Gyurkity Péter

Google Chrome: az internet meghódítása felé?

A keresőcég szupergyors új böngészőjének megjelenése alaposan felkavarta a lanyhának amúgy sem nevezhető böngészőpiacot - az első vélemények pozitívak, a jóslatokban azonban ennél is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a programnak.

A megjelenésről - néhány órával annak bekövetkezte előtt - mi is hírt adtunk, majd pedig a letöltések megindulásával kivettük a részünket a tesztelésből. Ez utóbbi igen pozitívra sikeredett, amit az is mutat, hogy jelen sorok is többek között a Chrome segítségével íródnak. Nagyobb problémába nem ütköztünk az első néhány óra alatt, legalább ilyen fontos azonban, hogy a Google betartotta ígéretét és minden eddiginél gyorsabb böngészővel rukkolt elő.

A már-már fanatizmusba átcsapó izgatottságot látva felvetődhet a kérdés, hogy mire is ez a nagy felhajtás? Nos, a Google eddig mindenből képes volt valami nagyot alkotni - bármihez nyúltak, abból rossz nem sült ki, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a keresőpiacon élvezett óriási előnyük ellenére meglehetősen ritka a Microsoft esetében már megszokott gyűlöletáradat megjelenése. Ezúttal a böngészők piacát szeretnék megbolygatni és az elemzők egyetértenek abban, hogy valami nagy változás van készülőben: egyesek pusztán egy gyors, versenyképes és a többieket kellemetlen helyzetbe hozó böngészőt látnak, mások azonban akár az operációs rendszerek szintjén is erős hatással bíró folyamat kezdetét vízionálják.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Jellemző John Lilly, a Mozilla vezérizgatójának blogbejegyzése, amelyben a vezető örömét fejezi ki a megjelenés kapcsán. Szerinte arról van szó, hogy a Google igyekszik felgyorsítani mindazt, ami számukra - és szerintük a felhasználók számára - igazán fontos és az alapítvány örömmel vállalja a versenyt. A Google listájában nyilván első helyen szerepelnek saját szolgáltatásaik, amelyek nagyon is felgyorsulnak a böngésző alatt, elég csak a Gmail vagy az AdSense oldalaira gondolni. A nagyobb sebesség persze dollárra is lefordítható, és ez a Mozillának is jól jön, tekintettel arra, hogy ők bebiztosították magukat a következő évekre a Google keresőmotorjának további használatával. 2011-ig tehát folytatódik az együttműködés, ami 2006-ban 56 millió dollárt hozott az alapítványnak - ennek súlyát jól jelzi, hogy abban az évben teljes bevételük 66 millió dollár volt.

A felhasználók a maguk részéről a letisztult kezelőfelületnek örülnek, a jelek szerint tehát jó ötlet volt a fejléc összeszorítása, a keresődoboz integrálása az URL-sorba, valamint a gombok lekicsinyítése és az alsó "status bar" dezintegrálása. A letöltőablakot is hiába keressük, az egyes fájlok jelenlétére mindössze a böngésző alsó részében megjelenő fülecske hívja fel figyelmünket. A címsor ezzel szemben jól kiemelt, akárcsak az IE8 esetében, már-már a gyengén látók számára kihegyezve - az oldalak tartalma viszont néhol aprócska betűmérettel jelenik meg, de ezen gyorsan segíthetünk a beállítások variálásával, avagy a Ctrl és a numerikus "+" és "-" billentyűk kombinálásával.


A sebesség valóban lenyűgöző, ez leginkább a Javascriptet erősen használó oldalak esetében szembetűnő - a kompatibilitási teszteken nem szerepel kitűnően a böngésző, ez viszont a 0.2-es verzió miatt nem igazán róható fel a fejlesztőknek. A Google szerint az egyszerűségen van a hangsúly, és mivel a jövőben még inkább a web körül forog majd a világ, ennek valószínűleg a nagy többség is örülni fog. Jó hír a Firefox használóinak, hogy számos funkció, illetve billentyűkombináció ismerős lesz az új nyílt forráskódú böngészőben is, amire az a magyarázat, hogy előbbi programkódjának bizonyos részeit is felhasználták a fejlesztés során, ezt pedig az Apple Webkit egészítette ki a másik oldalról.

