Gyurkity Péter

Az IBM az áramhálózati internet mellett

Ezúttal egy igazi nagyágyú döntött az áramhálózati internet támogatásáról: az IBM egy kisebb céggel szövetkezett annak érdekében, hogy a szélessávú hozzáférések a fali csatlakozókon keresztül is elérhetők legyenek.

A Nagy Kék az International Broadband Electric Communications nevű céggel kötött megállapodást, amelynek értelmében utóbbi megkezdi a szükséges berendezések telepítését, hogy a tengerentúlon több államban is szélessávú eléréseket kínáljanak a potenciális előfizetőknek, mégpedig a hagyományos fali csatlakozókon keresztül. Az ötlet ugyan egyáltalán nem új, ám eddig ezek a próbálkozások többnyire kudarccal végződtek. Az IBM úgy véli, hogy megtalálta a sikerhez vezető receptet.

A cég vezetése némileg szolidabb célkitűzésekkel, tökéletesített technikával, valamint több, alacsony kamattal érkező szövetségi kölcsönnel szeretné elérni azt, ami a legtöbb cégnek nem sikerült. A meglévő áramhálózaton keresztül nyújtanának kellően gyors eléréseket az otthonokban, mégpedig az Egyesült Államok azon távoli vidékein, ahol jelenleg nem, vagy alig elérhető valamilyen alternatív megoldás. Jól jellemzi a feladat súlyát, hogy legutóbb egy dallasi áramszolgáltató tervei dőltek dugába, amely 2 millió otthonban nyújtott volna hasonló elérést - az elképzelést májusban kukázták, a cég pedig bejelentette, hogy a felhasznált berendezéseket inkább az áramhálózat monitorozására használja majd a jövőben.

Az IBM partnere kicsinyke cégnek számít, hiszen jelenleg alig 1400 előfizetőt szolgálnak ki, a megállapodás révén viszont több déli államban jutnak új lehetőséghez, előfizetői bázisuk pedig a 340 ezer háztartást is elérheti majd. Az alap szolgáltatás havi 30 dollárnál kezdődik, ezért 256 kbps-os sebességet nyújtanak - ez meglehetősen lassúnak számít, azonban már dolgoznak a 3 Mbps-os változaton is, a technológia esetében pedig előnyt jelent, hogy a fel- és letöltési sebesség minden esetben megegyezik. Az otthonokban a megfelelő eszközt a hálózati csatlakozóba kell illeszteni, ezt követően pedig minden további nélkül igénybe vehetjük az elérést.

A 70 millió dollárba kerülő beruházást kölcsönökből fedezik - kíváncsian várjuk, hogy a két együttműködő cég mennyire lesz sikeres a szolgáltatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KasztnerTokman #16
    "Egy olcsó és egyszerű megoldást mindenhová! "

    tiszta utópia :)
  • valaé valaé ná #15
    Wi-Fi ?
  • grebber #14
    Elolvastam ezt a cikket
    Haverral a szomszédban jó lenne ezzel fájlokat megosztani de 200méter nagyon kevés :(
  • Alien_AM #13
    ezer eves technika, magyarorszagon vagy 4 ceg forgalmaz ilyneket, 3 eve vasaroltam szegeden ilyen routereket es couplereket 200mbittel mukodnek max atvitelben es bevaltak (corinex a marka neve), nagyobb cegek mar reg hasznaljak oket, pl antenna hungaria stb, es a demasz is fogja hamarosan...
  • grebber #12
    Hát ahogy előttem kifejtették ketten bőven (fingom nincs ilyen dolgokhoz) akkor ahhoz hogy ez megvalosuljon elég erőteljes fejlesztéseket kell véghezvinni.De ha meg is valósul akkor előbb külföldön aztán mire hozzánk is eérne pff már kb a mobilommal is 20mbittel fogok tölteni mert ez nagyon sok idő sajnos.

    De valóban jó lenne tényleg bárhol a lakásban ahol csatlakozó van lehetne netezni,le/feltöltés megegyező sebességű.
  • LPG #11
    Egy olcsó és egyszerű megoldást mindenhová!
  • szombi #10
    Ezzel egyetértek. Még egy középiskolás is meg tudja érteni, mekkora zavar terheli a nagyfrekvenciás jeleket a hálózaton.
    A légkábelek lényegében antennaként viselkednek, 100KHz-nél nagyobb sávszélről ne is álmodjon senki.
    Hacsak nem tesznek minden villanyoszlopra egy szűrőt és erősítőt, de 1MHz-nél ígyse számítson többre!
    Ráadásul meg is kell osztani ezt is. 1MHz~1.5Mbit/s; nah, ezt oszd el 20 felé...

    Egyes földkábelek már csavartan futnak, de nagyon harmat minőségben visz át még ez is.

    Megoldás egy új optikai hálózat lenne, hosszú távon mindenképp olcsóbb az ilyen FÉLMEGOLDÁSOKNÁL.
    Ki kéne cserélni a mai telefonhálózatot optikaira, nem egy huzamban, hanem fokozatosan.
    Először a háztömbökig, falvakban a nagyobb elosztókig érjen el, és az idő haladtával érjen el a lakásba is!
    A jó az egészben, hogy mindenhol ugyanazokat az eszközöket lehet használni,
    nem kell behangolni meg ilyesmi. Nevezetesen az útválasztókról és időkapcsoló gépekről beszélek.
  • kvp #9
    Az aramhalozati internettel a fo gond az, hogy nagyon sok helyen van benne zajszures. Zajnak minosul minden ami nem 50/60Hz-es valtoaram. Ahhoz, hogy a rendszer mukodjon, aktiv eszkozokkel kell athidalni minden transzformatort, minden biztositekot es ki kell javitani az osszes hazilagos toldast a vezetekekben, mivel a jelenlegi halozatnak nagyon rossz a magasfrekvencias ativteli karakterisztikaja. Az eredmeny a felujitasok merteketol fuggoen vagy egy lassu halozat vagy egy gyakorlatilag teljesen ujrakabelezett rendszer. Az arnyekolatlan vezetekek miatt a megoldas nagy vesztesegerol es a csavart erpar hianya miatti alacsony zavartureserol mar ne is beszeljunk.
  • Palinko #8
    nem, nem blokkolja 1 figyelmeztetés aztán másodjára kisüti a géped a csatlakozón keresztül :DD
  • kisgabo #7
    dejó, ezentúl majd az elmű is blokkolhatja a torrentezést.