SG.hu

A kínaiak most szembesülnek az internetcenzúrával

Az amerikai internetkonszern kihívást intézett a kínai kormányhoz. A Pekingből érkezett félreérthetetlen figyelmeztetések dacára a Google cenzúramentes keresőrendszert kínál kínai felhasználóinak. A Google kínai kivonulása jelentős mértékben meggyengítheti a kommunista állam pozícióját és komoly változásokat indíthat el.

A webes óriáscég kompromisszumos módon igyekszik megoldani a konfliktust: a Google.cn cím bebillentyűzése után a látogatókat automatikusan a Google.com.hk címre irányítják át. Az pedig nem szűri ki a találatok közül a politikai szempontból kényes darabokat. Miután a kínai hatóságok egyértelmű következményeket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a Google megpróbálja kijátszani a cenzúrát, az amerikai konszernnek számítania kell arra, hogy kizárják a kínai piacról. Ez pedig nem kevesebb, mint 384 millió internet-felhasználót takar. Az új hongkongi címről már szabadon lesz használható a pekingi előírások miatt eddig cenzúrázott Google Search, Google News és Google Images keresőmotorok. A nem cenzúrázott szolgáltatások, például a Google Maps nem települnek át Hongkongra.

Kérdés persze, hogy a kínai kormány miként reagál a Google lépésére: teljes mértékben blokkolni fogja a hozzáféréseket a hongkongi oldalhoz vagy csak bizonyos kereséseket cenzúráz majd? Bármi lesz is azonban a mostani vita végkimenetele, Rebecca MacKinnon amerikai szakértő szerint a Google már így is komoly eredményt ért el: felnyitotta a kínaiak szemét.


Rebecca MacKinnon, a Princeton Egyetem Információs Technológiapolitikai Központjának munkatársa és a Global Voices Online Kezdeményezés társalapítója. A szakember korábban médiatudományokat tanított Hongkongban és elismert szakértőnek számít a kínai internetcenzúra kérdésében. "A lépés komoly jelzés, hiszen a Google a jövőben nem hajlandó együttműködni a helyi hatóságokkal és cenzúrázni az általa megjelenített tartalmakat. Így ez a munka a jövőben a pekingi Nagy Tűzfalra hárul. Mindenesetre nem lenne túl bölcs döntés a kínai kormány részéről, ha a Google hongkongi oldalához is blokkolnák a hozzáféréseket. Minél tovább tart ugyanis a vita, annál többen ébrednek rá az ázsiai országban, hogy cenzúra folyik."

"Bármennyire is hihetetlen, sok kínai állampolgárnak fogalma sincs a cenzúráról. Amikor Hongkongban tanítottam és jött néhány kínai diák, akkor elmondták nekem, hogy nem is tudták, hogy mi minden volt otthon cenzúrázva. Olyan ez, mintha valaki egy alagútban élne, anélkül, hogy tudna róla" - jelentette ki Rebecca MacKinnon. A szakember elmondta, hogy a Google ellenállásának az a legnagyobb hozadéka, hogy vita kezdődött Kínában a világháló cenzúrázásáról. A diktatúrák többek között csak azért működnek, mert a legtöbb ember nem is tudja, hogy mindent vonnak meg tőlük.

A Google lépésének indokai mögött ugyanakkor a szólásszabadság melletti kiálláson túl az is keresendő, hogy meg akarja védeni a globális üzleti modelljét és ezt akár Kínában is megteheti. "Sok cég Kínában látja az internet jövőjét. Már most több kínai internetező van, mint amerikai, ugyanakkor ezek a felhasználók az ázsiai államban még mindig kisebbségben vannak. Már most van azonban egy sor olyan cég, amely tudatosan távol tartja magát Kínától, mivel nem akar a cenzúrában részt venni. Ilyen vállalat például a Facebook és a Twitter. A törvényalkotóknak és a kormányoknak világos szabványokat kellene kidolgozniuk arra vonatkozóan, hogy mit lehet cenzúrázni és mit nem. Fontos viszont, hogy a cenzúrának a lehető legkisebb mértékűnek kell lennie" - szögezte le Rebecca MacKinnon.


