Berta Sándor

Torlódás az interneten

A világhálón általában egy-egy dugó csak néhány másodpercig tart és a ezeket a fennakadásokat a legtöbb felhasználó észre sem veszi.

Aki csak e-mailt küld, az gyakorlatilag semmit sem vesz észre egy online dugóból, de az élő videobeszélgetéseknél vagy a VoIP-hívásoknál azonban azonnal szembeötlik, ha elcsúszik a hang vagy kockásodik az addig tökéletes kép. Napjainkban egyre gyakrabban vannak dugók a világhálón. Az ok egyszerű: jelentős mértékben megnőtt az online továbbított adatmennyiség. Ugyan a szolgáltatók igyekeznek bővíteni és fejleszteni a meglévő infrastruktúrát, azonban ez csak az egyik lehetséges megoldás.

Informatikusok és gazdasági szakemberek olyan ezt kiküszöbölő rendszert vezetnének be, ami reményeik szerint hatékony és sikeres lehet. Jelenleg minden adatcsomag azonos prioritással közlekedik az interneten. Az új elgondolás alapja, hogy bizonyos adatcsomagok a jövőben elsőbbséget élveznének, hiszen egy e-mail adott esetben fontosabb lehet egy letöltésnél.

Az elképzelést elsősorban az Egyesült Államokban támadják a webes cégek, élükön a Google-lel és az Amazonnal. Ők ugyanis attól félnek, hogy így könnyen több osztályos internet és diszkrimináció alakulhatna ki. A gyorsabb adattovábbítást megfizetni tudók előnyt élveznének a többiekkel szemben. A Google, az Amazon és több más cég álláspontja ezzel szemben az, hogy csak az internet nyitottsága segíthet megoldani ezeket a problémákat. Az ötletet viszont támogatják a távközlési cégek, közülük is elsősorban az AT&T, a Verizon, a Comcast és a Deutsche Telekom. "Ebben az esetben egyáltalán nem lenne szó cenzúráról, sokkal inkább az lenne a kérdés, hogy milyen minőséget lehet garantálni az adatátvitel közben" - jelentette ki a Deutsche Telekom egyik szóvivője. Az új megoldás melletti fő érv az, hogy nem minden online csomagnak kell időben és gyorsan megérkeznie.

Marc Barisch, a Stuttgarti Egyetem Kommunikációshálózati és Számítógéprendszer Intézetének munkatársa szerint a vita azért érdekes, mert számos vállalat már alkalmazza a módszert belső adattovábbításainál. Mirja Kühlewind, az intézmény munkatársa ugyanakkor úgy vélte, hogy ebben az esetben is marad két érdekes kérdés: ki dönti el, hogy kinek melyik adatcsomag a fontos, illetve hogy kinek a küldeményei élveznek elsőbbséget?

A kutatók által tárgyalt probléma megoldása egyre égetőbb, hiszen a Cisco felmérése szerint az internetes adatforgalom hatszorosára növekszik a 2012-ig tartó ötéves időszakban, miután egyre több felhasználó tölt fel videókat az internetre. Szintén a Cisco munkatársai állapították meg, hogy éjjel van az igazi csúcsforgalom az interneten. A csúcsidőszak általában minden nap este 9 órától hajnali 1 óráig tart világszerte, ekkor az adatforgalom 20 százalékkal nő meg az átlagos órákhoz képest és egy kapcsolat átlagos óránkénti adatforgalma is 18 megabájt a napközbeni 15 megabájt helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #34
    Játék max az mehetne magas prioritással, ahol egyértelműen felismerhető a protokoll és nem csak valamit álcáznak vele...

    Egyszerű dönteni: a felismerhető protokollok a megfelelő kategóriákba, a fel nem ismerhetők leghátra...


