HENT hírlevél

Vita a szolgáltató szerzői jogi felelősségéről Ausztráliában

A héten jó eséllyel ítélet születhet az ausztrál jogvédő AFACT által a helyi internetszolgáltató iiNet ellen kezdeményezett peres ügyben. A precedensértékű döntés a szolgáltatók előfizetőik által elkövetett szerzői jogi jogsértések okán történő felelősségre vonhatóságát mondhatja ki vagy vetheti el…

Várhatóan február 4-én hirdethet ítéletet az ausztrál bíróság abban az ügyben, amely a hatályos ausztrál szerzői jogi jogszabályok digitális technológiára vetített jogértelmezését firtatja. Az ügy kimenetele precedens értékűnek számít. Stephen Conroy kommunikációs miniszter korábban jelezte, a kormány is megvárja a bíróság döntését, mielőtt a hatályos rendelkezések felülvizsgálatába, valamint a szerzői jogra vonatkozó új jogszabálytervek megalkotásába belefogna.

Az eljárást 2008-ban kezdeményezte az ausztrál jogvédő szervezet, az Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT) az egyik legnagyobb helyi internetszolgáltató, az iiNet ellen. A jogvédők szerint a szolgáltató közvetve támogatja a hálózatán keresztül elkövetett jogsértéseket azáltal, hogy nem lép fel a jogvédett tartalmakat illegálisan megosztó előfizetőivel szemben. Az ügyben többek között a Village Roadshow, a Universal, a Warner, a Paramount, a Sony, a Fox és a Disney stúdiókat képviselő AFACT a szolgáltató felelősségének megállapítását, és a jogsértő felhasználók elleni fellépésre kötelezését kérte a bíróságtól. Ez utóbbit tekintve, a jogvédők a visszaeső jogsértő internetezők internetkapcsolatának felfüggeszthetőségét szeretnék elérni.

Az ügyet figyelemmel kísérő iparági szakértők, köztük a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) elnöke, John Kennedy szerint a fenti intézkedést is tartalmazó ún. fokozatos válasz rendszerének alkalmazásától maga az ausztrál kormány sem zárkózik el. Az ügy tárgyalása 2009 októberében kezdődött. A tavaly november végén lezárt meghallgatásokat követően az érintettek az ítélethirdetés elhúzódására számítottak, de a múlt hét folyamán nyilatkozó bíró szerint elérkezett az idő a döntés meghozatalára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!