Berta Sándor

WiMAX-kampány kezdődött

Németországban és Svájcban is a vezetéknélküli szabvány mellett lobbizik több cég, Ausztriában azonban a Mobilkom Austria egyelőre inkább kivár.

Az Intel Németország az UMTS ideális kiegészítőjének nevezte a WiMAX-ot, a Swisscom Mobile pedig tesztelni kezdte az első WiMAX-rendszereket. Svájcban a megoldás elsősorban a lakosság két százalékának lehet érdekes, mert ezeknek az embereknek sem kábeltelevíziós, sem DSL-hozzáférésük nincs, így számukra a WiMAX lehet az egyetlen alternatíva.

Ulrich Rokita, a Mobilkom Austria hálózati vezetője szerint egyelőre nem csatlakoztak a nemzetközi kampányhoz. A cég ugyan egyike annak az öt távközlési szolgáltatónak, amelyek rendelkeznek egész Ausztriára érvényes WiMAX-licenccel, azonban egyelőre nem tervezik, hogy megjelenjenek a vezetéknélküli piacon. Természetesen nem véletlen, hogy a WiMAX mellett leginkább az Intel lobbizik, hiszen korábban százmilliókat ölt az Intel Capital nevű leányvállalatán keresztül a vezetéknélküli szabványba. Csak tavaly a támogatás összege megközelítette az egymilliárd dollárt. Az Intel így segítette többek között a Clearwire Europe és a Deutsche Breitbanddienste GmbH (DBD) nevű német távközlési cégeket.

"A WiMAXot az UMTS kiegészítő megoldásaként értékeljük, amelynek a segítségével megvalósulhatna a szolgáltatások együttműködése, különösen azokon a területeken, ahol az UMTS már nem használható. Úgy vélem, a WiMAX-hoz most mindenki úgy viszonyul, mint a WLAN-hoz négy éve, mindenki szkeptikus" - mondta Mike H. Cato, az Intel Németország szóvivője. A szakember hozzátette: hamarosan megjelennek majd az Intel első WiMAX-kompatibilis termékei, azonban konkrét időpontot nem volt hajlandó elárulni. Mindenesetre Pekingben kezdődött az Intel Fejlesztői Fóruma (IDF), ahol David Perlmutter, az Intel Mobil Csoportjának menedzsere már részleteket és konkrét ütemterveket fog elárulni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az Intel elképzelései szerint a WiMAX a WLAN számos funkcióját átveheti majd. A nagy szállodákat például nagyon nehéz WLAN-hálózatokkal ellátni, mivel csak kevés csatorna osztható ki. Erre a problémára olcsó megoldást nyújthat a WiMAX. A világ legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott vállalat azt reméli, hogy a vezetéknélküli szabvány elsősorban nem a fejlett, hanem a harmadik világba tartozó országokban fog hódítani, hiszen ezeken a területeken megvalósulhatna a telefonvonalak és az internethozzáférések kiépítése.

A mobil szolgáltatók egyébként pont amiatt ódzkodnak a WiMAX támogatásától, mert rajta keresztül is megvalósulhat a VoIP, vagyis az internetes telefonálás, így pedig hatalmas bevételektől esnének el, ráadásul korábban milliárdokat költöttek az UMTS-licencekre és az UMTS-hálózatok kiépítésére, amelyek így teljesen értéktelenné válnának. Svájcba viszont pont a máskor és máshol előnynek tartott sávszélesség okoz problémákat. Boltigenben ugyanis csupán két antennát telepítenének, azonban a svájci távközlési felügyelet csupán a 600/100 kbit/s le-, illetve feltöltési sebességeket hagyta jóvá.

A WiMAX-kampány részeként idén május 29. és 31. között Bécsben rendezik a Wimax World Europe nevű konferenciát. A házigazda a Motorola, de jelen lesznek az Intel, a Samsung, a Sprint, az Alcatel-Lucent, az LG-Nortel és más nagy mobil cégek képviselői is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #4
    Gondolom az elterjedésébe az is belejátszik, hogy mind a frekvenciasáv használatért, mind a működtető eszközökért komoly pénzeket kell fizetni. A 3G-re már sokat költöttek a cégek korábban, de még nem nagyon hozta vissza az árát.
  • bur #3
    Már rég kész és működőképes, de a mobilos cégek nem engedik az elterjdését, mert mindenki VOIP-ra váltana, és akkor már nem tudnák a vérünket tovább szívni...
  • kisb92 #2
    A magyar wikin is elég böcsületes szócikk van erről a wimax-ról, akit érdekel:

    wiki
  • Tetsuo #1
    Rengeteg az ellenérdekű cég.. kétséges a gyors elterjedés.