Gyurkity Péter

Peru: műholdas internet a földrengés után

Peruban a földrengés után az internet is kiemelt szerepet kap: a kommunikáció helyreállítását segíti a francia TSF, amely két központhoz szükséges felszerelést szállított a műholdas internetes kapcsolat beindításához.

Megszokott, hogy nagy természeti katasztrófák után több országból is a károsultak segítségére sietnek, segítve a túlélők keresésében, valamint az infrastruktúra és a kommunikációs csatornák helyreállításában. Ezen a területen az elmúlt években az internet is egyre fontosabbá vált, hiszen már alapvető szerepet tölt be a kapcsolattartásban, a különböző szolgáltatásokban. Peruban műholdas internettel segítik a munkálatokat.

A francia Télécoms Sans Frontières (TFS) az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezethez hasonló módon siet a katasztrófa sújtotta országok segítségére, ám az ő munkájuk általában közvetett hozzájárulást jelent. Ezúttal két kommunikációs központhoz elegendő felszerelést szállítottak le röviddel a földrengés és a helyreállítás megkezdése után, amelyek elsődleges feladata a folyamatos műholdas internetes elérés biztosítása. Ezen létesítmények közvetlen módon segítik a helyszínen dolgozó csapatok munkáját, valamint a kárvallottak és a hozzátartozók közötti kapcsolattartást.

A műholdas telekommunikációs eszközöket (Inmarsat BGan terminálok, RBGan, GAN M4 és Mini M) megfelelő számítógépes rendszer egészíti ki az internetelérés biztosítása érdekében, ezeken keresztül jelenleg főként ingyenes nemzetközi telefonhívásokat bonyolítanak le. Az igény meglehetősen nagy, hiszen a múlt szerdai 7,9-es erősségű földrengés után 200 ezer ember maradt fedél nélkül.

Az 1998-ban alapított szervezet a Dean hurrikán útjába eső területeken is készül az esetleges segítségnyújtásra. Itt Mexikó, pontosabban a Yukatán-félsziget lakosai érintettek, akik napok óta várják az elkerülhetetlent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!