Az első tesztek után érdemes elolvasni a Cnet elemzését, amely a böngésző megjelenésének hosszú távú (valószínű) következményeit boncolgatja, elsősorban a Microsoftra nézve. Mindenképpen érdekes belegondolni abba, hogy vajon mennyi alapja van a Google azon állításának, miszerint a webböngészők egy napon az operációs rendszereknél is fontosabbak lesznek. Nem vitás, hogy a keresőcég saját fejlesztéseivel már megkezdte a hagyományos offline alkalmazások uralmának aláásását (lásd Google Docs ), amit persze a Microsoft sem hagyhatott válasz nélkül és a Live portállal megalkotta saját megoldását.


A Chrome egy lépéssel továbbmegy ezen az úton, így például lehetővé teszi az egyes oldalak, webalkalmazások külön ikonról való indítását, a böngészőablakon kívül. És bár egyelőre arról nincs szó, hogy a Google saját operációs rendszert fejleszt (bár ki tudja, néhány nappal ezelőttig a több mint két éve készülő Chrome érkezéséről sem tudtunk), előfordulhat, hogy a Chrome és egy alternatív platform (például a Linux) kettőse kikezdheti Redmond egyeduralmát - valami hasonlóra a mobil szegmensben az Android érkezésével mutatkozik lehetőség, bár itt a piac azért jóval heterogénebb.

A Google böngészője...
(Összesen 1499 szavazat)
  • Nem érdekel
    12 % (184 szavazat)
  • Még nem töltöttem le, de le fogom
    31 % (463 szavazat)
  • Letöltöttem, de maradok a mostaninál
    21 % (309 szavazat)
  • Letöltöttem, hibái ellenére használom
    11 % (163 szavazat)
  • Letöltöttem, szuper!
    25 % (369 szavazat)
A hírek eközben folyamatosan érkeznek, egyesek például azon nevetgélnek, hogy a böngésző újdonságait és filozófiáját taglaló képregényben Németország határait kitolták, mások pedig arról számoltak be, hogy a Safari 3.1.2 verziójában kijavított carpetbomb sebezhetőség a Chrome esetében még mindig jelen van - ez azért fordulhatott elő, mert a Google az Apple Webkit egy régebbi verzióját használta fel a fejlesztés során.

Továbbra is kérdés persze, hogy pontosan mi is a Google elsődleges célja - ha pusztán egy jó böngészőre vágytak volna, arra ott lenne a Mozilla partnersége. Az alapítvány egyes fejlesztőinek "lenyúlása", valamint a saját megoldás elkészítése után azonban valószínűleg többet akarnak ennél és a keresőcéget ismerve biztosak lehetünk abban, hogy nem ez volt utolsó meglepetés a részükről. Egyelőre a böngésző további fejlesztését kísérhetjük majd figyelemmel - részünkről ezzel nem lesz gond, jelen sorok írója gyorsan megtért és valószínűleg hű követője lesz az új hitnek.

A böngésző letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • medom #127
    Helló kis segítséget szeretnék kérni. Weblapokhoz van köze. Most tanulok weblapot készíteni és csináltam egy egyszerű kis weblapot ami htmlben van behívva egy flash kocka a képernyő közepére de OPERA alatt nem jelenik meg semmi. IE,firefox,GOOGLE CHROME és még telefonon is működik de Opera alatt nem akar. Ezt a gondot szeretném megoldani. a oldalam címe

    www.tarolo1989.atw.hu
  • fezolo #126
    nekem gáz a mesterjelszó nélkül megtekinthető jelszógyűjtés. ha többen vagyunk egy gépnél, illetve böngésző mellett, szépen lehet tallózgatni mások életében. remélem, mint a firefox-nál, jönnek majd pluginek a titkaikat jobban féltők számára.
  • kader #125
    nekem tetszett,
    szerintem jóra sikerült és majd ha jönnek a javítások :D:D
  • Myron #124
    köszi az érthető és részletes leírást. jópofa dolgok ezek, kipróbáltam őket bár nem hiszem h valaha is fogom használni egyiket is, csak úgy mint az userek 99,9%-a :D
  • Sil78 #123
    OK. Szóval, az egyes módszerek, képekkel:

