Berta Sándor

Hetekkel ezelőtt tudtak a robbantóról az amerikai hatóságok

A nigériai Umar Faruk Abdulmutallab alig több, mint 80 gramm pentaeritrit-tetranitráttal (PETN) akarta megölni a Delta Airlines járatán tartózkodó 278 utast és a 11 fős személyzetet.

A hír sokkolta a világot és ahogy telnek a napok, úgy derül ki egyre több részlet a nigériai fiatalember tervéből. Ezzel párhuzamosan pedig számos kérdés merül fel. Csak a szerencsének és néhány utas lélekjelenlétének köszönhető, hogy a tragédia nem következett be, amikor a Delta Airlines repülőgépe leszálláshoz készülődött Detroit városa fölött. Az Airbus 330 típusú repülőgép Amszterdamból tartott az amerikai városba.

A leszállás előtt a 23 éves fiatalember 20 percet töltött a fedélzeti vécében. Amikor visszajött, gyomorfájdalmakra panaszkodott és egy takarót húzott az ölére. Egy légiutas-kísérő megkérdezte, hogy mi van a nadrágzsebében, mire azt válaszolta: "Robbanóanyag." Ekkor több utas, köztük a 23 éves Jasper Schuringa amszterdami reklámfilmes is ráugrott, miközben Abdulmutallab megpróbálta aktiválni a bombát. Szerencsére nem járt sikerrel, a következmények ugyanis beláthatatlanok lettek volna.

Az eset nyilvánosságra kerülése után azonnal felvetődött néhány érdekes kérdés. Hogyan lehetséges az, hogy a fiatalember eddig eljuthatott, amikor terroristagyanús személynek számított és a BBC, valamint a CNN információi szerint a saját apja hívta fel hetekkel ezelőtt az USA nigériai nagykövetségét azzal, hogy Umar Faruk Abdulmutallab egyre radikálisabbá és veszélyesebbé válik. Az információ beérkezése után a fiatalemberről azonnal dossziét nyitottak és felkerült a Terrorist Identities Datamart Environment (Tide) listára, amelyen jelenleg körülbelül félmillió terroristagyanús személy neve és adatai szerepelnek. Umar Faruk Abdulmutallab neve ugyanakkor nem szerepelt a Terrorist Screening Data Base nevű listán, ami azt jelentette, hogy továbbra is repülőgépre szállhatott.

A súlyos égési sérülésekkel kórházba szállított nigériai ellen vádat emeltek és akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. A vádat egy a kórházban összehívott sajtótájékoztatón jelentették be, amire a 23 éves elkövetőt tolószéken tolták be. Abdulmutallab azt mondta a nyomozóknak, hogy az al-Kaida megbízásából cselekedett és hogy a robbanóanyagot Jemenben kapta meg. Az amerikai fellépés azért is érdekes, mert a brit hatóságok már idén tavasszal megtagadták a 23 éves férfi beutazását az országba. Terroristagyanús státusza ellenére Abdulmutallab érvényes amerikai vízummal rendelkezett és 2005 és 2008 között a londoni University College hallgatója volt, így akkor legálisan tartózkodott Nagy-Britanniában.


Az alsónadrágjába rejtette a robbanóanyagot

A fiatalember az apja, Alhaji Umaru Mutallab, egy egykori nigériai miniszter és bankár házában lakott. Egyik korábbi brit tanára olyan mintatanulóként jellemezte Abdulmutallabot, akinek néha bolond ötletei voltak. Elgondolkoztató, hogy ez a személy a családja házában lakhatott Nagy-Britanniában. Az épület az Oxford Circus melletti diplomatanegyed, illetve a kínai és a lengyel nagykövetség közelében található Londonban. Ezeknek az ingatlanoknak az értékét a szakértők 1,8-3,5 millió euróra becsülik. A sikertelen merénylet hírére természetesen azonnal szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be nem csak a tengerentúli, hanem az európai hatóságok is.

Az MI5 - a brit elhárítás - "hajtóvadászatot" indított Abdulmutallab esetleges nagy-britanniai bűntársai után, mivel felmerült az a gyanú, hogy a nigériai férfi londoni tartózkodása idején tervelte ki a most megkísérelt merényletet, és "nem egyedül cselekedett". A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfőn rendőrségi forrásokat idézve azt írta: a brit elhárítás szerint 25 brit állampolgárságú muszlim tervez hasonló merényleteket nyugati légitársaságok repülőgépei ellen. A merénylőjelölteket állítólag ötös csoportokban képzik Jemenben - ahol a hatósági gyanú szerint Abdulmutallab is járt -, és miután jövő év elején visszatérnek Nagy-Britanniába, várni fogják az al-Kaida internetes utasítását a merénylet végrehajtására - áll a brit napilapban.

A The Sunnak egy név nélkül idézett Scotland Yard-forrás azt mondta: a 25 megfigyelt gyanúsítottat "brit mecsetekben radikalizálták", és brit repülőterekről utaztak Jemenbe tavasszal és nyáron. A nagy-britanniai repülőterekről Amerikába induló járatok hétfőn órákat késtek az utasellenőrzés jelentős megszigorítása miatt. Az utasokat minden esetben kézi motozásnak vetik alá, és a kézipoggyászban lévő, becsomagolt tárgyakat kicsomagoltatják.

