Berta Sándor

Nagybevásárlást tart az SAP és az IBM

Két óriáscég is komoly összegeket fog költeni a következő években. Az SAP a Sybase átvételére készül, míg az IBM 20 milliárd dollárért vásárolna fel cégeket.

Az SAP és a Sybase hivatalosan is bejelentették, hogy aláírták azt a megállapodást, amely szerint az SAP 65 dolláros áron megveszi a Sybase részvényeit. Ez azt jelenti, hogy az IT-cég összesen 5,8 milliárd dollárt fizet ki a papírokért. A felvásárlásnak köszönhetően az SAP megoldásai elérhetők lesznek a különböző mobil platformokra is, illetve felgyorsul ezek elterjedése. A tranzakció utóhatásaként a felhasználók azt tapasztalják majd, hogy valós időben kapják meg a különböző információkat, elemzéseket és adatokat. A vállalkozások emellett produktívabbak lesznek és gyorsabban, valamint rugalmasabban reagálhatnak majd a növekedési lehetőségekre.

Az SAP a szükséges pénzt egyrészt saját forrásból, másrészt a Barclays Capital és a Deutsche Bank által biztosított 2,75 milliárd dollárból teremti elő. A vállalatirányítási szoftverek területét uraló német cég a piaci értékénél jóval magasabb árat ajánlott az amerikai vállalatért; részvényenként 65 dollárt fizet, ami 44 százalékkal több, mint a Sybase-részvények átlagos árfolyama az utóbbi három hónapban. A Sybase felügyelőtanácsa egyhangúlag elfogadta az ajánlatot.

A tranzakció azt jelenti, hogy az SAP immár több mint 850 partnercégén keresztül 4 milliárd mobil felhasználót ér el és láthat el különböző információkkal, illetve reklámokkal. "Ezzel az átvétellel megnyitjuk az alkalmazásainkat több száz millió mobil előfizető előtt. Ötvözzük a a világ vezető céges szoftvereit a jelenlegi legnagyobb teljesítményű mobil platformmal" - jelentette ki Bill McDermott, az SAP AG igazgatósági szóvivője.

A Sybase előre telepített és mobil adatbázisok fejlesztésével, adatszinkronizációval, titkosítási szoftverek készítésével és mobil üzenetküldő szolgáltatásokkal foglalkozik. Jim Hagemann Snabe, az SAP AG igazgatósági szóvivője szerint az emberek egyre gyakrabban akarják a mobil készülékeiken intézni az üzleti ügyeiket és ez független attól, hogy milyen területen és milyen pozícióban dolgoznak. "Ez az együttműködés meg fogja változtatni a szoftveripart" - kommentálta az eseményt John Chen, a Sybase vezérigazgatója.

Elemzők szerint a SAP a nagy rivális Oracle térhódítását próbálja megállítani, ezért tett szinte elutasíthatatlan ajánlatot. Az idei harmadik negyedévben lezárni tervezett ügylethez az illetékes versenyhatóságok engedélye is szükséges. A Sybase önálló egységként épül be a SAP csoportba, és a menedzsment is marad. A német cég a mobil alkalmazások piacán kíván erősödni a felvásárlás révén. A SAP három éven belül a második nagy felvásárlást hajtja végre. 2007-ben a Business Object nevű társaságot vásárolta fel 4,8 milliárd euróért. S hogy mit hozhat a jövő? Nos, rövid időn belül megjelenhetnek a kifejezetten az okostelefonokra készített számlázó és könyvelői programok.

A bejelentés mellett még egy hír keltette fel az IT-szektor figyelmét. Sam Plamisano, az IBM vezetője ugyanis egy New York-i befektetői csúcstalálkozón közölte: cége a következő öt évben összesen 20 milliárd dollárt költ más vállalatok felvásárlására. Plamisano emellett elmondta azt is, hogy jelentősen növelni akarják a vállalat profitját, 2015-re a részvényenként a jelenlegi 11,35 helyett 20 dollár lehet a nyereség. A vezető végül leszögezte: 2002 óta több mint 20 milliárd dollárért összesen 100 különböző profilú céget vettek meg és szeretnék ezt a tempót tovább fokozni. Elsősorban olyan piacokba akarnak befektetni, amelyek még több hasznot hozhatnak a felhasználóknak. Ilyen terület lehet a Cloud Computing, de a társaság fejlesztene autópályákat, áramhálózatokat és más fontos infrastruktúrákat felügyelő szoftvereket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #2
    Mert gondolom nem akartak egy évet várni...nem úgy megy, hogy hipp-hopp felvásárlom, meg ha valaki elkezd nagy tételekben vásárolni a részvényeket, akkor arra a piac is lép, és elkezdik feltornászni az árakat...
  • pasi29uk #1
    "...piaci értékénél jóval magasabb árat ajánlott az amerikai vállalatért; részvényenként 65 dollárt fizet, ami 44 százalékkal több, mint a Sybase-részvények átlagos árfolyama az utóbbi három hónapban.... "

    Ez miért jobb mint csendben némi rafkóval felvásárolni 5-15%al olcsóbban?