Berta Sándor

Az Apple kontra HTC-per margójára

Az Apple és a Google sokáig komoly szövetségesek voltak. Elég csak a Microsoft elleni közös fellépésükre gondolni. A helyzet azonban megváltozott.

Intő jel lehet a Google számára, hogy az Apple bejelentette: szabadalomsértés miatt akár perre is megy a HTC tajvani mobiltelefon-gyártóval. Mivel a HTC a Google G1 és Nexus One telefonok egyik fő gyártója, így sok szakértő és piaci elemző nem véletlenül tart attól, hogy kitörhet egy Google kontra Apple háború. A Google jelenleg az Apple egyik legnagyobb ügyfele, a keresőcég több száz laptopot vásárol a cégtől. Az is igaz, hogy a Mac OS X-en és a iPhone-on pedig előre fel van telepítve és be van állítva alapértelmezett szolgáltatásnak a Google keresője.

A HTC elleni perrel azonban ennek az idillnek hamarosan vége szakadhat és ez az ügy könnyen a mobil internetes piacért folyó háború előfutárává válhat. Az Apple HTC elleni bírósági beadványából nagyon gyorsan világossá válhat bárki számára, hogy a Steve Jobs vezette vállalat fő ellenségének nem igazán a tajvani gyártót, hanem az Android rendszert tartja. Márpedig Eric Schmidt Google-vezető szerint naponta kereken 60 000 Androidot futtató mobil készülék hagyja el a gyártósorokat.


Steve Jobs 2007 januárjában az első iPhone bemutatásakor így írta le a Multitouch felületet: "Varázslatosan működik. Nincs szükség beviteli eszközre. Sokkal pontosabb, mint bármely más érintőképernyő és semmibe veszi az akaratlanul vagy véletlenül történt bejegyzéseket. Szuperokos. Több ujjal is megadhatunk gesztusokat. Mindezt szabadalmaztattuk." Az iPhone-t pont a Multitouch különbözteti meg leginkább a konkurenseitől. A Google Nexus One idén januári bemutatásakor még híján volt ennek a képességnek, de februárban már elérhetővé válhat ez a funkció.

Az Apple az iPhone-szabadalmát az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala 2008. április 11-én a 7,479,949-es szám alatt jegyezte be. A 358 oldalas dokumentumban feltalálóként Steve Jobsot és 24 további személyt jelöltek meg. A szabadalmat 2009 januárban kapta meg végleg a konszern. Egyes elemzők - okkal - a korábbi IT-jogi háborúk megismétlődésétől tartanak, s azoknak szintén egyik főszereplője volt az Apple. Elég csak az 1988-ban kirobbant Windows-eljárásra gondolni, amikor az Apple a Windows kezelőfelülete miatt beperelte a Microsoftot. A pernek csak 1994-ben lett vége, mikor az USA Legfelsőbb Bírósága jogerősen a redmondi cégnek adott igazat. Igaz, akkor az Apple jogi pozíciója jóval rosszabb volt, mint most, mivel nem volt a kezében a bizonyítékként felhasználható szabadalmi bejegyzés.

