Molnár András

A 10 legfontosabb technológia 2010-ben

A Gartner elemzői kiemelték a 2010-ben várható 10, a a vállalatok számára legfontosabb technológiát, trendet. A sorrend felállításánál a fő szempont az volt, hogy melyik technológia bevezetése fog jelentős változásokat hozni a vállalat számára a következő három évben. A technológiák között sok más aktuális trend mellett megtalálható a cloud computing, az üzleti intelligencia és a zöld IT.

Első nevezettjük a cloud computing, avagy számítási felhő. Ezek lényege, hogy a szolgáltatók számítási kapacitást nyújtanak a felhasználóknak, így azoknak csak a tényleges termékekkel kell foglalkozniuk. Habár a számítási felhők segítségével nem szüntethetők meg teljes egészében az informatikai kiadások, de jelentősen csökkenthetik őket.

Második helyen az elemző eszközök állnak. A vezetői döntéstámogatás eszközei, mellyel előre tervezhetők, ütemezhetők az üzleti folyamatok és növelhető a hatékonyság. Ide sorolható az ügyfelekkel való kapcsolattartás (customer relationship management - CRM), a vállalatirányítási rendszerek (enterprise resource planning - ERP), és egyéb alkalmazások. Újdonság a szimulációk, előrejelzések, optimalizáció megjelenése, melyek az információszerzésen túllépve megpróbálják megjósolni, mi fog történni a jövőben.

Harmadik a client computing. A virtualizáció új lehetőségeket nyit meg a kliens alkalmazások előtt. Elsősorban azért fontos, mert így csökkenthető a hardver, még inkább az operációs rendszer kiválasztásának fontossága. Negyedik helyen a zöld IT áll, mivel az informatika segítségével a vállalat nagyban hozzájárulhat a környezet védelméhez. Ilyen megoldások például az elektronikus dokumentumok használata, az utazások csökkentése, és a videókonferencia rendszerek bevezetése, vagy a távmunka. További megoldások segíthetnek elemezni a széndioxid kibocsátást, vagy csökkenteni az energiafelhasználást.

Szintén előkelő helyen szerepel az adatközpontok átalakítása. Régen egyszerű volt a szervertermek tervezése: megnézték, mennyi adatot kell tárolni, mekkora növekedés várható a következő 5-10 évben, és erre méretezve építették fel a központot. Ennek eredményeképp az újonnan épített adatközpontokban hatalmas üres terek vannak, drága áramellátással, szünetmentes áramforrással, víz- és levegőhűtéssel, mindez jóformán teljesen kihasználatlanul.

A közösségi informatika (social computing) céges berkekben szinte alig létezik. A vállalatoknak fontolóra kell venniük a közösségi oldalak, közösségi szoftverek, közösségi média alkalmazását. A listán az utolsók között szerepel, de egyáltalán nem elhanyagolható a biztonság. Hagyományos értelemben egy védelmi vonal felállítását jelentette, mára azonban kibővült mindenfajta tevékenység figyelésével, ugyanis az ezekben felismerhető minták segítségével növelhető a céges adatok megóvásának esélye.

Az utolsó három pedig már nem csak a vállalatoknál juthat döntő szerephez 2010-ben: a flash memória, a mobil alkalmazások és a virtualizáció. AZ első önmagában véve nem újdonság, ám a tárolókapacitás növekedésével egyre jelentősebbé válik. Ráadásul a szilárdtest memóriákkal nagyobb sebesség érhető el, mivel nem kell a lemez író/olvasó fejét pozicionálni, a lemezeket forgatni, viszont drága az előállítási költsége. A mobil technológia előretörését és a számítógéphardver hatékonyabb kihasználásának előnyeit pedig nem kell ecsetelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Locutos #8
  Ez a szamitasi felho hulyeseg megint a szabadsagunk megtepazasara van. Igy mennyivel konnyebb lessz a warez ellen harcolniuk. Es kulonben is az a nagy szerverparkok ahol ez a marhasag futna profitot kell hozzon, szoval tuti hogy mi a berletert tobbet fizetnenk mintha vennek egybe egy becsuletes PC-t.
  Engem iszonyatosan irrital a gondolat, hogy ne legyen egy belevalo szamitogepem, ami az en territorimuom...azt futtatok rajta amit akarok, azt programozok rajta amit akarok...
 • halgatyó #7
  Ez az egész "felhő" arra van, hogy egy rakás [email protected] a nagyzoló semmitmondó dumájával nagy pénzeket akasszanak le azokról, akik azt sem határozták még el, hogy mit is akarnak csinálni.
 • halgatyó #6
  Ez az egész egy nagy fos.

