Berta Sándor

Németország: régi rendszerekkel a terroristák ellen?

Wolfgang Schäuble belügyminiszter pénzügyi okokból leállította a korszerű számítógépes és távközlési rendszerek beszerzését, így a Német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) kénytelen ósdi gépeit használni a szélsőségesek és a terroristák felderítésére és megfigyelésére.

A használt Nadis nevű berendezéseit a Német Alkotmányvédelmi Hivatal "reménytelenül elavultnak" minősítette. Ez közel sem túlzás, ugyanis a készülékek többsége az 1970-es évekből származik. Azonban még ez sem volt elég Wolfgang Schäuble meggyőzésére. A BfV évek óta sürgetett modernizációs programját a politikus azzal az indokkal törölte, hogy nincs rá pénz. A belügyminiszter ugyanis attól tartott, hogy a beszerzési költségek egyre magasabb lesznek, éppúgy, mint a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szoftverfejlesztési programjánál, amelynél a kifizetett összeg végül a többszöröse lett az eredetileg tervezettnek. Ráadásul tisztázatlan volt az is, hogy pontosan milyen forrásokból finanszíroznák a beruházást.

A német belügyminisztérium szerint az új Nadis-neu rendszerre szánt 11 millió euró nem lenne elegendő, ezért inkább törölték a projektet és a következő két évben döntenek a szükséges fejlesztésekről. Addig is bővítik a meglévő rendszert. Később a szaktárca visszautasította a Der Spiegel beszámolóját és cáfolta, hogy leállították volna a programot. A Nadis-neu csak néhány megoldandó problémát okozott. "Csupán arról van szó, hogy ez egy technikai szempontból nagyon igényes program. Éppen ezért az egyes tartományi belügyminisztériumokkal együttműködve dolgozunk a részletek tisztázásán" - nyilatkozta Stefan Paris minisztériumi szóvivő.

A hír egyébként nem csak önmagában érdekes, hanem különösen annak tükrében is, hogy a BfV munkatársai végeznék a tervezett online házkutatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #4
    RÉgi keleti bölcsesség, hogy: ahol sok a szabály ott sok lessz a bűnöző is. Én ehhez csak annyit tennék hozzá hogy szabályokkal bárkit bűnössé tudok tenni.
  • Praetor #3
    Nahh, már megint "szélsőségesek és a terroristák".
    Kiváncsi vagyok, hogy hány évig/évtizedig fogják ezekkel vezényszavakkal hűlyíteni a népet.
  • bakagaijin #2
    Nem azért, de a Stasi elég hmm... "sikeres" volt ezekhez hasonló, ha nem ugyanezen "ósdi" eszközökkel sőt még régebbiekkel is...
  • Magnificat #1
    Mondjuk az is egy élmény volt, amikor a minap egyetemen a router programozást kellett tanulnunk, de nem volt szabad gépterem, így a szekrényt az 5 routerrel betoltuk az egyik üres nem-gép terembe, és szabad gépek híján 3 db dec vt320-as (1988) konzolgépekkel és az ő notebookjával konfoltuk fel a routereket... azt hiszem ez volt az eddigi egyik leggeekebb pillanata az életemnek :D (de tisztelet a Tanár Úrnak, hogy még így sem passzolta le az órát, hanem színvonalasan megtartotta)