HENT hírlevél

Képszerkesztők és fotósok szerzői jogaiért kampányolnak

A kalózkodás elleni kampányok többsége a filmes és zenei kalózkodással foglalkozik. A Vivozoom képmegosztó portál most szakít a hagyományokkal, és a képszerkesztők, fotósok szerzői jogainak védelméért kampányol - írja a brit Webuser portál.

A Vivozoom kezdeményezésének célja, hogy felhívja a saját fotóikat, grafikai alkotásaikat online megjelentető szakemberek figyelmét, hogy bizonyosodjanak meg a képekhez kapcsolódó szerzői jogaik védettségéről.

A cég szerint a jogtalanul használt képi alkotások közel 500 millió fontos veszteséget okoznak az érintetteknek évente. Lawrence Gould, a Vivozoom társalapítója a kezdeményezéssel kapcsolatban kiemelte, az interneten néhány kattintással képek ezrei érhetőek és menthetőek el.

Az internetezők azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a képek másolatának elmentése során sok esetben nem tesznek mást, minthogy egész egyszerűen ellopják valakinek a szellemi alkotását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lost Lont #5
    Ha nem publikálják, akkor csak nem tudják megszerezni. Ha meg neten keresztül fejlesztenek valamit, és nincs levédve, vagy inkább mégis titkosítva küldik az adatot, de valaki megszerzi és feltöri, az nem jogos.
  • bakagaijin #4
    Szerintem tiltsák be a cache-t! Le a tempdirrel mozgalom!!!
  • b10 #3
    KillerBee:

    Teljesen világos. Tehát ha mondjuk csinálsz egy vállalkozást, ami fizikai kutatásokat végez, 10 évig csinálod, valakik 'lemásolják' az összes kutatási eredményt, amiben te százmilliókat öltél, és ingyen publikálják ezt egy weblapon, akkor te is nyugodtan hajtod álomra a fejedet, hogy senki nem sértette meg a jogaidat ?

    Merthát gondolhatod azt, hogy ami a netre egyszer valaki feltett, azt te jogosan ellophatod, kvázi más munkáját, amibe ő pénzt ölt, te simán ingyen felhasználhatod.

    Gratulálok.
  • KillerBee #2
    Szerintem már a kép megtekintésével megsértem szegény, szerencsétlen fotós jogait, mert a böngésző ált. másolatot hoz létre a cache-ben.

    A javaslatom: a kedves fotósok ne tegyék fel a képeiket a netre. Igaz, így senki nem fogja látni őket, viszont abban a boldog tudatban hajthatják álomra fejüket, hogy senki nem sért(h)ette meg a jogaikat.
  • Lost Lont #1
    Na már most ez a lopás dolog igen csak kétértelmű szerintem (és ez alapozza meg a két különböző felfogást), ugyanis ha azt mondom, hogy az a lopás, ha engedély nélkül használom, akkor a másolatok bele eshetnek ebbe a kategóriába, de ha azt mondom, hogy engedély nélkül elveszem, akkor nem történik bűntény azzal, hogy letöltök valamit, mert nem vettem el az eredetit. És általában ezzel szokták a kiadók a maguk javára hajtani az eseményeket, hogy azt mondják, hogy "ellopta", holott nem is vette el. Éppen ezért inkább azt mondanám, hogy az internetezők általában nincsenek tisztában azzal, hogy jogtalan dolgot követnek el a másolással (jogtalan lehet a használat is).