Gyurkity Péter

Google Wave - miért is jó ez nekünk?

A Google forradalmat ígérő kommunikációs platformja lassan de biztosan terjed, így itt az ideje, hogy végigfussunk a Wave lényeges újításain és megértsük, a keresőcég pontosan mivel is váltaná le a mára már őskövületnek számító elektronikus levelezést és az egyéb, napjainkban népszerű online kommunikációs megoldásokat. Kössük be magunkat, hosszú útra készülünk.

A Google Wave először tavasszal mutatkozott be, mégpedig egy kisebb közönség előtt, akik elsőként próbálhatták ki a még korai fejlesztői stádiumban lévő platformot. A keresőcég szakemberei - akik közül sokan annak idején a Google Maps szolgáltatás létrehozásával vívtak ki nagy elismerést - azt ígérték, hogy véget vetnek a káosznak, és egy univerzális megoldásban egyesítik a korosodó és kevésbé idős platformokat. Azóta az első 100 ezer szerencsés már megkapta meghívóját, a tábor pedig folyamatosan bővül, hiszen minden újabb beszálló további 20 meghívót küldhet ki (feltéve, hogy saját invitációját a Google-től kapta).

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az alap elgondolás szerint a több mint 40 éve feltalált elektronikus levelezés már egyáltalán nem felel meg a kor kihívásainak, így itt az ideje valami egészen újjal felváltani azt, lehetőleg beemelve az utóbbi években megjelent további eszközöket és szolgáltatásokat. Az e-mail rendszerét mindenki jól ismeri; rövidebb-hosszabb üzeneteket válthatunk egymással, a hagyományos, papíralapú levelek mintájára, időnként másokat is bevonva a beszélgetésbe. Ez a módszer azonban nem mindig megfelelő, egy-egy hosszabb folyamban elveszhetünk a betűrengetegben, a később beszálló felek pedig alig győzik kibogozni a korábban elküldött üzenetek archívumát.

A wave, vagyis a hullám ezzel szemben úgynevezett "hosted conversation", vagyis minden adatot a központi szerveren tárolunk, saját számítógépünk csak megjeleníti azt (mint ahogy minden más résztvevő kliens számítógépe is). Ez több előnyt kínál. Közel valósidőben figyelemmel követhetjük a másik fél által eszközölt változásokat, egy-egy részleten egyszerre többen is dolgozhatunk, és a módosítások nem ütik ki egymást, mint ahogy az egy wiki oldalon megtörténhet. Egy-egy hozzászólásba ráadásul szinte bármilyen tartalmat beemelhetünk, legyen szó videókról, képekről, térképrészletekről, vagy bármi másról, ehhez csak a megfelelő pluginre van szükségünk.


A "hullám" útnak indítása egy e-mail elküldéséhez hasonlóan történik: kiválasztjuk a kommunikációba bevonni kívánt feleket, majd pedig elküldjük az üzenetet. Ezt bármikor kiegészíthetjük, illetve módosíthatjuk, a többiek pedig egy-egy folyamat bármely részéhez hozzászólhatnak, vagy válaszolhatnak arra. Azok számára, akik később szálltak be, nagyon hasznos opció a Playback, amivel visszajátszhatjuk a teljes hullámot, az első üzenet begépelésétől egészen az utolsó komment beérkezéséig. A Google maga több érdekes robotot, vagyis automatát tervez megjelentetni a rendszer részeként. Ezek némelyike a helyesírási hibákat javítja majd (javaslatok feldobásával vagy automatikusan), más eszközök pedig automatikus fordítást hajtanak végre, amennyiben a felek nem ugyanazon nyelvet használják - ez különösen jól jöhet a nemzetközi beszélgetésekben.

Mivel a Google Wave teljesen nyílt rendszer, nyitva áll a kapu a külső fejlesztők előtt a különböző kiegészítők, a más kommunikációs hálózatok és a Wave közötti átjárók, avagy további formátumok támogatásának biztosítása előtt. Ily módon lehetővé válik egy-egy wave beágyazása az internetes oldalakba (ugyanazon felületet használva), a különálló kliens programok elkészítése (ilyen már létezik Mac-en), avagy az üzleti célú programok projektjeinek beemelése a hullámokba. Utóbbi különösen jól jöhet a cégek számára, hiszen ily módon a munkatársak közel real-time módon építhetnek fel újabb projekteket, a többi résztvevő pedig figyelemmel kísérheti a folyamatot, illetve beleszólhat abba - jó példa erre az SAP által készített Gravity videó, amit a Google által kiemelt kiegészítők oldalán láthatunk.

