Berta Sándor

Adatvédelmi reformokat sürget több nagy IT-cég

Az Egyesült Államokban IT-cégek és polgár jogi szervezetek közösen követelik az Electronic Communications Privacy Act (ECPA) nevű adatvédelmi törvény reformját.

Az ECPA 1986-ban lépett hatályba és azóta gyakorlatilag nem módosították. Mivel az eltelt 24 évben az internet megjelenésével jelentősen megváltozott a médiapiac és az adatvédelem is előtérbe került, így a Digital Due Process nevű szervezet tagjai úgy vélik: ideje megváltoztatni a jogszabályt.

A cégek és a jogvédő egyesületek álláspontja az, hogy az ECPA nem felel meg a 21. század digitális korszakának követelményeinek és nem képes biztosítani az adatvédelmet anélkül, hogy ne gátolná a terrorizmus, a gyermekpornográfia vagy éppen a kiberbűnözés elleni hatékony harcot. Ráadásul a kommunikáció is teljesen megváltozott, napjainkban már főleg online valósul meg. A legtöbb állampolgár e-mailezik, mobiltelefont használ, eközben pedig a Cloud Computing technológia miatt is félő, hogy egyre több adat kerül majd harmadik fél birtokába.

A Digital Due Process tagjai a következő hónapokban kampányt indítanak céljuk elérésére és szeretnének több kongresszusi képviselőt, valamint hivatalt is meggyőzni az akció támogatásáról. A szervezet nem akarja teljesen átdolgozni a törvényt, csupán a mára elavulttá vált részeit változtatná meg. A jogszabálynak sajnos sok pontja ellentmondásos és megtévesztő, s mivel tele van szabvány-, valamint kivételekről szóló leírásokkal, így a bíróságok sem tudják egyértelműen értelmezni a paragrafusokat. A dokumentum elbizonytalanítja a hivatalokat és a szolgáltatókat.

Az új javaslatok között szerepel a minden kommunikációs tartalom egyenjogúan kezelése, függetlenül attól, hogy milyen formában vannak jelen, mennyire idősek vagy ki férhet hozzájuk; a jelenleginél jobb és az új technológiáknak is megfelelő adatvédelem, amely biztosítja, hogy az információkhoz még titkos nyomozások során se lehessen hozzáférni. Jim Dempsey, a Center for Democracy and Technology alelnöke hangsúlyozta: "A technológia az elmúlt 20 évben drámai módon megváltozott, de a jog ezt a folyamatot nem követte. Világos szabályozásra van szükség, de a reform csak akkor éri el a célját, ha egyensúlyt teremt. Tárgyalásokat kezdeményeztünk az igazságügyi minisztériummal és más hivatalokkal."

A Digital Due Process tagja az AOL, az AT&T, az eBay, a Google, az Intel, a Microsoft, az Integra Telecom, a Loopt és a Salesforce.com, illetve az American Civil Liberties Union (ACLU), az Electronic Frontier Foundation, az American Library Association, az Americans for Tax Reform, az Association of Research Libraries, a Center for Democracy & Technology, a Citizens Against Government Waste, a Competitive Enterprise Institute, a Computer and Communications Industry Association, az Information Technology & Innovation Foundation, a NetCoalition és a The Progress & Freedom Foundation.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #1
    "amely biztosítja, hogy az információkhoz még titkos nyomozások során se lehessen hozzáférni."
    Ezt valaki is komolyan gondolja?
    Értelme sincs az egésznek. A nyomozás pont arról szól hogy információkat szereznek meg valakiről/valamiről.