Gyurkity Péter

Intel: túl lassú a Windows Phone 7

A processzorgyártó bemutatta okostelefonokhoz szánt új Atom chipjeit, ám ezzel egy időben közölte, hogy nem kívánja támogatja a Windows Phone 7 és 8 operációs rendszereket azok lassúsága miatt.

Az Intel az elmúlt évek egyik legfontosabb bejelentésére kerített sort azzal, hogy lerántotta a leplet az elsősorban csúcskategóriás okostelefonokba szánt Atom chipjeiről. Az Atom Z600 sorozat példányai főként teljesítményükkel emelkednek majd ki a mezőnyből, amihez kellemes fogyasztás társul, hogy a cégnek egyáltalán esélye legyen ezen a területen.

Az új termékcsalád központi eleme az Atom Z6XX processzor, amely hatékony energiatakarékos üzemmódjának köszönhetően jóval kevesebbet fogyaszt, mint a korábbi Atom CPU-k. A hivatalos bejelentésben példákat is említenek, ezek szerint a Blackberry készülékekben használt akkumulátorokkal mintegy 10 napos készenléti idő és 5 órás intenzív használat (például folyamatos videónézés) érhető el, ami már egyáltalán nem rossz eredmény. A terméket emellett multitasking-, 1080p-s Full-HD videolejátszási és 3D-s játéktámogatási képességek jellemzik.


A teljesítménnyel kapcsolatban annyit árultak el, hogy a Javascripttel dúsított weboldalak átlagosan 2 másodperc alatt töltenek be, miközben ez a rivális megoldásokon általában 3 és 9 másodperc között mérhető. A támogatott operációs rendszerek között a Moblin, az erre alapuló MeeGo, valamint az Android is megtalálható lesz, az első ilyen készülék pedig minden bizonnyal az LG Aava lesz, amely 3,8 hüvelykes kijelzővel, 1,5 GHz-es Atom processzorral, valamint kifejezetten vékony külsővel érkezik majd.

45 nanométeres gyártási technikával készül, a processzormaghoz egy 24 kilobájtos elsődleges és egy 512 kilobájtos másodlagos gyorsítótár társul. Emellett egy külön 32 kilobájtos cache felelős a különböző utasítások végrehajtásáért. A CPU-k órajele 1,5 és 1,9 GHz között mozog. Az Intel GMA 600 órajele 400 MHz és támogatja az OpenGL ES2.0, az OpenGL 2.1 és az OpenVG 1.1 szabványokat, valamint a Microsoft Frameworköt. Hiányzik viszont a DirectX-támogatás. Ezenkívül képes hardveres gyorsítófunkciójának köszönhetően zökkenőmentesen lejátszani az MPEG4 Part 2, a H.264, a WMV és a VC1 formátumú videókat. A támogatott maximális felbontás 1366 x 768 képpont.

A SoC-chipbe integrálták egy egycsatornás 32 bites memóriavezérlőt, ami egyaránt támogatja az energiatakarékos LPDDR1, az olcsó DDR2-es RAM-ok és a flashmemóriák alkalmazást. LPDDR1-es memóriákból legfeljebb 1 gigabájt 400 MHz-es, a DDR2-es modulokból legfeljebb egy 2 gigabájtos 800 MHz-es modul, míg flashmemóriából maximum 64 gigabájt használható. Az Atom Z6XX támogatja a Hyperthreading funkciót és az Intel Burst Performance Technology (BPT) megoldását, így utóbbi segítségével egy rövid időre megnövelhető a chip teljesítménye, anélkül, hogy ezzel párhuzamosan a mobil eszközök Thermal Design Power értéke is nőne.


Az új Intel platform több mobil operációs rendszerrel is kompatibilis, köztük van az Android, a Moblin 2.1-es verziója és a Meego. A támogatott szoftverek közül a cég kiemelte az Adobe Flasht és Airt, a Microsoft Silverlightot, a Fluendo GStreamer Media-Framework programját, a Skype-ot és a Real Networks nevéhez fűződő Helixet. A Crossovernek köszönhetően pedig akár a World of Warcraft is futtatható a Moorestownon.

Az Intel ezzel egy időben azt is közölte, hogy nem kívánják támogatni a Windows Phone 7 és Windows Phone 8 operációs rendszereket, mivel azok nem helyeznek nagy hangsúlyt a teljesítményre, márpedig ők éppen ezen a területen szeretnék megfogni a potenciális vásárlókat. A Microsoft számára ez azt jelenti, hogy a saját szoftverüket futtató készülékek nélkülözni lesznek kénytelenek az Atom processzorokat, ami azonban nem feltétlenül jelent csalódást a redmondi cégnek, hiszen ők valószínűleg nem is a csúcskategóriás okostelefonok szegmensét célozzák meg stratégiájukkal.

