Berta Sándor

Sikeres az Izlandi Modern Média Kezdeményezés

Az Izlandi Modern Média Kezdeményezés (IMMI) keretében ugyanis civil szakértők és politikusok azt akarják elérni, hogy jelentős mértékben erősítsék a sajtóorgánumok és az oknyomozó újságírók jogait és lehetőségeit. Az elkészült törvénytervezet emellett kiemelten védené az internetszolgáltatókat.

Izland lehet médiaszempontból rövid időn belül a világ legliberálisabb állama. A kidolgozott jogszabály az első akadályt sikerrel vette, ugyanis az izlandi parlamentben tartott első vitanapon a jelen lévők egyhangúlag támogatták az elfogadását. A dokumentumról előbb a parlamenti bizottságok döntenek, majd a végső döntést az izlandi kormány hozza majd meg. Az IMMI-t az összes parlamenti párt képviselői támogatják. A 63 parlamenti honanya és honatya közül 19 állt ki a tervezet mellett.

Az előreterjesztők elsősorban az információs szabadságot akarják erősíteni. Követendő példaként az észt, a brit és a norvég szabályozást, valamint az Európa Tanács ajánlását hozták fel. Az internetszolgáltatókat megvédenék a szerzői jogvédők által indított perektől, de szintén védelmet kapnának az újságok online archívumai is. Megakadályoznák többek között, hogy valaki meggátolja egy bíráló cikk megjelentetését és védenék az oknyomozó újságírók, illetve az informátoraik közötti kapcsolatot.

Különlegesen védett státuszt kapnának a Whistleblowerek, vagyis azok a személyek, akik a társadalom érdekeit szem előtt tartva név nélkül információkat szolgáltatnak a hatóságoknak vagy a médiának egy-egy korrupt vagy gyanús ügyletekbe keveredő konszernről, illetve hivatalról. Az IMMI alapvető koncepciójának kidolgozásában részt vett Julian Assange és Daniel Schmitt, a Wikileaks nevű honlap egyik munkatársa.

Korábban egyébként pont az IMMI miatt merült fel, hogy a Wikileaks Izlandra költözhet. Amennyiben a törvényt elfogadják, úgy ez az elképzelés valóban megvalósulhat és Izland az oknyomozó újságírás és a sajtószabadság fellegvára lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #2
  • Eleskanyar #1
    Respect!