Berta Sándor

Miniatűr adattároló mobil készülékekhez

Az Intel mérnökei a Solid State Disk adathordozók egy különlegesen apró méretű változatát fejlesztették ki, amely elsősorban mobiltelefonokban alkalmazható.

A Z-P140 nevű prototípus körülbelül akkora, mint egy ujjköröm, a "súlya" 0,6 gramm és jelenleg legfeljebb 4 gigabájt információ tárolására alkalmas. A mostani termék része lesz az Intel Menlow-platformjának, amely tagjainak sorozatgyártása várhatóan jövőre kezdődik meg. A platform részeként piacra kerülő eszközök átlagos mérete 12 x 18 mm, ami ugyan még túl nagy az okostelefonok számára, de már elég egy Mobile Internet Devices (MID) készülékbe való beépítéshez.

A Z-P140-nek a tervek szerint lesz két és négy gigabájtos tárolókapacitású változata is. A Flash-adattárolók egy PATA-porttal büszkélkednek, a maximális olvasási sebességük 40 megabájt másodpercenként, míg az írási sebességük legfeljebb 30 megabájt lehet másodpercenként. Az egyes készülékek áramfogyasztása készenléti módban 1,1 milliwatt, üzem közben maximum 300 milliwatt. A minél alacsonyabb fogyasztás elérése az egyik legfontosabb eleme az Intel programjának. A kutatók ugyanis így akarják növelni az akkumulátorok üzemidejét.



"Ennek a platformnak az alapját a Silverthorne processzor és a Poulsbo chipset képezik" - jelentette ki Martin Strobel, az Intel szóvivője. A CPU nagyon kevés áramot fogyaszt, viszont viszonylag nagy teljesítményű és kis költségekkel előállítható. A vállalat szakemberei most elsősorban egy, az új platformmal kompatibilis új WiMAX- vagy 3G-chip kifejlesztésére összpontosítanak. "A Silverthorne azt jelenti, hogy a mobil készülékekben is megjelenik az x86 architektúra, így nem csak az x86-alapú szoftverek futtatására nyílik majd mód, de akár a Flash-tartalmak megjelenítésére is" - sorolta a megoldás előnyeit Dirk Claasson menedzser.

Az Intel a jövőben is ezen az úton halad majd tovább. A várhatóan 2009-ben bemutatkozó, a Menlowhoz képest fele akkora Moorestown platform processzorainak fogyasztását ugyanis még drasztikusabban csökkentik és megjelenhetnek az integrált grafikus és memóriavezérlők is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A fenti kepen egy belso usb-s flash disk van, az intel uj termeke pedig pata buszos. A parhuzamos ata busz egyebkent az ibm pc-at 16 bites isa buszanak a szalagkabeles valtozata, szabvanytol fuggo sebessegen. Ez nagyon elavult szabvany, viszont cserebe nagyon konnyu aramokort illeszteni hozza. (szemben az eddigi nem szabvanyos ssd megoldasokkal /pl. a memory technology devices csalad/)
  • I.C.ram #2
    Nem ez olyan mint a millimeter.
  • Tir Na Nog #1
    "milliwatt"

    Ez olyan mint a milli tej a közértben?