A washingtoni Fehér Ház csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Google bejelentette: beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását, és leállítja annak működését. "Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Google és a kínai kormány nem tudott megállapodni egymással, ami pedig lehetővé tette volna, hogy a Google folytassa kínai keresőmotorjainak működtetését a google.cn weboldalon. A Google szerint döntése a saját érdekét szolgálja" - jelentette ki Mike Hammer, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, hozzátéve, hogy a Fehér Ház tiszteletben tartja a döntést.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok elkötelezett híve az internet szabadságának, és ellenzi a cenzúrát. Felidézte a Fehér Ház azon korábbi nyilatkozatait az ügyben, amelyek szerint az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok elég szilárdak ahhoz, hogy elviseljék ezt a nézeteltérést, de a két ország együttműködésének kiszélesítése érdekében Washington mindig nyíltan és őszintén fog beszélni Pekinggel nézeteltéréseikről.

A pekingi állami információs hivatal internet-irodájának egyik tisztségviselője a Google döntésére reagálva kijelentette, hogy az amerikai szolgáltató "megszegte a kínai piacra való belépésekor tett írásbeli ígéretét" azáltal, hogy megszüntette kínai nyelvű keresőportáljának szűrését. Visszautasította a Google azon vádját, hogy Kína áll a cég internetes oldalai elleni kalóztámadások mögött. "Rendíthetetlenül ellenezzük a kereskedelmi ügyek átpolitizálását, valamint kifejezzük nemtetszésünket és felháborodásunkat a Google indokolatlan vádjai és viselkedése miatt" - jelentette ki a meg nem nevezett tisztségviselő, akit a Hszinhua hírügynökség idézett.

A pekingi hatóságok az utóbbi hónapokban rendkívül kemény és hajthatatlan magatartást tanúsítottak. Minden más valóságos politikai szenzáció lett volna, hiszen egyenértékű lett volna azzal, hogy a kommunista párt lazítja az internet fölötti ellenőrzést. Ezt pedig a vörös "cenzorok" semmilyen körülmények között nem akarják megengedni.


Emberjogi szervezetek örültek a Google döntésének, amellyel beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását. Egyúttal felszólították az internetes szektor többi cégét, hogy kövessék a Google példáját. A Riporterek határok nélkül (RFS) üdvözölte a Google "bátor álláspontját", úgy vélve, hogy a kínai ügyön túlmenően az internet integritása a tét. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet szerint az elnyomó államok ellenőrzése alatt tartott nemzeti belső hálózatok megjelenése számtalan felhasználót a digitális szegregáció áldozatává tett az utóbbi években.

"Felszólítjuk a Kínában megtelepedett többi netes vállalkozást, hogy kövesse a példát, és utasítsa vissza tevékenységének korlátozását. Ha közös front alakul ki ebben a kérdésben, a kínai kormánynak nem marad más választása, mint megnyitni a hozzáférést egy szabadabb világhálóhoz" - hangoztatta az RSF. Sharon Kang Hom, az Emberi jogok Kínában nevű amerikai szövetség elnöke úgy fogalmazott, ez az üzenet a többi társaságnak, tudniuk kell, hogy vannak más megoldások, mint az a leegyszerűsített választás, hogy vagy kivonulnak Kínából, vagy maradnak Kínában, de öncenzúrát alkalmaznak. "Tényleg eredeti ötleteik vannak. Technikailag Kínában maradnak, de leállítják az öncenzúrát" - tette hozzá.

Vej Csing-seng ismert kínai ellenzéki személyiség, aki húsz év börtönbüntetés letöltése után hagyta el az országot és telepedett le az Egyesült Államokban, kijelentette: nem csodálkozik a tárgyalások kudarcán, mivel mindenki jól tudta, hogy a pekingi vezetés nem hátrál meg, ezért nem volt esély kompromisszumra. "Attól tartunk, hogy az internetes csoportokra még nagyobb nyomás nehezedik majd a kormány részéről" - mondta.


