Berta Sándor

Elektronikus patkányfogó

Egy dán cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely csúcstechnológiával egészíti ki a hagyományos patkányfogókat.

Aligha gondolhatta bárki is, hogy már a patkányfogók területén is megjelennek a különböző számítástechnikai módszerek, pedig így történt. A mai korszerű rágcsálócsapdák már képesek érzékelni a foglyul ejtett állat testhőmérsékletét és mozgását, valamint akár SMS-ben tájékoztatják a kihelyezést végző szakembereket arról, hogy hány állatot ejtettek el. A WiseCon dán vállalat által megalkotott WiseTrap teljesen elektronikusan működik, felszerelték mozgás- és hőmérsékletérzékelőkkel. Az új rendszer nemcsak hatékonyabb és intelligensebb az elődeinél, hanem jóval olcsóbb is náluk.

A recept egyszerű: a kiválasztott csatornába egyszerűen leeresztik az eszközt. A szenzorok azonnal bekapcsolnak, ha érzékelik, hogy egy rágcsáló jelent meg a járatban. Ezek a miniatűr érzékelők feljegyzik és figyelik az állat mozgását és testhőmérsékletét. Amennyiben a patkány jó elfogási pozícióban van, a csapda mozgásba lendül, és nemes egyszerűséggel eltöri az állat gerincét. A rágcsáló tetemét a szennyvíz szállítja el. Ugyan a módszer meglehetősen brutálisnak tűnik, mégis jobb a korábban alkalmazott mérgeken alapuló csapdáknál, mivel az állatok így jóval gyorsabban halnak meg.


"Ez a korábbiaknál jóval humánusabb és hatékonyabb módja a rágcsálók elleni harcnak. A patkányok elpusztulnak, és nem viszik el a problémát más helyekre. Ráadásul nem kerülnek ki a szabadba a környezetet károsító mérgek sem és az emberek sem találkoznak az állatokkal" - foglalta össze a megoldás előnyeit Preben Fritzböger, a WiseCon ügyvezetője.

Az egész folyamat elektronikusan ellenőrizhető, így a csapdákat kihelyező szakemberek pontosan tudják, hogy melyik időszakban melyik fogó hogyan teljesített. Ezt a beépített GSM-modul és SIM-kártya teszik lehetővé, amelyek minden eredményes fogásról SMS-t vagy akár e-mailt is küldenek a befogóknak. A rendszer még arra is képes, hogy akkumulátorai töltöttségéről tájékoztassa az üzemeltetőket. A beérkező információk továbbíthatók a települések lakótelepeinek, éttermeinek és kórházainak is, így részletes, egész lakótömbökre kiterjedő patkánymentesítési tervek készíthetők.

A WiseTrap előnye továbbá, hogy a beépített szenzoroknak köszönhetően a kihelyezett eszközök felhasználhatók a csatornahálózat folyamatos figyelésére, így a közműszolgáltatók a nagyobb esőzések után uralkodó állapotokról vagy csőtörésekről is azonnal és minden részletre kiterjedően értesülhetnek. A megoldást sikeresen tesztelték Dániában és Svédországban, valamint mindkét skandináv országban engedélyezték a használatát. A dán cég most a más országokban végrehajtandó tesztekre készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #18
    Maradok a macskáknál :)
  • orkaman #17
    dehogy is nem!!!
    majd a csapda kijelzője átváltozik, kiírja hogy v.2.1, és már megy is a buta patkány. Az emberek ellen ezt használják a szoftvercégek, és működik.
  • Cuchulainn #16
    Ezt mégis hogyan gondolták?
    A patkányok ellen alapból azért használnak lassan ható mérgeket, mert rohadtul tanulékony állatok. Ha látják, hogy az egyik társukat agyonvágja ez a cucc, akkor tuti, hogy többet egy patkány sem megy még a közelébe se.
  • Rotcsa #15
    Hogy egy csatornában működik az oké...

    De otthon Pista bácsi hogy helyezi el a kertjében?
  • Lmntal #14
    Ha jobban megnézed a videót, a végén azok mintha ceruzák lennének...
  • Lmntal #13
    Vajon a még test-meleg szardarabra is rácsap?? XD
  • Rotcsa #12
    Wááá, nem olvastam vissza..:S Sorry az offért!
  • Alfa Of NS #11
    Ah, ez brutális. Szetkény patkányt jól szitávályuggatják Bár jobb mintha egy kiadás járványt összehoznának a dögök
  • Rotcsa #10
    Ja, azt nem írtam, h az amcsik fejlesztették ki azt a tollat állítólag.
  • Rotcsa #9
    Nem. Arra, amire érti, az egy legenda. Bár eddig én is úgy hittem, h igaz.
    A történet szerint anno az űrkutatási versenyben kifejlesztettek több millió dollárért egy tollat, ami súlytalanságban is működik. A ruszkik meg egyszeűen ceruzát vittek fel! :D
    Ez így tök jól hagzik, csak állítólag nem agy volt.
    Nekem is valamelyik fórumon mondta vki, amikor hasonló baromságra mint ez a patkányfogó ezzel a példával jöttem.

    Én vennék vagy 2-3 vadászgörényt oszt beengedném a patkánylyukba... nem vigyorogna az odujában sokáig egy sem, abban biztos lennék :D