    1. Mondjuk, van egy oldalon egy keresődoboz. Pl: Amazon. Nem akarsz mindig odamászni az adott oldalra a kereséshez, vagy plugint keresgélni hozzá. Úgyhogy belekattintasz a keresődobozba a jobb egérgombbal, és kiválasztod a [url=http://img.photobucket.com/albums/v127/sil02/lepes1.jpg]"Kulcsszó hozzáadása a kereséshez"[/url] pontot. Ekkor feljön a [url=http://img.photobucket.com/albums/v127/sil02/lepes2.jpg]"Könyvjelzők hozzáadása"[/url] ablak, ahol adhatsz a leendő keresődnek egy nevet, meg egy kulcsszót. Pl legyen most a kulcsszó egy "a" betű. Ezután, ha az Amazonon akarsz keresni, csak ezt az "a" betűt kell beírnod a címsorba, és utána, amire keresni akarsz. Mondjuk keressünk rá arra, hogy Harry Potter. Ha megnyomod az entert, szépen végre is hajtja a keresést.

    2. Most jön a bonyolultabbik módszer. Ennél konkrétan rákeresel a keresődobozban valamire (pl mint az előző példában, az Amazonon a Harry Potterre), és a találati oldalat veszed fel könyvjelzőnek. Vagy Könyvjelzők (ill. jobb egérgombos menü) / "Oldal hozzáadása a Könyvjelzőkhöz", vagy egyszerűen a címsor végén levő csillag alakú ikonnal (és utána kikeresed a "Nemrég könyvjelzőzött" mappából). Ennél a módszernél kell kicserélni azt a szót, amire rákerestél (a példánkban harry potter), a találati oldal linkjében egy %s-re, és ugyanúgy adni neki egy kulcsszót, mint az előző módszernél.
    (A kulcsszavazás egyébként normál könyvjelzőknél is működik: ha olyan oldalt veszel fel könyvjelzőnek, ami nem kereső, és adsz neki kulcsszavat, akkor utána ha beírod a címsorba ezt a kulcsszavat, akkor megnyitja az oldalat. Tehát egyfajta rövidítésként szolgál, a gyakrabban látogatott oldalaknál hasznos lehet.)

    3. A beépített keresőmezőhöz telepített keresőplugineket is tudod használni a címsorból. Nyisd le a keresők listáját, és legalul kattints a [url=http://img.photobucket.com/albums/v127/sil02/lepes3-1.jpg]"Keresőszolgáltatások kezelése"[/url] opcióra. A megjelenő ablakban válaszd ki a kívánt keresőplugint, és nyomd meg mellette a [url=http://img.photobucket.com/albums/v127/sil02/lepes3-2.jpg]"Kulcsszó szerkesztése"[/url] gombot. Megadsz hozzá egy kulcsszót, és kész is.
  • Myron #122
    csak h ne forgassák ki a szavaimat az extensionokre vagy kiegészítőkre vagy mi a fasomra gondolok
  • Myron #121
    cockn00b, még pluginek sincsenek a Chromehoz miről beszélsz? idiot..
  • Andr0 #120
    hát szerintem ez Istenállat. Vannak hibái dehát még csak béta viszont a firefoxot simán lekörözi....
  • Myron #119
    FF 3.0.1
  • bakagaijin #118
    Ehheh, mutattak nekem egy szép bug-ot. Chrome-ból a google notebook ha az egyes területekre kattintasz (csak úgy bele valahova a szövegmezőbe, hogy hozzáírj) akkor törli a bejegyzést. Újabb katt: megy az egész a trash-be. Ügyes :). Még jó hogy az undo legalább műxik.