Molnár András

A MySQL volt vezetője az Oracle-Sun felvásárlás mellett

A MySQL korábbi vezérigazgatója sürgette az Európai Unió döntéshozóit, hogy hagyják jóvá az Oracle-nek a Sun Microsystems és a MySQL adatbázis csoport felvásárlását, azzal érvelve, hogy a további késlekedés az EU-nak éppen azt az erős versenyképességét ássa alá, amit annyira próbál megvédeni.


Marten Mickos, a MySQL volt vezetője
Neelie Kroes-nak, az Európai Bizottság versenyügyi megbízottjának írott levélben Marten Mickos azzal érvelt, a szabályozóknak igazuk volt, amikor megkérdőjelezték, hogy ha az Oracle felvásárolja a Sun-t és volt cége nyílt forrású adatbázis szoftverét az mennyire árt a szabad versenynek. Viszont Mickos, aki 2001-től 2009-ig vezette a MySQL-t, hiszi, hogy az Oracle felvásárlás nem árt a versenynek, de a felvásárlás visszatartása igen: "Minden bizonytalanságban eltöltött újabb nap nagyon káros a Sun különféle üzleteire nézve, csökkentve a versenyt a piacon. A tranzakció lezárásának késleltetése ennek következtében az ellen a tiszteletreméltó cél ellen dolgozik, amit a felvásárlás kivizsgálásának elindításakor akartak elérni" - írja levelében.

Még nem tudni biztosan, milyen hatással lesz a levél a döntésre, de Mickos nagyon jól ismeri a MySQL üzleti ügyeit, és az Oracle-nek minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy véghez vigye a felvásárlást. Az amerikai igazságügyi minisztérium még augusztusban hagyta jóvá a Sun felvásárlását. Mickos - aki jelenleg a Benchmark Capitalnál dolgozik- elmondta egy interjúban, hogy neki semmilyen anyagi haszna nem származik a tranzakcióból. Inkább az motiválja, hogy megpróbál segíteni azoknak az alkalmazottaknak, akik a Sun-nál, még inkább a MySQL részlegnél dolgoznak, sürgetve az ésszerű döntést az ügyben. "Nem élhetek együtt azzal a ténnyel, hogy nem teszek semmit sem az ügy érdekében", mondta Mickos

Mickos visszautasította az Oracle kínálta előnyöket, amikor a MySQL még független volt, viszont elfogadta a Sun felvásárlást 2008-ban. Szeptemberben, az Európai Bizottság közölte, a MySQL állt a Sun felvásárlás kivizsgálásának középpontjában. Ennek oka, hogy a Bizottság előzetes piacfelmérése szerint az Oracle adatbázisa és a Sun MySQL terméke közvetlen versenyben áll több ponton is az adatbázis termékek piacán, és hogy a MySQL-ről sokan gondolják, hogy nagyobb konkurenciát fog jelenteni, ahogy egyre több funkcióval rendelkezik majd.

A Bizottság kivizsgálása arra is rámutatott, hogy a nyílt forrás természetéből adódóan lehetséges, hogy nem kerülhető el az összes szabad verseny-ellenes hatás. A részletes vizsgálat során a Bizottság ennek következtében megjelöl majd néhány problémát, többek között az Oracle ösztönzését, hogy továbbra is nyílt forrású adatbázisként fejlessze tovább a MySQL-t. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója szerint a MySQL az adatbázis üzlet egy más részén van jelen, mint az Oracle jelenlegi termékei, és hogy az Oracle nem tervezi, hogy a MySQL-t egy külön vállalatként kezelje.

Mickos így összegezte az érveit:
1. Az Oracle-nek legalább annyi üzleti érdeke fűződik a MySQL fejlesztésének folytatásához, mint a Sun Microsystems-nek, ha nem több 2. Még akkor is, ha az Oracle-nek bármilyen okból kifolyólag gonosz, vagy közömbös szándékai lennének a MySQL-t tekintve (bár nem hiszem), a MySQL pozitív és tartós hatását az adatbázis-kezelő rendszerek piacán nem kontrollálhatja egyetlen entitás, még ha az maga a MySQL tulajdonosa is. A MySQL felhasználók erőfeszítései sokkal erősebbek a piacon, mint amit a tulajdonosa kifejthet.

A MySQL nagyméretű, több szerveres weboldalak adatbázis támogatását támogatja. Az Oracle adatbázis szoftverét nem erre tervezték, érvelt. Így az Oracle-nek érdeke, hogy fejlessze a MySQL-t. Bizonyítékként az esetre Mickos rámutatott arra, hogy az Oracle 2005-ben felvásárolta az InnoDB-t, aminek az adatbázismotorját a MySQL is használja. "Az Oracle növelte a befektetéseit az InnoDB-ben, ezzel a MySQL-t erősítve a piacon", mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petko #1
    azért kiváncsi vagyok mit gondol az úr azalatt hogy az EU erős versenyképességét ásná alá ha nem engedélyeznék a mergert, amikor a Sun és az Oracle mind2 keményen amerikai cég