HENT hírlevél

Bemutatta új szerzői jogi törvénytervezetét Új-Zéland

Bemutatta az új-zélandi kormány új, az illegális letöltés visszaszorítását célzó szerzői jogi törvénymódosításra vonatkozó tervezetét. A módosítástervezet a fokozatos válasz rendszerét megtartja, de az internetkapcsolat felfüggesztését bírósági döntéshez kötné.

Simon Power, új-zélandi kereskedelmi miniszter a napokban mutatta be a helyi parlamentnek a kormánynak szerzői jogi törvénymódosítására vonatkozó tervezetét. A "The Copyright Amendment Bill" az ún. fokozatos válasz rendszerét alkalmazva hivatott visszaszorítani az interneten megvalósuló szerzői jogi jogsértések arányát. A módosítástervezet a szerzői jog védelme érdekében háromszori figyelmeztetést ír elő a jogsértőkkel szemben, amelynek hatástalansága esetén a jogtulajdonosoknak lehetőségük lenne a jogsértők felelősségre vonását bíróságon kezdeményezni.

Az esetleges szankciókról az érintett felek meghallgatását követően egy, a szerzői jogi vitákra szakosodott bírósági testület (Copyright Tribunal) döntene. A bíróság a javaslat szerint jogsértés megállapítása esetén maximum 15 ezer dolláros (USD 10 ezer) pénzbírságot szabhatna ki, illetve indokolt esetben a jogsértő internetkapcsolatának féléves felfüggesztéséről rendelkezhetne.

Simon Power a módosítástervezettel kapcsolatban hangsúlyozta, a három figyelmezetés rendszere lehetőséget ad arra, hogy az internetezők figyelmét felhívják a jogsértés tényére, egyúttal informálják őket a szerzői jog rendszeréről. A miniszter szerint a szabályozás pontosan lefektetett időkeretet határoz meg a jogsértésre adandó válaszlépésekre vonatkozóan, ezáltal időt és lehetőséget ad az internetelőfizetőknek arra, hogy a jogsértő magatartáson változtassanak, mielőtt súlyosabb szankciókra kerül sor. Mindemellett a tervezet biztosítaná az állampolgárok számára annak a lehetőségét is, hogy a kiküldött figyelmeztetés jogosságát a bíróság előtt megkérdőjelezzék.

Az új-zélandi kormány tavaly év elején kénytelen volt elhalasztani a szerzői jogi törvény korábbi tervezett módosításának bevezetését, mivel a kiegészítő rendelkezés az állampolgárok és a jogvédők heves ellenállásába ütközött. A 92A. § (Section 92A) figyelmeztető üzenetek kiküldésére, és a visszaeső jogsértők internetkapcsolatának felfüggesztésére kötelezte volna az internetszolgáltatókat, de ez utóbbi szankció alkalmazását bírósági döntés nélkül, a netszolgáltatók saját hatáskörébe utalta volna. A kormány a rendelkezést visszavonta ugyan, de a módosítás szükségességét azóta is napirenden tartotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!