  1.) Az, hogy majd valami távoli központban valakik számítási kapacitást nyújtanak? Egy nagy rakás pénzért? Mi célból? Kinek van szüksége akkora számítási kapacitásra, amit néhány mai modern gép nem tud? Aki áramlástani folyamatokat számolgat, az nem fogja távoli gépekre bízni, hanem rendelkezik saját erőforrással.
  A kiinduló és a kiszámított adatokat pedig oda-vissza küldözgetni kell, szóval ez egy hülyeség. Vagy például egy CAD program esetén, amikor sokféle változatot kell végigtervezgetni és számolgatni, a küldözgetett adatok mennyisége lesz a szűk keresztmetszet, nem a számítás!
  Arra "jó", hogy az on-line vonalat erősítse, vagyis idegeneknek teljes ellenőrzést és betekintést nyújtson egy cég mindennapjaiba!
  Soha, soha soha nem engedném meg, hogy távoli idegenek egy félig megbízható dróton keresztül döntsék el, hogy milyen számítgatást végezhetek és mikor!
  Húzzanak el a büdös csába!

  2.) "az ügyfelekkel való kapcsolattartás" ... hát ehhez nem kell semmiféle felhő! Kell hozzá udvarias magatartás, és egy normálisan megtervezett saját weboldal. NEM TÚLCSICSÁZVA, NEM UNDORÍTÓ FOS FLASH REKLÁMOKKAL INDÍTVA, AMIT NEM LEHET KIKERÜLNI...

  3.) "mivel az informatika segítségével a vállalat nagyban hozzájárulhat a környezet védelméhez. Ilyen megoldások például az elektronikus dokumentumok használata, az utazások csökkentése, és a videókonferencia rendszerek bevezetése, vagy a távmunka."

  Nos, ez az egy ami jó! Valóban, ezt a vonalat erősíteni kell, de ehhez megint nem kell ilyen "felhő"

  4.) "További megoldások segíthetnek elemezni a széndioxid kibocsátást, vagy csökkenteni az energiafelhasználást"

  Ehhez nem kell számítógép! Be kell ragasztani az ablakokat hőszigetelő gumiprobfillal bazze!
  Nagy hülye duma ez az egész környezetvédelmi blabla... lejjebb kell tekerni a fűtést, akkor kevesebb gáz fogy, ezt számítógép nélkül is tudjuk
  Meg a standby helyett délután ki kell kapcsolni a készülékeket.
 • waterman #5
  azért egy ssd-t meg egy pendriveot egy az egyben összehasonlítani nem illik. a régebbi pendriveokban semmilyen terhelés elosztás nem volt, az újabbakban sem sok. a pendriveok egyik nagy ellensége az alkalmazott fat filerendszer, működési elvéből adódóan, egyfolytában az allokációs tábláját írogatja felül. ha csak kevés a file, de gyakori a használat, akkor lényegében (wear leveling nélkül) egy kis helyen írogatja felül az ember a flash cellát (egy file beírása többször is megdolgozhatja ugyanazt a flash blokkot - ezért romlottak gyorsan pl.: a pendrive-nak használt primitív mp3 lejátszók). a másik ellenségük a statikus töltések. feltöltődik a ruházatunk aztán megfogjuk szerencsétlent és elhallgat örökre. a számítógépbe beépítve, megfelelő wear levelinggel biztosan kibírja pár évig a napi használatot.
 • BlackRose #4
  Ezek után ki az aki még azt hiszi, hogy az nVidiának nincs igaza amikor azt mondja, hogy már nem a grafikai erő a fontos :) azt hiszem a Fermit nagyon is alkalmazni fogják ezek a szerverek amelyeken ezek a játékok futnak :) mig a klijens oldalon nem számít a grafikai erő.
 • kvp #3
  A nagyobb rendszerek mar regota hasznalnak ssd-ket, foleg ott ahol az i/o teljesitmeny kritikus. Atmeneti tarolonak a ram diszk az idealis, hosszu tavu tarolasra pedig jo a flash. (a ketto kombinacioja az elterjedt, a google is ezt hasznalja) Ha egy blokk 10 ezer irast bir ki, akkor napi 1 backup eseten, 7 darab mentesi disz keszletet hasznalva 70000 napig birna a flash hiba nelkul (kb. 191 ev). Hamarabb megy tonkre az egyik kiszolgalo i/o chip. Egyebkent a jobb flash tarolok szamoljak, hogy hova hanyszor irtak mar, es szolnak mielott a meghajto elkopna. (pendrive-okbol is vannak jobbak es olcsobbak, az utobbiak nem tamogatjak ezt a vedelmet) Gyakori technika meg a wear levelling, amikor az eppen tonkremenni keszulo blokkot hibasnak jelolik es a tartalmat atrakjak egy masik, meg jo blokkba. (az olcsobb fogyasztoi merevlemezek tobbnyire mar gyarilag is tobb ilyen aktiv replacement blokkal jonnek ki)

  Nagyon hosszu tavu archivalasra pedig ott vannak a worm mediak, pl. az eprom (microfuse rom) vagy a hd-rom (gavirozott femlemez).
 • MacropusRufus #2
  azért én nem alapozánm a jövőmet egy flash alapú háttértárral.
  a technológia hasonló az usb penekben használtra ami viszont képes adatvsztést produkálni bizonyos számú i/o művelet után.
  Maradok a jóőreg mágneses elven dolgozó háttértáraknál, archiválásra meg marad az mo esetleg a dat.
 • FoodLFG #1
  Egy jó példa számítási felhőre.
  OnLive: http://www.youtube.com/watch?v=OGdecNDDr9g