    Nem egészen ide tartozik, de szerintem az is durva, hogy nagyon sok weboldalon a letöltött adatmennyiség 70-90%-a flash reklám...
  • andersh #33
    ez tök jó de a játékok is voip mellett legyenek már a felső kategóriában, legalább annyira kényesek

    középen a http és egyéb streamek

    legalul ftp smtp pop3 imap, torrent

    dióhéjban ennyi, persze ezt jó részletesen kell megoldani sok protokollra/portra kiterjeszteni

    a fő gond az h csomó adatról nem lehet eldönteni hogy micsoda (pl titkosított torrent, vagy VPN)
    ezeket hova sorolja? mert ezeket is legalulra kéne, csak akkor pl egy VPN-en keresztüli VoIP meg használhatatlan lenne)
    úgyhogy nem lesz ez jó sose :(

  • andersh #32
    ja tényleg csak mire végigolvastam elfelejtettem az elejét
    ő is azt mondja amit én :Ð
  • llax #31
    Nagyon egyszerű lenne ezt szabályozni. Csak közponilag kellene megszabni, mit tehet a szolgáltató. Max 3, egymáshoz közeli lépcsőt engedni, kizárólag szolgáltatás típusa szerint válogatni. Legmagasabb: élő kommunikáció (mint pl. VoIP), középre minden egyéb az ftp-t és fájlcserélést kivéve, mivel az menne hátra a sorban... A brutálisan nagy forgalmat kitevő p2p és az ftp lassulna a jelenlegihez képest terheléstől függően 5-10%-ot, ez bőven elég lenne ahhoz, hogy pl. a VoIP gond nélkül működjön magas prioritással, de még a közepes prioritással működő játékok is simábban mennének.
  • Tetsuo #30
    Elolvastad a hozzaszolast?
  • andersh #29
    de nem limitálni kell hanem priorizálni
    teljesen más
  • kvp #28
    Az egesz csak arrol szol, hogy a szolgaltatok nem a szolgaltatas tipusa alapjan akarnak prioritasokat felallitani (pl. torrent/youtube/email), hanem az alapjan, hogy nekik melyikbol van hasznuk, tehat ki mennyit fizet nekik. Peldaul a google azert ugral az egesz ellen, mert azt akarjak, hogy fizessen a szolgaltatoknak, kulonben hasznalhatatlanra lassitjak a youtube-ot, meg pl. a gmail-t. Ez persze se a google-nek, se az elofizetoknek nem tetszik. A politikusok meg azon gondolkodnak, hogy melyik oldalra alljanak, tehat ki fizet nekik tobbet a tamogatasert cserebe. Ez a vita tobb mint 2 eve megy az usa-ban, egyelore valtozo eredmennyel.

    Az egyik megoldas, hogy semmit nem szabad prioritasoskent kezelni, legfeljebb azt lehet limitalni, hogy egy felhasznalo egyszerre mekkora szavszelesseget hasznal. Ez jelenlegi torvenyes allaspont.

    A masik megoldas, hogy a szolgaltatasok tipusa alapjan valogatnak, tehat pl. a torrent-ek lassitva vannak a http-hez kepest. (igy a web es a youtube egyforman gyorsabb mint a torrent) Ez az amit a upc is hasznal, foleg anyagi okokbol, bar hivatalosan a torrenteket sem lassithatnak a minimalis garantalt savszelesseg ala.

    A harmadik megoldas, hogy a szolgaltato eldonti, hogy melyik szerver es funkcio mekkora savszelesseget kap, pl. az sg.hu-t limitalhatja 0.1KB/sec-re, mig az index.hu-t mondjuk 1MB/sec-re, de a az index.hu/tech rovatot mar megint csak 0.1KB/sec-re, mert az indexesek nem fizettek nekik eleget. A torrenteket mondjuk ez ala, kiveve a szolgaltato sajat fizetos torrentjeit, mert azok limit nelkuliek. Vagy a szolgaltato videoboltja limit nelkuli, de a youtube-ot a minimalis 64KB/sec ala limitalja, hogy garantaltan szaggasson. Ez az amit nyugaton be akarnak vezetni. Kina mondjuk tisztessegesebb, ott allamilag blokkolva van amit nem szeretnek.
  • Sanyix #27
    priorizálás azért szimpi a szolgáltatóknak, mert:
    - fejleszteni büdös
    - előfizetési díjat beszedni viszont szeretnek NAGYON
  • andersh #26
    fölösleges h sávszélt kapjon
    nem a használata fölösleges
  • Tetsuo #25
    Akkor ne hasznald ;)