Berta Sándor

A Comcast lett az NBC Universal többségi tulajdonosa

A kábelhálózat-szolgáltató a General Electrictől vásárolta meg a médiakonszern 51 százalékos tulajdonrészét. A tulajdonosváltás komoly kihatással lehet nem csak a tengerentúli televíziós, hanem a szélessávú internetpiacra is.

A megállapodás megkötésekor az NBC üzleti értékét 30 milliárd dollárban határozták meg. Az egyezmény megkötése után az NBC Universalhoz kerül többek között az E! és a Versus televíziós csatorna, valamint számos más médiarészleg is, amelyek összértéke eléri a 7,25 milliárd dollárt. A General Electric összesen 6,5 milliárd dollár készpénzt kap. Piaci elemzők számítottak egy hasonló lépésre, mivel a GE korábban már számos alkalommal jelezte, hogy "új utat keres" az NBC számára. ahhoz azonban, hogy a megállapodást megköthessék, a General Electricnek meg kellett állapodnia a médiacégben jelenleg 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Vivendivel.

A Vivendi várhatóan 6 milliárd dollárt kap a GE-től, míg az NBC költségvetését 8 milliárd dollárral pótolják ki. Az NBC központja továbbra is New Yorkban lesz és a vezetője is Jeff Zucker marad. Az NBC-hez tartozik többek között az NCB Television Network, a Universal Pictures filmstúdió, valamint számos szórakoztatópark. A tervek szerint a Comcast és a GE egy új szórakoztatóipari vállalatot alapít, amelyben előbbinek 51, utóbbinak 49 százalékos tulajdonrésze lesz. A Vivendi fokozatosan eladja majd az NBC Universalban lévő tulajdonrészét.

A tranzakciónak köszönhetően a Comcast megerősödhet és ez semmiképpen sem jó hír az internet semlegessége mellett kampányolóknak. A cég ugyanis évekig manipulálta a fájlcserélők elérését és a semleges internet egyik legnagyobb ellenzőjének számít. Amint arra szeptemberben Julius Genachowski, az amerikai Federal Communications Commission (FCC) elnöke is rámutatott: a Comcast, az AT&T, a Verizon és más nagyvállalatok azért harcolnak, hogy maguk határozhassanak egy-egy szolgáltatás korlátozásáról vagy szüneteltetéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #3
    csak annak sok akinek sokkal kevesebb van ;)
  • Scroll #2
    Billi bácsi zsebből kifizeti :D
  • Kandurex #1
    30 milliárd dollár...hát az sok pénz :s