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a Google aligha fogja magára hagyni a HTC-t, hiszen ha ez bekövetkezne, a többi gyártó ezt látva könnyen felmondhatná a vele kötött együttműködési szerződéseket. A Google pedig nem szokott pénzt és piacokat veszni hagyni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gibbone #38
    Nem tudom ki hogy van vele, de én HTC párti vagyok minden téren. Jobban figyelnek a vevői igényekre,sokkal szabadabban kezelhetőek a készülékeik. Nem az iphone-t akarom lehúzni de a HTC-ben sokkal több lehetőség van attól eltekintve hogy sokkal több embernek van Iphone-ja mit HTC-je. Szóval ennek ezek a szabadalmi dolgok nem különösebben érdekelnek addig amíg használható készüléket gyártanak.
  • Inquisitor #37
    Érdekes megnézni a Wikipedián, hogy KI és MIKOR fejlesztette ki a Multitouch-ot. Eléggé meglepő ... és az oldalon megtalálható minden gyártó aki csinál ilyen eszközöket.
  • Inquisitor #36
    "Annyi hiba van a számításban, hogy a Microsoft Surface nem kapacitív multitouch felület, hanem egy infrakamerás megoldás."
    Ne keverjük már az interfacet meg a beviteli eszközt!
    Ez olyan mint ha a grafikus GUI-t keverném az egérrel, tablet cerkával, vagy lézeres pointerrel ... elég régen vannak 7 vagy több érintőpontot követő érintő képernyők, ráadásul több különböző technológiával. Azt a bizonyos érintőpanelt meg nyilván nem az Apple tervei alapján, de még csak nem is a kedvéért gyártották ám le. Simán lehet kapni pl. kínai klóntelefont amiben ilyen minőségű kijelző van ... egyetlen pici okból, mégpedig mert bárki megveheti, hiszen csak néhány gyártó csinálja a több-száz vagy több-ezer készülék kijelzőit és az viszi aki fizet.
  • sathinel #35
    Akkor elég laza lehet hogy az anyacég nem tudja mit csinálnak a leányvállalatnál. Ez nagyon jó szöveg hogy félrevezessék a laikusokat. Magyarországon sem tud akkor semmit hogy működik a T-online az anyacég(DT). Ennyi erővel akkor a véres gyémántokat is el lehetne adni hisz afrikában ki nem szarja le hány embert lőnek le, taszítanak rabszolgasorsba hogy meglegyen a fegyverre a pénzük.

    Végülis az erősebb kutya baszik elven működik a világ, és ez sokaknak el is fogadható.
  • pixx #34
    Akkor egyet értesz velem, hogy az Apple az egy igazán sz@r cég :)
  • Ferrer #33
    Ha nem dolgoznának, lehet, hogy éhen is halnának a családjaik, főleg ilyekor válság idején...
  • passatgt #32
    kínában sok a gyerek, 100%, hogy szinte minden gyárban dolgoznak gyerekek, és erről nem az apple vagy a microsoft tehet, pk csak kiadják egy kínai cégnek a feladatot, ők meg elvégzik úgy, ahogy nekik jól esik

    gondolom
  • passatgt #31
    csak ceruzás volt előtte
  • kvp #30
    "Az Apple nem a multi-touch miatt akadt ki, hanem azon, hogy a legtöbb gyártónál ugyan úgy lehet nagyítani, mint Iphone-on, meg le- fől menni a menüben. Ezért védették le"

    A szabadalom a microsoft-nal van, aki egy egyetemtol vette. Az apple fizetett erte, majd levedette egy kicsit atszovegezve. Szerintem megbuknanak ha valaki vizsgalna a szabadalmukat. Az egy kezes, ket ujjas zoom az egyetlen sajat otletuk. (a microsoft ket tetszoleges ujjal vedette le, amik akar eltero kezeken is lehetnek)

    "Kellene egy olyan opció hogy aki nem adja oda az ilyesmit mint multitouch akkor az összes opensource fejlesztésért fizessen. Az internet nagyrészét nem használhatnák."

    Ez meg akar elo is fordulhat, viszont a microsoft anno penzert vette meg a bsd unix ip stack-jet, igy mar csinalhattak belole kereskedelmi szoftvert. Amikor meg elkaptak oket, hogy az internet explorer-ben nyilt forrasu bsd-s kod van (egy bug miatt buktak le), akkor ingyenesse tettek a bongeszot. Az apple-el ellentetben a microsoft valamiert nagyon ritkan indit pereket, tobbnyire csak otket perelik.

    Mindenesetre a microsoft tudtommal nem hasznal gyerekmunkasokat sem, pedig ok is gyartatnak kinaban (xbox360), csak nem a nepkoztarsasagban hanem a masikban. Ehhez kepest mindenki (ideertve az eu-t is) oket szidja, az apple-t meg nem buntetik meg.
  • sathinel #29
    Uh de akkor ha opensource alatt valamit felfedeztek akkor ne ugasson ay apple ha használja. Kellene egy olyan opció hogy aki nem adja oda az ilyesmit mint multitouch akkor az összes opensource fejlesztésért fizessen. Az internet nagyrészét nem használhatnák.