 milliárd jüan (423 millió dollár).

Nur Bekri beszámolója részletesen foglalkozott a múlt év júliusában Urumcsiban történt etnikai zavargásokkal, amelyeknek 197 halálos áldozatuk és több mint 1700 sérültjük volt. Bekri beszámolt arról is, hogy a július 5-én történteket követően a hatékony intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozniuk további tervezett akciókat Kasgarban (Kashgar), Hotanban, Akszuban (Aksu) és Iliben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chriss745 #1
    Hát ez mekkora hír! Akkor ezért forgolódtam éjjel az álmomban, tudtam hogy valami nagy dolog történt a világban. Hát az meg hol a francban van? Google maps kék halalt dobott a névtől.

    Ez a hír? Nem semmi. :)

    Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy a Hszincsiangi helyi esgé is le addja-e, hogy BKV sztrájk van Budapesten... HOL? :D