A kiegészítők között a játékok és egyéb eszközök is helyet kaptak, a Wave rendszere pedig rögtön kínálja a lehetőséget a multiplayer üzemmód megvalósítására. Az egymással kommunikáló felek tehát leülhetnek egy sakkjátszmára, a tájékozódást elősegítendő módosíthatják a másik fél által beágyazott térképrészletet, közösen dolgozhatnak egy-egy dokumentumon, vagy akár hibakövető rendszereken, amely nyilván elsősorban a programozóknak jöhet jól. A közös munka, a kollaboráció így a kommunikációs platform keretein belül valósul meg, a kész eredményt pedig a pluginek segítségével exportálhatjuk, hogy mindenki a saját gépén, az eredeti programban tekintse meg azt.


A Wave eredeti formájában nem más, mint egy puritán felépítésű weboldal, így ahhoz szinte mindenki hozzáférhet, operációs rendszertől és eszköztől függetlenül. A Google igyekszik biztosítani, hogy a felület az iPhone és az Android telefonok alól is kényelmesen használható legyen. Mindez pedig nyilván csak a kezdet, a cél az univerzális elérhetőség. A megfelelő kiegészítőkkel a Twitter, az MSN, vagy akár a hagyományos levelezés is összevonható lesz a Wave rendszerével, ezzel pedig utóbbi idővel egyeduralkodóvá válhat. Fontos kiemelni, hogy a kliensoldalon kizárólag a HTML 5 szabványra van szükségünk, a Google minden funkciót ezen belül valósít meg, így (a multimédiás tartalmakat leszámítva) nem kötelező a Flash, vagy akár a Java telepítése, ami tovább könnyíti a felhasználók dolgát.

A Wave jelenleg két változatban elérhető: az először meghívottak és a külső fejlesztők a sandbox (~homokozó) szerverhez férnek hozzá, ők azonban ugyanúgy felhasználói fiókot kaptak a véglegesnek szánt szerveren is, ahová az újonnan beszállók is kerülnek. A mindennapos használat többnyire gördülékeny, bár számos funkció, valamint a beállítások még hiányoznak, ezekből naponta bekerül valamennyi, kiegészítve hibajavításokkal és frissítésekkel. Az egyes hullámokat publikussá is tehetjük, ekkor bárki hozzáférhet azokhoz - eltávolítani viszont már nem tudjuk a csatlakozókat, ezen még dolgoznak. A hullámokat természetesen kukázhatjuk, véglegesen viszont csak akkor tűnnek el (idővel), amikor minden más résztvevő is hasonlóan jár el, addig a szemetesládánkban maradnak.


A Google maga is kínál majd központi szervereket (a GMail mintájára), ám a vállalatoknak lehetőségük lesz saját rendszer kiépítésére, a belső, illetve a más cégekkel történő kommunikáció céljából. Ez utóbbi esetében mi határozhatjuk meg a Wave kinézetét (akár még a hagyományos terminál, vagyis a grafikus felületet nélkülöző változat mellett is dönthetünk), a különböző cégekhez tartozó felhasználók pedig egymással is kommunikálhatnak, amennyiben biztosítjuk az átjárást (Federation). Mivel minden egyes wave esetében lehetőségünk van privát válaszok elküldésére, így biztosíthatjuk, hogy bizalmas hozzászólásunkat csak a kiválasztott kollégák látják (ilyenkor maga a válasz el sem hagyja a cég saját szerverét, kivéve ha a kiválasztottak között a másik cég munkatársa is szerepel).

A fentiek alapján jól látható, hogy a Google valóban egy univerzális, szinte minden területet lefedő platformmal szeretné leváltani az elektronikus levelezést. Céljaik elérését akadályozhatja, illetve lelassíthatja, hogy a felhasználók hozzászoktak már a hagyományos eszközökhöz, külön használják a jól bejáratott levelező- és azonnali üzenetküldő klienseket, valamint a közösségi oldalakat. A keresőcég számára ezért elsődleges fontosságú a kényelem és a meglévő rendszerekből történő átjárás biztosítása, ami a kiegészítőkkel lesz elérhető - nem meglepő, hogy már be is jelentették az App Store elkészítését, ami egy helyen fogja majd össze a külső fejlesztéseket.

A Wave nagy előnye a nyitottság, hiszen ezzel maga a platform idővel bármilyen formában és méretben elérhető lesz, legyen szó weboldalról, kliensről, vagy akár apró kijelzőkről az asztalon és a böngészőn belül. A lehetőségek száma pedig végtelen, és ez ugyanúgy vonatkozik a kommunikációs formákra és a felhasznált formátumokra, eszközökre. Nem túl valószínű, hogy a riválisok életképes választ tudnak majd adni a Google Wave megjelenésére, ám az biztos, hogy még évekbe telik majd, mire a rendszer valamennyire megkapaszkodik a felhasználók szívében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andr0 #40
    hát a Google tényleg komolyan veszi azt hogy mindenhol ott akarnak lenni:D:D na majd meglátjuk.. bár z azért nem lenne jó
  • Crane #39
    Na közbe a Google bemutatta az _ingyenes_ navigációs rendszerét, ami a Google Maps-on alapul.
    Egy új világ van születőben. A Google World (c)(r)(tm). :D
  • Gabo #38
    Marha széleskörű IT ismeretekkel rendelkezel, ha így ki mersz jelenteni ekkora hülyeségeket.