Az eset után persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi szükség van a terroristagyanús személyek listába gyűjtésére, ha az információt nem használják fel megfelelően, illetve milyen lehet az a digitális és más összetevőkből álló biztonsági rendszer, amit 2001. szeptember 11 után vezettek be és amelynek szemmel láthatóan komoly hiányosságai vannak? Az USA hatalmas mértékben gyűjti az információkat az európai állampolgárokról is arra hivatkozva, hogy ezekre szükség van a majdani terrorcselekmények megakadályozásához. A mostani merénylet elmaradása mindenesetre nem a hatóságok munkáját, hanem néhány bátor utas fellépését dicséri. Csak úgy, mint 2001. szeptember 11-én a negyedik eltérített repülőgép esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • electro123 #105
    Zsiráf, már megint az áll kamus 86 ban kitalált amerikai katonai adatbázis neve az alkaida tevékenykedik?? jaj istenem:D:D mikor tanulják már meg az emberek, hogy amiben élünk az nem a mi érdekünknek van fenttartva hanem a globális nagyhatalomnak!!
    Sajnos nem veszik észre az emberek, hogy ahhoz, hogy béke legyen, ne legyen éhinség, szegénység, bűnözés, gyilkolás, háború, mondvacsinált terrorizmus (ami mindenkire vonatkozik ám, aki nem ért egyet a MÉLYEN TISZTELT USA - val) mindössze csak annyit kéne tenni (hát mindössze:D:D ) hogy elkéne törölni a világvallásokat, a kormányokat,
    minisztereket meg a legnagyobb károkozót a pénzt. De képtelenek erre az emberek, mert valamiért nem látnak túl ezeken a földhöz ragadt dolgokon, és mindjárt jön a kérdés, hogy akkor mivel fogunk fizetni??? miből veszem majd a legújjabb csini rózsaszínű kis pólómat?? :D:D:D:D:D jaaaaj neeeee és ez a kérdés,,, nem az hogy akkor megmenekülnénk:D nem látunk túl a kerítésen, pedig ott is van élet, méghozzá sokkal jobb.. Megtanított minket a media, hogy csak vallásokban és kormányokban hihetünk, rávesz minket arra, hogy hűű dejó a pénz és hogy minél több kell és több kell hogy vásároljunk a plázákban amiket persze üzlet mágnások húztak fel, és persze hogy nekik kedvez.. Milenne velük, hogyha megszűnne a pénz?? ha megszűnnének a vallások?? ha nem szavaznának az emberek többé mocskos korrupt kormányokra?? naa milenne akkor a gazdagokkal?? hát igen, nem lenne több hatalmuk hűűűűűűűűűűűűűűűűűű dejóó ugye?? bizony bizony, ettől döglik a légy, emiatt van háború most is irakban meg még kitudja hogy hol, csak a pénz miatt, olaj= pénz, mák földek= pénz háború= fegyver = k***a sok pénz:D ezé van az, hogy a háborút nem megnyerni kell hanem fenntartani....Hogyha megnézitek, emiatt sem nyert soha amerika egy k**rva háborút sem, pl vietnám, irak. Ennyi a jelenlegi élet lényege, semmi más!! A baj az, hogy sajnos egész hülye európa kezd el amerikaisodni, mi is már lassacskán ugyanolyan buták vagyunk mint a legtöbb amerikai.
    Lépnie kéne az emberiségnek egy lépést a modern jövő felé, mert semmit nem változott több ezer éve, ugyanezek a gondok voltak akkor is és most is csak éppen most m16 - os gépkarabélyokkal meg éjjellátókkal rakétákkal lőjük egymást nem pedig csontokkal...
    Addig nem nyukszik az emberiség amig tényleg lesz valami világégés, azt hittem ez csak filmeken van, de sajnos egyre inkább lázong a világ, nem sokáig látjuk úgy a világot mint most. Egyre szarabb lesz amíg valaki nem teszi meg a lépést amit kell.....
  • cateran #104
    Javits(atok) ki ha tevednek,de ez nem (csak)azert van,mert nagyobb alapterulete van,hanem mert a magassaga(hossza,stb)aranyosan kisebb,mint a ceruzae..vagyis "laposabb".... 1 2nm-es es 1 cm magas betonlap nehezebben fog eldolni,mint 1 20 nm-es es 200 meter magas....hiaba nagyobb az alapterulet.
  • passatgt #103
    tehát egy felállított ceruza könnyebben eldől, mint egy ráma margarin:)
  • passatgt #102
    a alapfelületetre gondoltam
  • Sanyix #101
    tök mindegy milyen alapja van. Ha egy épület összedől az nem oszt nem szoroz. Úgy pattan el minden ami az alaphoz köti mint egy ropi.
  • Pares #100
    "..."futótűzként" robbannak ki az ablakok, de csak egy sávban, pontosan, mint az irányított robbantásoknál."

    Jah, és méghozzá alulról felfelé...
  • Pares #99
    Az épületnek eleve nem a megsérült részei indultak omlásnak. De nézd meg a videót, és majd meglátod, hogy miről beszélek. Ráadásul ha megfigyeled, közvetlenül az omlást megelőzően az épület oldalain "futótűzként" robbannak ki az ablakok, de csak egy sávban, pontosan, mint az irányított robbantásoknál.
  • passatgt #98
    akkor hogy dőljön össze? elég nagy az alapja hogy na dőljön el egyik irányba sem
  • Pares #97
    Nem egy környező épület sokkal durvábban kapott a törmelékből, mégis állva maradt... Nem beszélve arról, hogy az ábrákon, amiken az épület sérült részeit ábrázolták, arról tanúskodnak, hogy ha össze kellett volna dőlnie, akkor se úgy, ahogy azt megtette, mivel a tartóoszlopok nem egyenletesen voltak megsérülve. Míg az épület egyik fele semilyen sérülést nem szenvedett, addig a másik igen, szóval elég nehéz elképzelni, hogy így saját magába egyenesen, szabadeséssel összedőljön...
  • passatgt #96
    étem, én csak azt mondom, ha a torony így össze tudott dőlni, akkor a ráeső törmelékektől meg tűztől a 7-es is.)