Berta Sándor

Nyilvános internetterminálokat építenek ki Ausztriában

A kormányprogram megvalósulása esetén nyugati szomszédunknál a következő években több száz nyilvános internetterminált helyezhetnek el a közintézményekben.

Ausztriában a számítógépek elterjedésének mértéke érdekes módon leginkább az osztrák végrehajtási törvény alkalmazásában követhető nyomon. Amíg a PC-k ritkaságnak számítottak, az értékük is nagyobb volt, napjainkban viszont szinte minden háztartásban van legalább egy konfiguráció, így az értékük is csökkent.

"A gyakorlatban alig foglalunk le számítógépeket, mivel a készülékek többsége alig ér valamit és a belőlük befolyó összegekből még az intézkedések költségeit sem lehet fedezni. Ráadásul, ha lefoglalunk egy számítógépet, akkor az elszállítás előtt törölni kell róla minden szoftvert és adatot, különben később komoly adatvédelmi problémák adódhatnak. A törvény mindenesetre jelentős átdolgozásra szorulna, mert az eredeti változata 1896-ból származik" - jelentette ki Anton Lojowski, az Osztrák Bírósági Végrehajtók Egyesülésének elnöke.

A PC-kkel ellentétben internethozzáférés még csak az osztrák háztartások 70 százalékában található és csak a családok 58 százalékának van szélessávú internetelérése. Tavaly év elején 1,811 millió vezetékes és 1,038 millió mboilinternet-előfizetést tartottak nyilván. A világhálót a 16 és 74 év közötti osztrákok 48 százaléka használja naponta, ez az arány a 16 és 24 év közötti korosztály tagjainál azonban eléri a 70 százalékot. "Jelenleg is vizsgáljuk, hogy növelhetjük-e az online beszédszolgáltatások támogatásának mértékét" - jelentette ki Walter Fleißner, az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium (BMVIT) sajtóreferense.

Ausztriában jelenleg 295 000-en részesülnek ilyen támogatásban, köztük van 20 000 munkanélküli és szociális segélyből élő, valamint 160 000 nyugdíjas és 90 000 úgynevezett ápolási pénzt kapó személy. "Mindenki, akinek lehetősége van az e-kormányzati szolgáltatások használatára ügyfelet jelent a számunkra" - mondta mondta Christian Rupp, a Digitális Ausztria platform szóvivője. A szervezet az osztrák kabinet e-kormányzati koordinációs és stratégiai testülete.

A szakember közölte, hogy egyre több közösség és település hoz létre a közintézményeiben nyilvános internetterminálokat. Gyakori, hogy a PC-ből, nyomtatóból és chipkártya-olvasóból álló konfigurációkat könyvtárakban helyezik el. Emellett a Telekom Austria is üzemeltet multimédiás telefontermeket. Az aktuális kormányprogram azonban ennél is tovább menne.

"A legfőbb célunk a teljes országos lefedettség. De természetesen ez csak egy lehetőség, amit senkinek sem lesz kötelező kihasználnia. Úgy gondolom, hogy az internethez való alapjog majd akkor lesz fontos, hogy ha bizonyos információkhoz kizárólag a világhálón juthatunk hozzá" - nyilatkozta végül Christian Rupp.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!