MTI

Átadjuk az USA-nak a terrorista adatokat

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a magyar és az amerikai kormány között az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Az Országgyűlés elfogadta a magyar-amerikai információcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt. Az Amerikai Egyesült Államokkal a terroristák kiszűrését szolgáló megállapodás alapján a két ország hozzáférhet egymás, terroristákról vezetett adatbázisaihoz. A májusban megkötött megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Magyarország átadja egymásnak a terroristák kiszűrésére szolgáló információkat, kivéve, ha az átadó fél úgy ítéli meg, az információ átadása belső jogával, vagy nemzeti érdekeivel ellentétes lenne.

A szerződés alapján a magyar fél hozzáférhet az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központjának (U.S. Terrorist Screening Center, TSC) adataihoz, az amerikai fél pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal terroristák azonosítására szolgáló adataihoz. A kicserélt információ tartalmazza a személy nevét, ismert álneveit, születési adatait, útlevélszámát vagy más személyazonosító okmányának számát és jelenlegi vagy korábbi állampolgárságára vonatkozó adatok is. Más azonosításra szolgáló információt - például biometrikus azonosítókat - is át lehet adni, amennyiben törvény lehetővé teszi, és az átadó fél úgy ítéli meg.

A törvény alapjául szolgáló kétoldalú megállapodást május 20-án kötötte meg Magyarország az Egyesült Államokkal. A szerződést April Foley amerikai nagykövet és Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter írta alá. A kormány ezt követően jóvá is hagyta a megállapodást. Az információcseréről szóló megállapodás az egyik feltétele annak, hogy Magyarország csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #32
    Hajlamosak vagyunk Amerikát és Európát összekeverni az egész világgal, pedig ez csak kb. 800 millió ember. Ott van még 2 milliárd ember háborúban éhezésben, főleg az amerikaiak miatt (pénzelt diktátorok, gazdaságilag ellehetetlenített államok, adósságcsapda). És ott van 3 és fél milliárd ember, szolid anyagi körülmények között, más kultúrában, más politikai rendszerben. Ők nem tudják, hogy mi el vagyunk ájulva magunktól, fejlődnek és ha mi itt nyugaton sikeresen elvágtuk a torkunkat, majd ők lesznek a Civilizáció. Ennyi, az élet megy tovább.
  • bvalek2 #31
    A fidesz mindig is nyugatbarát volt, bár az iraki háborút kritizálták. az mszp még most sem döntötte el, hogy melyik segget nyalja, volt hogy óránként nyilatkoztak hol az egyik vezeték mellett, hol a másik mellett.
  • bvalek2 #30
    Megdöbbentően sokan hiszik azt, hogy ez a beszélgetés elhangzott, pedig nem. Mai szóval azt mondanánk, hogy urban legend. Egyébként nem is a nagykövetünk adta át a hadüzenetet, hanem az ő nagykövetük vette át. Szóval már az alapoknál sántít a sztori...
  • L3zl13 #29
    Gondolom szokás szerint nem olvastad el a hírt...
    "A szerződés alapján a magyar fél hozzáférhet az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központjának (U.S. Terrorist Screening Center, TSC) adataihoz, az amerikai fél pedig a Nemzetbiztonsági Hivatal terroristák azonosítására szolgáló adataihoz."
  • Mike #28
    na persze, majd az orrodra kötik
  • Mike #27
    gondolom szokás szerint ez is egyoldalú, tehát az USA semmit, mi meg mindent
    drága jobbos hazafiainknak is csak a pofájuk nagy, amikor karattyolni kell
  • Mike #26
    fantasztikus
    egyetlen ellenszavazat nélkül nyaljuk ki az amcsik seggét
  • MrImy #25
    Magyarországon minden olyan személy bekerül ebbe az adatbázisba akinél csak a gyanú felmerül? Hogy lehet onnan kikerülni? Értesítik a bentlévő embereket egyáltalán, hogy "XY Ön szerepel nálunk a terroristanyilvántartóban ezért adatait megosztjuk: USA... (talpnyalóival)!"
    És az ártatlanság vélelme?
    Ez rettentő aggályos szerintem.
    Gondoljatok bele, terrorista lehet mindaz aki veszélyezteti tevékenysége folytán az állami rendet. Így az esélye hogy bekerüljön oda valaki meglehetősen nagy.
    Egy kicsit elkúrt demokráciával van dolgunk, ugyanis ha tényleges demokráciáról beszélnénk, akkor a rosszakarókat kivetné a társadalom, mint az idegen testet az emberi szervezet, mert tudja, hogy azzal halálra van ítélve.
    De itt nem demokratikus eszközöket állítanak a "demokrácia" védelmére, ebből látszik hogy amit védenek azzal nincs minden rendben.



    Ez a világ megérett a pusztulásra!
  • lomha #24
    Egyetértek pex véleményével. Ha a cél tényleg a magyarországon megbúvó terrorista gyanús elemek kiszűrése volna, akkor azt nem nagy csinnadrattával csinálnák, ahhoz külön törvényt sem kell elfogadni, az eddig is megtörtént. Cél inkább a világméretű információgyűjtés, párhuzamos hatalomgyakorlás. Ha számlát nyitsz egy bankban, lemásolják a személyid, hátha esetleg terrorista vagy... Röhej. A mindenkori kormányt szapulhatod kevedre, de vajon megteszed-e, hogy nem fizeted a kölcsönöd törlesztését? És hová vándorol a pénzed? Na?
  • Sanyix #23
    Hát pedig kellene pár, akik politikusokat robbantgatnak, nemkívánatos népcsoportokat ritkítanak...