Berta Sándor

A környezetbarát termékek önmagukban nem elegendőek

Teljesen új módon közelíti meg a környezetvédelem kérdését a Fujitsu. A cég új globális környezetvédelmi stratégiáját Wolfgang Horak, a Fujitsu alelnöke és ausztriai ügyvezetője, illetve Satoru Hayashi, a Fujitsu igazgatótanácsának alelnöke mutatta be Bécsben.

"Az energiatakarékos szerverekben és PC-kben rejlő lehetőségek csak egy kis részét jelentik a szén-dioxid szint csökkentésének. A szállítóhálózatok és a gyártási folyamat optimalizálásával sokkal nagyobb eredmények érhetők el" - jelentette ki Wolfgang Horak. A Green Policy Innovation legfontosabb célkitűzése, hogy a Fujitsu 2012-ig 15 millió tonnával akarja csökkenteni a globálisan kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. "Ez ugyan csak egyetlen lépés ebbe az irányba, ugyanakkor mi jó példával akarunk elől járni és mi szeretnénk megtenni az első lépést" - hangsúlyozta Hayashi.

A társaság két módon csökkentené a kibocsátott CO2 mennyiségét. A különböző elektronikai és számítástechnikai készülékek fogyasztásának mérséklésével 2012-ig 3 millió tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a légkörbe, míg a fennmaradó 12 millió tonnát a gyártási és a szállítási folyamatok átszervezésével biztosítanák. "A teljes gyártási láncot környezetbarátabbá fogjuk tenni. A hardvereket nem repülőgéppel, hanem vasúton szállítjuk majd az ügyfelekhez. A környezettudatosság felelősségét nem hárítjuk át a felhasználókra, hanem mi magunk lépünk" - tette hozzá Horak.

A szakember rámutatott, hogy a tavaly novemberben a VISIT kiállításon bemutatott Zero Client, amely a Cloud Computingben rejlő lehetőségeket használja ki, gyakorlatilag a Thin Client továbbfejlesztésének tekinthető. Az eszköz elődjéhez képest 60 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt és 80 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Emellett a beszerzési költségeit is sikerült 30 százalékkal mérsékelni. A Zero Client gyakorlatilag egy hálózati hozzáféréssel rendelkező monitor, amiben nincs sem operációs rendszer, sem adattároló, valamint processzor. Azonban mindez csak a kezdet.

A cél az, hogy már az idei esztendő második felében megjelenjen a 0 Watt Server, amely a készenléti üzemmódban gyakorlatilag nem fogyaszt áramot, hanem teljesen kikapcsol. A termék másik újdonsága, hogy a hardverelemei bizonyos feladatokhoz rendelhetők hozzá, így az egész munkavégzés sokkal energiatakarékosabban, gyorsabban és rugalmasabban történhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #3
    "elektronika ami 1 wattnal kevesebbet fogyaszt, de kepes elinditani a gepet. (a szabvany neve: wake on lan es a legtobb mai pc tudja)"

    Wake on lanhoz sleepben kell lennie a gépnek ami már nem 0W fogyasztás akkor sem, ha nincs használva.
  • kvp #2
    Jelenleg hajon jonnek azsiabol. Aztan vasutra rakjak oket, majd onnan teherautoval mennek a boltba. A boltbol vagy autoval vagy tomegkozlekedessel kerulnek a felhasznalok otthonaiba. A potalkatreszeket pedig a felhasznalokhoz kozeli raktarakban erdemes tarolni, hogy ha kell valami akkor kozel legyen. Ez olcsobb es gyorsabb is.

    A 0 watt szerver lehetseges, ki kell kapcsoni a gepet, majd tavolrol el kell inditani ha szukseg van ra. Ehhez csak annyi kell, hogy par masodperc alatt tudjon kikapcsolt helyzetbol mukodo helyzetbe valtani es legyen hozza valamilyen elektronika ami 1 wattnal kevesebbet fogyaszt, de kepes elinditani a gepet. (a szabvany neve: wake on lan es a legtobb mai pc tudja)

    A zero client meg bolondsag, a legtobbet ugyanis a kijelzo eszi. Halozati elektronikara, minimalis memoriara es egy processzorra pedig akkor is szukseg van, legfeljebb majd valami par wattos mobiltelefonos chipet valasztanak bele es operacios rendszer helyett kap egy runtime executive-ot. (normal esetben itt egy embedded linux-ot hasznalnak ssd-rol egy darab remote desktop klienssel)

    ps: A fusis marketingesek lathatoan unatkoztak es megneztek mit tudnak fejlesztes nelkul osszehozni.
  • lapaleves #1
    szeretem, amikor csak azt írják le mennyivel csökkentenék, azt viszont szemérmesen elhallgatják mennyit termelnek. gyanítom a 15 millió tonna legfeljebb pár százalék.

    egyébként szerintem hajón, 40 lábas konténerekben utaznak a termékek, nem vasúton vagy repülővel. az meg mindkettőnél "takarékosabb". kíváncsi leszek még, hogy mit mondanak az szervíz-szerződéses ügyfélnek, ha 2 hétig nem ér oda a cseredarab. mert a service partok gondolom valóban repülőn utaznak most.

    a 0 watt szerver jópofán hangzik papíron, de ugyanezt még nem nagyon sikerült megoldani notik esetében se (idle 0 watt). ott pedig már küzdenek vele egy ideje.