SG.hu

Számítógép-vírusok februárban

Elmaradottak vagyunk még a kórokozóinkban is? Választások közeledtével különösen helyes, ha a választ az olvasóra bízzuk.

Ki-ki ízlése szerinti jelzővel értékelheti a VirusBusternek az elmúlt hónapban rögzített adatait, annyi azonban bizonyos: a magyar számítógépeken leggyakrabban két meglehetősen régóta ismert kártevő garázdálkodott. "Februárban meglepő módon két olyan kórokozó vezette a toplistát, amelyet elég régen lajstromba vettünk. A közel kétharmados többséggel élen járó Backdoor.IRCBot.AAWX és az azt épp parlamenti küszöb fölötti értékkel követő Backdoor.Bandok.GT egyaránt a botnet-kártevők családjába tartozik" - fűzi az adatokhoz Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. "Egyébként is ez a kategória uralja a listát. Mellettük két hamis antivírus programot terjesztő trójai kártevő, a Trojan.DR.Fregee.BD és a Trojan.FraudPack.YEC érdemel még figyelmet."


A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok. A botnet kártevők a hackerek által ellenőrzött robothálózatot (szaknyelven botnetet) toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy gépe számítógépes bűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket"- figyelmeztet Szappanos Gábor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!