MTI

Új vírus lopja a Facebook jelszavait

A Facebook több mint 400 millió felhasználóját szemelte ki az a személyes, elsősorban bankkártyaadatok ellopására létrehozott vírus, amelyet kéretlen e-mailek formájában terjesztenek.

"A gyanútlan felhasználókat a közösségi portál nevében arra figyelmeztetik, hogy jelszavaikat a rendszer megváltoztatta, a belépéshez szükséges új tanúsítvány pedig a csatolt mellékletre kattintva igényelhető. A melléklet megnyitásával számtalan rosszindulatú szoftver töltődik le az áldozat számítógépére, többek között olyan alkalmazások, amelyek a jelszavak ellopására alkalmasak" - közölte a McAfee internetes biztonságtechnikával és vírusvédelemmel foglalkozó szoftvercég.

A hackerek korábban már a Facebook belső levelezőrendszerén keresztül is küldtek fertőzött leveleket, a mostani támadást azonban a hagyományos e-mail csatornákra irányították. A Facebook szóvivője a vírussal kapcsolatos konkrét esetekről nem tudott beszámolni, az üzemeltetők azonban arra figyelmeztetnek, hogy senki se dőljön be az ilyen átveréseknek, és töröljék a kérdéses leveleket.

A McAfee számításai szerint kedd óta a hackerek több tízmillió kéretlen üzenetet küldhettek szét európai, ázsiai és az egyesült államokbeli felhasználóknak. "Ha a 400 millió felhasználó mindössze 10 százalékát sikerül becsapni, máris 40 millió sikeres támadásról beszélhetünk" - hangsúlyozta David Marcus, a szoftvercég kommunikációs igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • stickmate #3
  Én megkaptam. Beléptem a Régi jelszavammal és töröltem a vírusos emailt XD Ennyi
 • slickboy #2
  Hehe, én kaptam ilyet! Alapvetően gyanús ha jelszót zip fájlba csomagolva küldenek. Meg ha a címzett egy egészen más emailcím, mégis az én fiókomban landol. A zip fájl melléklet 48 kB-os.
 • ribot #1
  :)
  Biztos, hogy az lenne az első, hogy megpróbálok belépni.