SG.hu

Márciusban a trójai vírusok voltak népszerűek

A választások előtti hónapban hamis antivírus programokat letöltő trójai kártevők bosszantották leggyakrabban a magyar internetezőket - derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt károkozókról a VirusBuster, a cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. "Márciusi statisztikánk különösen érdekes" - beszél legutóbbi gyűjtésükről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. "A tíz leggyakoribb hazai kártevő közül kilenc valamilyen hamis antivírus alkalmazást letöltő trójai program volt." A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok.


Mit művelnek a márciusi toplistás trójaiak? Csalárd fertőzésriadót jelenítenek meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus programot töltenek le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak - például megrendelés visszaigazolásának - álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk. Egyetlen olyan gyakori garázda volt a márciusi fogásban, amely nem ebbe a jóféle családba tartozik. A hetedik helyezett - 5 százalék körüli részesedésű - Backdoor.Bandok.GT-ről van szó, amely viszont a botnet-kártevők családjába tartozik.

Ezek a programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot - szaknyelven botnetet - toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" - figyelmeztet Szappanos Gábor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nylaccc #3
  Már megtisztult :D
 • nylaccc #2
  Még meg se kell nyitni a tisser.hu oldalt, elég a google.hu-ba beírni :D
 • nylaccc #1
  És milyen vicces az, amikor az ember egy netszolgáltató weboldaláról kap egy trójait! És ha a szolgáltató ezzel nem foglalkozik, és már hetek óta így van...
  Tisser.hu