MTI

H1N1kampánnyal fertőz-nek a számítógépes vírusok

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjától (CDC) érkező elektronikus üzenetnek álcázva próbálják a H1N1-oltásra jelentkezőket átverni.

A számítógépes bűnözők a CDC nevében arra kérik az oltásra jelentkezőket, hogy regisztrációért kattintsanak az üzenetben megadott címre. Ezzel viszont a kérdőív helyett a hírhedt Zbot nevű trójai típusú vírus frissített változata, a Zeus töltődik a gépekre. A trójai kedden kezdett el tömegesen terjedni, a levélszemetek kiszűrésével foglalkozó AppRiver szerint percenként átlagosan 18 ezer üzenet akadt fenn a szűrőiken, azaz óránként 1,1 millió kártékony levelet távolítottak el. Szerdára a Zeusszal fertőzött levelek száma a percenkénti 9500 üzenetre csökkent.

A trójai új változatát a hét elején még 41 vírusvédelmi szoftverből 37 nem ismerte fel, szerdán már valamivel jobb volt a helyzet, a kártevőnek már "csak" 21 vírusvédelmi rendszert sikerült kicseleznie. Szakértők szerint a szoftver annyira ügyesen van megírva, hogy az óvatos, a hivatkozásra nem kattintó felhasználókat is képes kicselezni. A levél ugyanis egy IFrame HTML-elemet használ, amely észrevétlenül a dokumentumba ágyazva tartalmazza a támadási kódot, ez a kód pedig az Adobe Reader és Flash Player biztonsági réseit játssza ki.

Az Adobe az idén már több biztonsági frissítést is kiadott, miután a hackerek az egyre népszerűbb lejátszón próbálják kiélni a Windowszal szembeni kudarcukat. Az Adobe legutóbbi frissítésével a PDF megjelenítőjének 29 biztonsági rését tömte be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!