Berta Sándor

HTC Legend - az iPhone-kihívó

A tajvani HTC fogta a Google Android operációs rendszerét és ötvözte saját fejlesztésű Sense felhasználói kezelőfelületével. A szoftvereket végül összetársította egy megfelelő hardverrel. Az eredmény a HTC Legend, amelynek egyáltalán nincs miért szégyenkeznie az iPhone és a Google Nexus One mellett.

Az iPhone bemutatkozása óta három év telt el. Az eltelt időben minden mobiltelefon-gyártó megpróbált hasonló készüléket piacra dobni, egyik több, másik kevesebb sikerrel. A tajvani HTC szakemberei szintén azt vették a fejükbe, hogy egy méltó kihívót küldenek harcba az Apple termekével szemben. A végeredményt tekintve az már most kijelenthető, hogy az amerikai cégnek nem árt odafigyelnie a távol-keleti gyártóra.

A HTC Legendnek a külsejét tekintve nincs oka a szégyenkezésre, sőt. A hardver szempontjából a HTC Legend jobban hasonlít az iPhone-ra, mint a Google Nexus One-ra. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy utóbbi készüléket is a HTC gyártja. A 126 gramm súlyú és 56,3 x 112 x 11,5 mm méretű Legend lelke egy 600 MHz órajelű Qualcomm processzor. Ezt egészíti ki a 3,2 colos AMOLED-kijelző, amelynek a maximális felbontása 320 x 480 képpont és amely verőfényes napsütésben is kitűnően olvasható. Beépített kamerája öt megapixeles.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülék igazi kuriózuma az alsó részébe beépített miniatűr optikai egér. Az egér mellett elhelyezett LED automatikusan kigyullad, ha a felhasználó valamilyen új üzenetet (e-mailt, SMS-t, MMS-t stb.) kapott. Az összképet a 3,5 mm-es jackdugó, a MicroUSB-csatlakozó, a beépített hangszórók, az úgynevezett közelségi és a környezetet megvilágító szenzor, valamint az FM-rádió, a WLAN-modul és az integrált GPS-modul teszik teljessé. A készülékbe összesen 512 megabájt ROM-ot és 384 megabájt RAM-ot integráltak, ezenkívül a tárolókapacitás MicroSD memóriakártyák segítségével bővíthető.

Az operációs rendszer a Google Android 2.1-es verziója. Ezt egészítette ki a HTC a Sense kezelőfelülettel, amelyen a felhasználók különböző widgeteket és gyakran használt programokat helyezhetnek el. Hiányoznak viszont a 3D-s effektek, a beszédvezérlés, cserébe viszont szinte tökéletes a billentyűzet, s ez utóbbi inkább fontos sok felhasználónak. A gombokon különböző szimbólumokat (@-jel, stb.) és számokat helyeztek el, ugyanúgy, mint a PC-s billentyűzetek esetében is, így akár egy smiley-jel is könnyen beírható. A Legend böngészője egy egyszerű dupla kattintás után képes automatikusan újraformázni és felnagyítani a megjelenített szövegeket, ami nagymértékben növeli az olvashatóságot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A másolás/megosztás/utánanézés funkció segítségével könnyen kivághatók és beilleszthetők a különböző szövegekbe, fórumokba, e-mailekbe, SMS-ekbe akár teljes mondatok és bekezdések is. Ráadásul ez hasznos lehet az online kereséskor vagy az online szótárak használatakor is. A Legend alapból tartalmazza a Friendsstream nevű Facebook- és Twitter-widgetet, így a felhasználók könnyedén átláthatják a két portálról érkező üzeneteiket. Az iPhone-nal ellentétben tartalmazza a flashvideók megjelenítésének és a Microsoft Exchange rendszerének a támogatását. Emellett könnyedén megvalósítható a kapcsolatok adatainak szinkronizálása.

