Gyurkity Péter

Interneten az 1906-os San Franciscó-i földrengés

Az Amerikai Földrajzi Előrejelző Szolgálat jóvoltából internetes túrán vehetjük közelebbről szemügyre a San Francisco város jelentős részét elpusztító 1906-os földrengést. Az oldal a Google Earth szolgáltatásán alapul.

A Földrajzi Előrejelző Szolgálat (US Geological Survey, USGS) a napokban tette elérhetővé internetes túráját, amelyen korabeli felvételek mellett interaktív ábrákon, beszámolókon és számítógépes szimuláción keresztül tanulmányozhatjuk a száz évvel ezelőtti katasztrófa körülményeit és közvetlen következményeit. A szolgálat emberei a régmúlt történései mellett a jelenlegi veszélyekre is igyekeznek felhívni a figyelmet.



A szolgáltatás már elérhető az USGS honlapján. Itt megtekinthetjük a földrengés lezajlásának szimulációját, a városra mért csapást. A Google Earth segítségével készített bemutatón az űrből közelíthetünk rá a mintegy 480 kilométert átölelő területre, amelyen végigkövethetjük a Szent András (San Andreas) törésvonalon bekövetkezett mozgásokat. "A képernyőn tekinthetjük meg az egész folyamatot, és a térképen ráközelíthetünk az érdekesebb részletekre. A katasztrófa századik évfordulóján arra szeretnénk emlékeztetni a helyieket, hogy veszélyeztetett területen élnek, és mindig felkészültnek kell lenniük" - nyilatkozta Leslie Gordon, az USGS munkatársa.

A szolgálat szerint az interaktív túrára különösen nagy szükség volt, mert az emberek jó része csakis a vizuális élményen keresztül fogja fel egy ilyen esemény jelentőségét. A felkészülés már csak azért sem árthat, mert az előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben 62 százalékos eséllyel következhet be egy újabb nagyobb földrengés, amely a száz évvel ezelőttihez hasonlóan súlyos károkat okozhat. Ezért is bővítették ki az oldalt a jelenlegi helyzetet ábrázoló ábrákkal, bemutatókkal, amelyeken a szemügyre vehetjük a környékbeli veszélyforrásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Placebó #2
    Nagyon jó, csak kicsit a Google earth beszarott tőle elsőre...:)
  • Ákos23 #1
    Megkell mondani nekem bejön a dolog!Mondjuk én alapból bírom az iylen google earth dolgokat és műholdas képeket!:D...szal sztem