A ZDF televízió pekingi tudósítójának értékelése szerint az összecsapás előre látható volt. Peking nem hátrálhatott meg, mert egy ilyen lépés beláthatatlan következményekkel járó tekintélyvesztést vont volna maga után, elsősorban belföldön. Az amerikai cégóriás pedig - úgy is, mint "a világ legszabadabb országának" képviselője - nem tehette meg, hogy pusztán üzleti szempontok (profit!) miatt feladja a gondolat- és szólásszabadság eszméjét, alárendelve magát a kommunista hatóságok cenzúrájának. "Az ütközés éppen olyan törvényszerű volt, mint amikor két vonat száguld egymással szemben ugyanazon a sínpáron" - fogalmazott Johannes Hano ZDF-tudósító.

A Google mindazonáltal jelen akar maradni Kínában, így tovább működtetné pekingi kutatóközpontját is. A cég más részlegei - Google Maps, Gmail, fordító szolgáltatások -, amelyek gyors ütemben bővülnek Kínában, ezután is kínálják szolgáltatásukat a felhasználóknak. Kárt elsősorban az általános befektetői légkör szenved. "Ennek az összetűzésnek jelentős lélektani következményei lesznek" - vélekedett Michael Anti internetszakértő és közismert blogger. Hónapok óta egyre több külföldi vállalat képviselői panaszkodnak arra, hogy a kínai hatóságok mind jobban megnehezítik az életüket.

Azok a kínaiak, akik szeretik a Google-t, tudnak angolul és gyűlölik a cenzúrát, ezentúl a google.com nemzetközi keresőgépre fognak kattintani, illetve úgynevezett alagútszolgálatokat és egyéb szoftvereket vesznek majd igénybe, hogy megkerüljék a kínai zárlatokat. Akinek nem számít a cenzúra, az átnyergel a Baidura, a Google kínai vetélytársára.

A Google elvből üzent hadat a cenzúrának, mivel az egyre nagyobb veszélyt jelent. Nyolc év leforgása alatt maroknyiról több mint negyvenre nőtt azoknak a kormányoknak a száma, amelyek rutinszerűen cenzúrázzák az internetet. Több mint 25 állam zárolt már különböző Google szolgáltatásokat. A YouTube videoportál, a Facebook, a Twitter vagy a Wikipedia folyamatosan zárolva van Kínában. Ezeket az internetes szolgáltatásokat más államok (például Irán, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Törökország, Szíria, Indonézia) is előszeretettel zárolják. Ennek dacára júniusban, a iráni elnökválasztást követő utcai tiltakozások alkalmával a YouTube és a Twitter voltak az első kézből származó információk legjobb forrásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #51
    Mi az, hogy "kapitalista cég"?

    És mi az, hogy amerikában nem igen van demokrácia? Hiszen 56-odik alkalommal választják az elnököt és 111-edik alkalommal a kongresszust... megszakítás nélkül 222 éve (minden páros évben november első hétfő utáni kedd) mandátumot adnak valakinek közüllük, hogy intézze az állam (mint intézmény) ügyeit. Tudsz ennél jobb peldát a demokráciára?

    Most persze sokan nem tudják mi a demokrácia... a demokrácia egy "mechanizmus" amelyel meghatározott időre mandátumot adunk valakinek, hogy intézze az állam ügyeit, és aki a mandátumok többségét tudja egy lapra tenni az kormányozni képes.

    Tehát a demokrácia biztosítás, hogy saját magunk választjuk meg egy meghatározott ki képvisel bennünket és biztosítás, hogy ha nem értünk velük egyet akkor nem kell erőszakkal megfosztani őket a hatalomtól. Se több se kevesebb. Röviden, a demokrácia a forradalom elkerülését jelentő dolog. És amerikában elég régen volt már forradalom, mert működik a demokrácia. A politika az állam viszont nem a legjobban működik, de az is eddig elég jól működött mert amerika meg van és nem csak, hogy meg van, hanem nem igen veheti fel vele senki a versenyt (még az EU és Kína sem igazán).
  • BlackRose #50
    Senkinek sincs igaza éppen ebben van a poén, Kína meg meszebb áll az igaztól mint a nyugat... de nem az a lényeg, a lényeg, hogy ha egy társadalomban élünk és dolgozunk akkor a törvényeket be kell tartani (még akkor is ha más a véleményünk), mert a társadalom nem tud törvények és szabályok nélkül fennmaradni az ember meg nem tud társadalom nélkül fennmaradni.

