SG.hu

Bedőlünk a vírusoknak

Hat trójai is szerepel az ESET aktuális vírustoplistáján, ami jelzi, hogy a felhasználók még mindig gondolkodás nélkül telepítenek alkalmazásokat a számítógépükre.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése mindig tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A tízes lista élmezőnyében továbbra sem történt lényeges változás: immár harmadik hónapja tartja első helyét a Conficker, amely tavaly októberi megjelenése óta több millió számítógépet fertőzött meg. Egy másik régi szereplő, a Virtumonde viszont kikerült a top10-ből, helyét egy újonc trójai vette át. A Win32/Injector csatlakozni próbál a newvalarsrent.ru weboldalhoz, ahonnan további fájlokat próbál meg letölteni. Rootkit komponenssel is rendelkezik, ami megnehezíti a károkozó felismerését és eltávolítását.

A trójai programok aránya hónapok óta rendre igen jelentős az élmezőnyben, decemberben a tíz legelterjedtebb károkozó közül hat ilyen fenyegetés volt. A fertőző alkalmazások jelentős részét maguk a felhasználók töltik le és telepítik a számítógépükre, ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el az új szoftverek telepítésénél. Egyrészt érdemes az új programoknak először alaposan utánanézni, és csak megfelelő referenciák esetén futtatni azokat. Másfelől a vírusvédelmi program beállításainál biztonságunk érdekében továbbra is érdemes a "Reklámprogramok, kémprogramok és biztonsági kockázatokat jelentő programok keresése", a "Kéretlen alkalmazások keresése" valamint a "Veszélyes alkalmazások keresése" opciókat megjelölni.

Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint a hagyományos vírusfertőzések helyett a jövőben egyébként is a felhasználók figyelmetlenségét vagy tudatlanságát kihasználó kártevők előretörése várható. Előrejelzéseik szerint 2010-ben csökkeni fog az operációs rendszerek biztonsági réseit kihasználó károkozók száma, ugyanakkor a felkapott eseményekkel - például az idei labdarugó-világbajnoksággal - kapcsolatos fertőzött linkekre mutató e-mailek száma várhatóan növekszik majd.

A közösségi oldalak felhasználóinak sem árt óvatosnak lenni, hiszen a személyes adatokra utazó social engineering támadások előreláthatóan erősödni fognak, míg az online játékosok belépési adatainak megszerzésére irányuló támadások az eddigieknél valószínűleg jóval intenzívebbek lesznek. 2010-ben áttörés várható a mobileszközök területén is, ugyanis - az operációs rendszerekkel ellentétben - az egyre elterjedtebb okostelefonok számos eddig fel nem fedezett biztonsági rést tartalmaznak.

Végezetül következzen a magyarországi toplista. Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2009 decemberében az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban hazánkban. Ezek együttesen 36%-ot tudtak a teljes tortából kihasítani maguknak.

1. Win32/Conficker.AA féreg
2. Win32/PSW.OnLineGames.NNU trójai
3. INF/Autorun vírus
4. Win32/Injector trójai
5. Win32/Agent trójai
6. Win32/Kryptik trójai
7. Win32/Adware.WhenUSave alkalmazás
8. Win32/TrojanDownloader.Swizzor trójai
9. Win32/VB.EL féreg
10. Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA trójai

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #1
    Aki minden szirszart letölt a gépére, az megérdemli ha vírust kap. Amúgy meg a vírusirtók magas álpozitív-aránya miatt sem biztos, hogy minden OK.