Mindez persze jelzésértékű, hiszen a Vista után ez a második eset, hogy az Intel nem elégedett a Microsoft aktuális megoldásával. Elemzők kiemelik, hogy üzleti szempontból ez jelenleg nagy hátránynak tűnik, így tovább kutatják a lehetséges okokat, hiszen a hivatalos csatornákon keresztül elhangzó indokok mellett egyéb szempontok is szerepet játszhattak a döntésben. A Moorestown platformra épülő első eszközök várhatóan hamarosan megjelennek a piacon, a sajtótájékoztatón már bemutatták az Aava okostelefonját és az Openpeak tábla-PC-jét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ireg86 #20
    Az a baj, hogy mobilon a java már egyszer megbukott. Most miből gondolják, hogy a C# majd jó lesz? Azt meg azért szögezzük le, hogy egy JIT-elt futás mindenképpen lassabb, pláne egy ilyen egy magos kis telefonon.
  • throwthisaway #19
    Emlékeim szerint nem az OS csak a UI silverlight.
    Az, hogy a .NET/C#/Silverlight platformot nyújt a középszerű programozók középszerű(+bloated) programjainak még nem azt jelenti, hogy a platform úgy egészében lassú. Az, hogy a környezetedben lévő .NET-es programok/programozók ezt
    tükrözik, az mondjuk pech.
  • ireg86 #18
    Ez nem az az OS, amit C#-ban írtak és csak XNA, meg Silverlight program fut rajta? Hát akkor nem is csoda, ha lassú. XD XD
  • Indira Ganji #17
    "...nem kívánja támogatja a Windows Phone 7 és 8 operációs rendszereket..."

    "...A támogatott operációs rendszerek között a Moblin, az erre alapuló MeeGo, valamint az Android is megtalálható lesz..."

    "...támogatja az OpenGL ES2.0, az OpenGL 2.1 és az OpenVG 1.1 szabványokat... ...Hiányzik viszont a DirectX-támogatás..."

    (Ennyit a WinFOS 7-ről , meg a trágya DX11eséről)

    "...A támogatott szoftverek közül a cég kiemelte az Adobe Flasht és Airt..."

    (Ennyit a buzeráns EPLről is)
  • quentit #16
    Ha minden igaz NEM fogja elkészíteni az LG az atom-os telóját:

    http://www.engadget.com/2010/04/30/confirmed-lgs-moorestown-based-gw990-wont-be-made/

    Egy újságíró azért lehetne tájékozottabb még ha bulvársajtóról is van szó...

    A bejelentésen nem nevezett meg az Intel egyetlen telefont sem ami az új processzorra épülne...
  • T2k #15
    Jaj! A sok naív kisgyerek hogy megkajálja egyből az intel mellébeszélését
  • krajcsovszkig #14
    HDMI már van néhol, pl. n8-ban is lesz.
  • kvp #13
    Ha egy azsiai gyarto elkezdi arulni, akkor nagyjabol annyi, mindenki elkezd ilyeneket gyartani. Mar most is van video kimenet es usb csatlakozo a telefonomon, pedig ez csak egy kis olcso sony-ericsson. (sajnos a video csak vga szabvanyu kompozit, de sdtv-hez ez is jo) Ha eljutnak a vga/hdmi kimenetig, az mar eleg. Egy masik sg-s hirben most jelentettek be az ipad-hez laptop konverzios kit-et, tehat ugy nez ki van ra igeny es gyarto is.
  • Ronny #12
    Nem rossz ötlet, bár nem fog megvalósulni, mert a gyártóknak belátható okokból - két teljesértékű készüléket akarnak rádsózni - nem ez az érdeke.
  • kvp #11
    Ha viszi a debian x86-os verziojat, akkor nekem tokeletes lesz. A 64 GB-os flash-be meg boven befer a rendszer is. Egy desktop operaval tokeletesen ellennek es itt mar trukkozes es ujraforditas nelkul is elmegy minden, mert fut rajta a nativ hardvergyorsitasos X szerver is. Ha raknak bele usb host interface-t is, akkor vegre lehet egy telefon meretu pc-m, ami ut kozben kis kijelzos, otthon meg mehet a 22 inches monitorra. Ha a wow elmegy rajta, akkor pedig jatszani is tokeletes, bar nekem igazabol eleg egy par flash-es meg javas jatek. (viszont egy ilyen telefonnal akar utkozben vagy suliban is wow-ozhatnak a gyerekek)

    ps: Most mar csak egy dolgot kell megoldani, a tablet kijelzore dokkolhato telefont, hogy amikor az utcan megyek csak a telefon legyen kezben, de amikor leulok valahol akkor ratolhatssak a tetejere egy 10-12 inches sztereo hangszoros kijelzot, amiben nem art ha van egy potaksi is, sot en meg a toltot is beleintgralnam, egy magatol feltekeredo tapkabellel egyutt, igy a tablet konfiguracioban levo telefonhoz mar semmi kiegeszitot nem kellene cipelni. Az egesz lehetne kb. akkora mint egy mostani mini laptop, amibol a telefon (tehat a kozponti egyseg) egy normal telefon merete lenne, sajat kis kijelzovel, hogy a tablet resz nelkul is hasznalhato legyen.