    És a jelenlegi nemzetközi törvények alapján Kína szuverén állam, tiltakozhatunk, párbeszéddel megpróbálhatjuk őket változásra ösztönözni de nem működhetünk a területükön a törvényeik betartása nélkül. El tudom, képzelni, ha emberek élete és megélhetési lehetősége forogna kockán, hogy a nemzetközi erők beavatkozzanak egy szuverén állam ügyeibe, de itt nem erről van szó, habár a szabadság fontos és a cenzúra pofátlanság, nem annyira kritikus a jelen pillanatban, hogy a már kiépített kapcsolatokat leromboljuk (az más kérdés, hogy miért hoztuk létre mert Kína nem ma lett az ami sőt ma már puhább mint volt tegnap). Szóval párbeszéd és idő kell és Kína is elindul majd a nyugati úton egyszerűen mert nem fogja tudni a gazdaságát egy pillanatban tovább fejleszteni az adott rendszer keretein belül. Most még nem értük el az a pontot, de már közeledünk hozzá.

    És mégegyszer SENKINEK SINCS IGAZA. Értelem nem ismer igazat csak elég nagy valószínűséget és pillanatnyilag legmegfelelőbb magyarázatot. Kinek van igaza (pl. az Obamacare esetében) Obamának vagy a Republikánusoknak? Remélem érted mire gondolok.
  • narumon #49
    Nem is az amerikai demokráciára értettem amit írtam (ha valahol hát amerikában nem igen van demokrácia), viszont a cégekkel nem általánosítanék.
    Mert ugyebár a kapitalizmusban neked is lehet céged, nagyon nagy céged, és a morális döntések csakis rajtad múlnak, mint ahogy én is hoztam már meg olyan üzleti döntést, ahol morális okokra hivatkozva nem mentem bele üzletbe még ha jövedelmező is lett volna.
    Tehát akkor ha már általánosítás, akkor itt se tegyük azt. Nem minden kapitalista cég egy szemét erkölcstelen profithajhász...
  • narumon #48
    Azért jelenleg azt írok meg itt nálunk az interneten amit akarok. Legalábbis nekem még soha nem blokkolták weboldalamat, blogomat, stb. Amíg ezt megteheted (ellentétben kínával) addig olyan borzasztó nagy baj nincs.
  • roliika #47
    A YouTube meg leállt.... http://www.hwsw.hu/hirek/44214/youtube-google-internet-leallas-hiba.html
  • JL666 #46
    szerinted mit ér a sajtószabadság, mikor mindenki tudja, hogy egy bizonyos kör uralja a médiát és azt írnak meg, úgy ferdítik el a valóságot, ahogy nekik tetszik...
  • Tetsuo #45
    :D Ez nem egy B-kategorias hollywoodi film, ahol vannak a jok versus rosszak.
    Szerintem alabb senki nem allitotta, hogy Kina demokraciaellenes torvenyei erkolcsileg elfogadhatok lennenek, viszont az amerikai "demokraciarol" is ez a velemenyem.
    A topik temaja nem is ez, hanem a Google dontese.
    A kapitalizmusban egy ceg, nem lesz hirtelen a demokracia elharcosa, csak ha vmilyen kulso erdek (NSA, kormany, akarki) vagy varhato profit van a dontes mogott.. ez teny, ugyanis egy vallalatot SOHA nem iranyitanak moralis v erkolcsi gátak, egy vallalatot jobb esetben torvenyek szabalyoznak, aminek 1etlen celja van: tobb es megtobb profit.
  • narumon #44
    Nem tudom, itt olvasva néhány hozzászólást, nekem az jön le, hogy néhány ember szerint kínának van igaza. Akkor viszont sokkal nagyobb a baj a világban mint eddig gondoltam és ez mélységesen elszomorít.... :(
  • narumon #43
    "Egy teljesen más nézőpontból való cikk, egy bennfentestől, aki sokat van kinn, beszéli a nyelvet, ismeri a társadalmat."

    Ez tök ugyanaz a nézőpont és megerősíti a cikket és a google döntését.
  • narumon #42
    "A szabadság csak addig tarthat amíg az nem okoz jelentős érdek vagy másfajta sérelmet másoknak."

    Ha ugyanezt a cenzúra teszi akkor az már elfogadható szerinted?