Béres Zsolt

Az Intel vevőt talált mobiltelefon-chipjére

Több mint két évvel azután, hogy az Intel bemutatta első mobiltelefonokba szánt chipjét, bejelentették, hogy vevőt találtak rá.

Ez a vevő nem más, mint az angliai mmO2 szolgáltató, mely a legújabb zenés és kamerás készülékébe az újratervezett Manitoba processzort fogja szerelni. A chip 2003-as bemutatása óta egyszerűen nem keltette fel a mobiltelefon-gyártók érdeklődését. A világ legnagyobb chipgyártója eddig képtelen volt betörni a Texas Instrument által dominált mobiltelefon-piacra, ugyanis ez egy teljesen új technológiát feltételez, melyhez a laptopokhoz és PC-khez szokott Intelnek is igazodnia kellett.


A PXA800F, a korábban Manitoba fejlesztési kódnevű processzor

David Rogers, az Intel marketingmenedzsere elmondta, hogy a fejlesztők átdolgozták a processzort, hogy csökkentsék annak árát, ez segítette elő az első vevő megszerzését. A telefon 199 angol fontba, azaz 295 euróba fog kerülni, és Nagy-Britanniában, illetve Németországban lesz elérhető. Egyúttal Rogers bejelentette egy újabb, ezúttal harmadik generációs mobil chip tervezését, melyet 2005 második felében mutatnak be Hermon néven.

Sean Maloney, az Intel alelnöke a notebookpiac és a cég új mobil processzorcsaládjának, a Sonoma helyzetéről beszélve elmondta, hogy a kereslet az elvárásoknak megfelelően növekszik, és a Sonoma nagyon, nagyon jól érzi magát. Maloney, a vállalat hordozható eszközökért felelős részlegének feje megemlítette a TiVo-to-Go szolgáltatást is, mely vezeték nélküli technológia segítségével teszi lehetővé a tv-programok laptopokon való megjelenítését. "Ez egy újabb út az otthonok tartalommal való megtöltése felé" - mondta Maloney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #7
    Azert a mobiltelefon processzor piacra is rafer egy kis versenyszellem......
  • Caro #6
    Na és szerinted mennyibe kerül a chip előállítása, meg mennyiért adja az intel? :D
    legalább háromszoros a különbség. De nem ez a lényeg, intel rula' egyébként, eltekintve egy-két baromságtól, mint az a napokban megjelent cikk a hardveres másolásvédelemről...
  • pgergo #5
    Hát, ha te lefuttatsz egy programot egy MMC kártyán, én nyílt színen leszopom magam. Egyébként a 3210-ben sztem EEPROM volt, na nem mintha a memóriáról lenne szó a cikkben. Apropó! Az "olcsítás" kivitelezhető, ha kisebb chipeket gyártanak (valószínűleg kihagynak néhány apró dolgot), hiszen így több chip fér egy szilíciumkorongra, tehát fajlagosan olcsóbbá válik a vas gyártása.
  • fie #4
    3210ben? Szerintem az nem proci volt hanem flash.
  • asysoft #3
    Sztem annyit jelent, h kihagytak belőle 1-2 dolgot.
  • Benedekco #2
    a 3210-ben is intel volt...
  • TeszteloPontHu #1
    Átdolgozták, hogy csökkentsék az árát? Hogyan? Bármilyen, ugyanolyan gyártástechnológiával készülő chip ára közel ugyanannyi, és gondolom azóta nem egy fejletlenebb gyártósoron készítik, hogy olcsóbb legyen.