Végül meg kell említeni, hogy az Androidra még közel sincs annyi kiegészítő alkalmazás, mint az Apple termékére. Vagyis, ha a fejlesztők körében is népszerűvé válik ez a platform és ősszel az első Androidos játékok is elérhetővé válnak, akkor az iPhone komolyan bajba kerülhet. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy bármennyire is nagy sikert könyvelhetett el az Apple terméke, mégiscsak három éves. Hiába a sok szoftverfrissítés, egy újabb konstrukcióval csak nehezen tud konkurálni. Nem véletlen, hogy az Apple több fronton is harcot hirdetett a HTC ellen. Egyrészt bemutatta az iPadet, másrészt várható két új termékének megjelenése, végül szabadalomsértéssel vádolta meg a tajvani gyártót. Ennek ellenére Steve Jobs cége a HTC esetében biztosra nem mehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #65
    Van egy ilyen kis Nike app. Veszel egy Nike cipőt nike szenzorral, összelövöd a kettőt, és akkor lépést számlál, plusz egy pár jópofa funkció; be tudsz állitani különféle edzéseket, közben egy csajszi beszél hozzád, hogy mennyit futottál stb. A végén meg mindenféle statisztikát nézhetz különféle bontásokban. Lehet gyorsabb zenére váltani, meg ilyesmi.

    Nagyjából ilyen:
    Nike+
  • Tetsuo #64
    Ezzel egyet ertek. Az all in one keszulekeknel van egy minosegbeli kompromisszum.. de lassuk be az atlagembert nagyon nem erdekli a minoseg, az inyenc kulonlegesseg. Vasarlo rabszolgak vagyunk..
    Egy angol vagy amerikai, fel ev utan kb 1%-at hasznalja megvasarolt targyainak.
    A reklamok sugallta trendek szerint alakitjak kornyezetuket az aktualis slagertermekekkel vagy direkte kulonckodni akar, akar a neki szant kulonckodo slagertermekkel.. viszont a legtobb embernek fingja sincs a digitalis torzitasokrol vagy az akusztikarol, ugyanugy arrol sincs, hogy pl mifele szarokbol van az a kaja, amit megeszik es nem is erdekli.. ilyen a "fejlett" tarsadalmunk.
  • Tetsuo #63
    Mi az a Nike funkcio?
  • narumon #62
    Érdekes hogy HTC Desire tesztjére is azt írják, hogy sok névnél meg alkalmazásnál már nem olyan smooth mint iphone kolléga, és a verdikt utolsó mondata is érdekes:

    "Sure, if you're dead against an iPhone, can't afford one, or just want something now then the Desire is the pick of the alternatives but we would be inclined to wait and see what Apple's fourth gen phone turns out to be like before making any decision."
  • narumon #61
    Jéééj, mintha én írtam volna... pont az előbb írtam lényegében ugyanezt :D
  • narumon #60
    "Azt már inkább nem is véleményezem, hogy tudsz ilyen minőségben zenét hallgatni, mint amilyen az ájfónon meg az ájpodokon van. Bár a 96kbps-es zene, végülis mind1 min szól, így is úgyis szar lesz."

    Nem azért de egy jó fülessel, teljesen normálisan lehet rajta zenét hallgatni, úton vagy biciklizés közben, sőt futáskor a Nike funkció kifejezetten jó! Erre tökéletesen elég az mp3. Ha meg igazából jó minőségű zenét akarok akkor beülök otthon a hifim elé az úgyis lealáz bármilyen ilyen pintyó eszközt.
  • fergusonpapa #59
    egyszerüen,mert nekm is symbianos telom van és ereis vannak cucok csak éppen neméppen kiforot ,vanak jo cucok,de miden 100.és uyg jön közbe acikhez h az iphoneban az eröség sztema jo oprenszer és emiat a sok alkamazás rá...nem cask légfuvalatként ,álltlaánosna bezsélnél dolgokrolésosztanádnépet tudnád.hogy symbian most ujit be,reméljük jolesz,mert az androidmárjo(nekm bejön)és igéretes,és nagyon lesza piaci verseny ezzel joban tudunk választani és sokkal olcsobbak is lehetnek ép a piaci verseny miat...de jelenleg van iphone mega töbii...PONT
  • Gerygrey #58
    ha a Legend kijelzője nagyobb lenne már be is ruháztam volna egyre.

    Ezzel én is így vagyok, ezért is várom a HTC Desire-t. 3,7'' AMOLED kijelző 800*480 felbontással, 1 gigás Snapdragon, Android + HTC Sense... Mindez 150k körüli induló áron. Finom lesz.
  • Gerygrey #57
    Minőségi zenehallgatásra ott az asztali gép, meg a profi hangcucc OTTHON.

    Bringázás közben vagy villamoson háttérzenének bőven jó a 256 kilobites MP3 is, egy átlagos fülessel.
  • Gerygrey #56
    A Nokia fapados, ez tény, de ez hogy jön most ide?

    Te most kutyaszart (Nokia) hasonlítasz háztartási kekszhez (iPhone), miközben a cikkben francia krémesről (HTC Legend) van szó...