Berta Sándor

A ProPublica kapta a Pulitzer-díjat

Először nyerte el az Egyesült Államokban egy kizárólag online megjelenő magazin a neves elismerést.

A ProPublica nevű lap az oknyomozó újságírás kategóriában érdemelte ki a kitüntetést, amit a zsűri tagjai Sheri Finknek, a magazin munkatársának ítéltek oda. Fink egy tavalyi cikkében a Katrina hurrikán New Orleans-i utóhatásaival foglalkozott. A részletes beszámoló középpontjában egy korábban ismeretlen történet állt. Sheri Fink kiderítette, hogy több New Orleans-i orvos is számos beteget hagyott meghalni, miután a város áram- és vízellátása összeomlott.

A ProPublicát 2008-ban kifejezetten az oknyomozó újságírás támogatására hozták létre, a cikkek többségét a munkatársak mindig egy-egy nagy sajtóházzal vagy televíziós magazinnal közösen jelentetik meg. Fink a díjat Barbara Lakerrel és Wendy Rudermannel, a The Philadelphia Daily News két munkatársával közösen kapta. Sig Gissler, a zsűri elnöke szerint az oldal az újságírás egy teljesen új kísérlete. Az összesen 32 riportert és szerkesztőt foglalkoztató portál működtetését adományokból finanszírozzák. A fő szponzor a Sandler Alapítvány, ami két kaliforniai bankár jótékonysági szervezete. Herbert és Marion Sandler eddig 30 millió dollárral támogatta a ProPublica munkáját.

A magazint Paul Steiger, a The Wall Street Journal egykori főszerkesztője alapította, míg a mostani munkát Stephen Engelberg, a The New York Times volt oknyomozó újságírója vezeti. Steiger rendkívül módon örült az elismerésnek, úgy vélte, hogy a díjazott cikk is azt bizonyítja, hogy megérte megalapítani a szerkesztőséget.

A The Washington Post összesen négy, míg a The New York Times három Pulitzer-díjat zsebelhetett be. A díjazottak között volt még a Bristol (Va.) Herald Courier, a The Seattle Times, a Milwaukee Journal Sentinel, a The Dallas Morning News, az SFGate.com, a The Des Moines Register, a The Denver Post Letters, Drama and Music részlege, valamint több könyv- és dalszerző is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!