Berta Sándor

Az újságolvasókat nem érdekli a Twitter és társai

Meglepő eredménnyel zárult a TNS Emnid médiakutató cég legfrissebb felmérése: a nyomtatott sajtóorgánumokat olvasók érdeklődését nem igazán keltik fel az online szolgáltatások.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az újságolvasók vajon használják-e a különböző internetes szolgáltatásokat, például a Twittert, az RSS-csatornákat vagy éppen a webes televíziókat. Kiderült, hogy sok újságvásárlónak ezek a fogalmak gyakorlatilag semmit sem mondanak és a legtöbbjüket kizárólag kedvenc lapjuk online tartalmai érdekelték. A megkérdezett felhasználók 40 százalékának fogalma sem volt arról, hogy mi a webes televízió és 25 százalékuk nem tudta, hogy napjainkban sok hírportálon már videókat is megnézhetnek az egyes tudósításokhoz.

A napilapok honlapjain található tartalmakat csak a válaszadók 4 százaléka szokta rendszeresen megtekinteni vagy elolvasni. Az RSS-csatornákat használók aránya szintén 4 százalékos. A regionális, illetve helyi újságok olvasóknak csupán a 2 százaléka szokta rendszeresen meglátogatni a Twittert, ami mindenképpen figyelemre méltó adat. Az még a kutatókat is meglepte, hogy ezek az arányok a 14 és 29 év közötti korosztály tagjainál sem változtak. "Úgy tűnik, hogy ezek az ajánlatok kevésbé alkalmasak arra, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését és a napilapok tartalmaihoz vezessék őket" - jelentette ki Michael Voss, a TNS Emnid munkatársa.

Az emberek figyelmét leginkább az aktuális hírekhez kapcsolódó videók tudják felkelteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeresen videókkal kiegészített hírek és tudósítások segítségével egy-egy hírportálhoz köthetők az olvasók. "A legjobban ez a klasszikus újságírói minőséget felmutató napilapok esetében érhető el, amelyek hatása logikusan és többletértékűen meghosszabbítható az interneten. Mindez azt jelenti, hogy a hagyományos sajtóorgánumoknak is célszerű ezekre a felhasználói szokásokra összpontosítaniuk és ezeket figyelembe venniük" - tette hozzá Voss.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #1
    Mikor pukkad már ki a twitter lufi???