Franczy

Az NEC PowerMate Amerikában is kapható lesz

A japán NEC különböző források szerint hamarosan az Egyesült Államokban is piacra kívánja dobni azon, úgynevezett környezetbarát asztali számítógépét, melyben többek közt egy 900 MHz-es működési frekvenciával rendelkező Transmeta Crusoe processzor, valamint 256 MB memória található. A 15 colos képátlójú LCD monitorral ellátott, all-in-one kategóriájú NEC PowerMate Amerikában várhatóan 1599 dollárba fog kerülni, és a cég vezetői abban reménykednek, hogy nem jut majd olyan sorsra, mint az IBM-féle NetVista X számítógép, melynek gyártása a felhasználók érdektelensége miatt nemrégiben befejeződőtt.

A Japánban NEC Mate néven forgalmazott all-in-one PC a szigetországban nagy népszerűségnek örvend, ugyanis lényegében teljesen hangtalanul működik, ami a rendkívül zsúfolt japán irodákban és otthonokban számos előnnyel jár. Az NEC Mate esetében a fejlesztők két különböző "trükköt" vetettek be a hangtalan működés érdekében. Egyrészt hadrendbe állították a rendkívül alacsony teljesítményfelvételű, hűtőventillátoros hűtést nem igénylő Transmeta Crusoe TM5800-as processzort, másrészt pedig külső tápegységet alkalmaztak. A hordozható számítógépek, valamint a közelmúltban "elhalálozott" Apple Cube számítógépek esetében alkalmazott külső tápegység előnye abban rejlik, hogy az említett Crusoe processzorhoz hasonlóan nem igényel hűtőventillátoros hűtési rendszert.

Az NEC Mate, illetve az Egyesült Államokban NEC PowerMate néven forgalmazni kívánt személyi számítógépek nemcsak hangtalan működésükkel, hanem környezetbarát jellegükkel hívják fel magukra a figyelmet, ami többek közt abban nyilvánul meg, hogy a beléjük integrált LCD kijelzők a hagyományos katódsugárcsöves (CRT) monitoroktól eltérően nem tartalmaznak ólmot, ezenkívül pedig a Powermate gépekbe szerelt alaplapok is teljesen ólommentesek. Ezen túlmenően mindenképpen figyelemre méltó azon, az NEC által kifejlesztett speciális műanyag, a NuCycle, mely a Powermate számítógépek házának alapanyaga, és amely anyag a japán székhelyű gyártó állítása szerint 100 százalékban újrahasznosítható. A kérdés most már csak az, hogy egy ilyen jellegű, kis helyfoglalású, környezetbarát PC milyen fogadtatásra talál majd az Egyesült Államokban?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #2
    mondjuk ennél sokkal többet segítene ha nem az 50Wos procit, és a 20Wos hűtőt lehetne elhanyagolni, hanem mondjuk a hűtőkre nem az olcsóbb fajta szigetelés jutna.
    ha 100Wos ittó helyett 20Wos energiatakarékosat használnánk. rögtön ugyan annyi a megtakarítás... de nem rossz marketingszövegnek.