    Egy kis gondolat kísérlet:
    Adott egy levél, amihez csatolnak egy mellékletet x mérettel. Ezt elküldik 10 embernek. Az e-mail esetében ez azzal jár, hogy 10 példányban x*10 mennyiségű helyet fog foglalni. Akkor most ehhez vedd hozzá, hogy ketten-hárman módosítanak a mellékleten és újra szétküldik mindenkinek. Ez még megtörténik néhányszor. Gondold végig mennyi tárhely szükséges az összes levélpéldány tárolásához? És hogyan oldod meg a verziók követését?
    Akkor most gondolj bele, hogy adott egy multi, ahol több 10000 ember dolgozik a világ minden részén, az elfogadható szolgáltatási sebességhez különböző szerverekre szétszórva. Szerinted nagyságrendileg hol tartunk tárhely igény szempontjából? És az adatátvitelhez szükséges sávszélességről, a biztonsági mentésekről nem is beszélve.
    A Wave esetében egyetlen példányban tárolódik az üzenet és az összes melléklet. Mindenki ezen az egy példányon végzi a szükséges módosításokat és csak erről a példányról kell biztonsági mentést készíteni. Ezt az egy példányt kell adatvédelmi szempontból védeni.

    És akkor nem beszéltünk a levelezés mellett használt eszközökről. Pl.: csoportmunka szoftverek (chat, online prezik.), tudásbázisok (wikik), szervezeti intranet oldalak, munkafolyamat követő rendszerek, fájl megosztás, stb..
    Szerinted ha létezik egy olyan eszköz, ami egyetlen egységes felületen képes megvalósítani mindezt, nagyságrendekkel kisebb hardver és üzemeltetési igénnyel, melyik bolond cég nem fog átállni rá? A lehetséges megtakarítás milliós, ha nem milliárdos nagyságrendű is lehet. Ehhez képest az átállás és a Googlenak fizetendő licensz költségek elenyészőnek számítanak.
  • AleXXXXX #37
    maillel*
  • AleXXXXX #36
    Akinek kell meghívó, írjon pmet, amillel, és küldök:D
  • FoodLFG #35
    Semmit. De valószínű, hogy második körben már több embert hívnak be a rendszerbe, mint legutóbb. Nekem még erősen tesztelés szaga van ennek a dolognak, de lesz ez még jobb is, több emberrel.
  • Crane #34
    Ez a GW órási!!! A google megmenti a világot vele!

    Levezetés:
    Mindenki ezt fogja használni, mert ezt kell. Aki mást használ az társadalmi hulladék lesz.
    Ebből következik, hogy mindenki csak pofázni fog, senki nem fog dolgozni.
    Ebből következik, hogy a cégek tönkre mennek, az emberek éhen döglenek.
    Ebből következik, hogy megszűnik a környezetszennyezés, és környezet pusztítás. Véget érnek a háborúk.
    A Földön újra béke, és összhang fog uralkodni! A Google által összegyűjtött, és rendezett információtömeg pedig újra eggyé válik az Univerzummal, hogy egyszer valahol, valamikor újrakezdődhessen a folyamat előröl az első @ karakter elküldésével.

    I LOVE GW!

  • RaZoK #33
    ezek az újítások egyre ilyesztőbbek :D
  • rumkola #32
    1984
  • Yv@n #31
    "Az e-mail-re ki-ki úgy tekint, ahogy a beállítottsága diktálja. Ami neked "millió sebből vérző őskövület", az sokunknak talán korunk egyik legjelentősebb híradástechnikai vívmánya."

    Attól még hogy a legtöbb embernek az elsődleges online komunikációs platform, lehet őskövület :)

    "Másrészt mi az, hogy őskövület az email? Attól hogy 40 éves, az még nem jelenti azt, hogy mindenféleképpen muszáj lecserélni, csak mert öreg. Ha a feladatát nagyszerűen ellátja, akkor miért kéne temetni?"
    Épp az, hogy 40éves. Őskövület. Még Noé baszta ki a bárkából.

    Az vele a gond, hogy egy olyan szabvány foltozgatása, ami olyan problémákkal küzd, amikre 40éve egy percig sem gondoltak. A gond az, hogy bár a legtöbb problémára van valami megoldás, ezek alkalmazása _nem_ kötelező. Attól kezdve, pedig hogy pl. egy SPF rekord nem kötelező, rögtön csak egy fél megoldás, ami valamit segít, de mégsem hárítja el a teljes problémát.