Berta Sándor

Mobil pénzügyi szolgáltatást támogat a Gates Alapítvány

A mobil fizetési szolgáltatások nagy segítséget jelenthetnek a fejlődő országokban élő és a bankfiókoktól távol élő embereknek. A napi 1-2 dollárból, és szezonális munkákból élők előtt új lehetőségek nyílhatnak meg.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány kereken 12,5 millió dollárral támogatja az úgynevezett Mobil Pénz Munkacsoport munkáját. A szervezet jelenleg a GSM Szövetség célkitűzésének megvalósításán dolgozik. A cél az, hogy az a 20 millió ember, akiknek van mobiltelefonjuk, de nincs bankszámlájuk is hozzáférhessenek a mobil pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ez egy fontos lépés lenne ahhoz, hogy ezek az emberek pénzt takaríthassanak meg és egyúttal előrébb lépjenek.

A harmadik világ államaiban sokan vannak, akik napi 1-2 dollárból élnek és ők egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy napokra útra keljenek és elmenjenek a legközelebbi bankba. Ehelyett egyre népszerűbb a pénzintézeti képviselők rendszerek, akik fáradhatatlanul úton vannak és személyesen keresik fel az ügyfeleket.

Kenyában a Safaricom mobil szolgáltató M-Pesa nevű rendszere rendkívül sikeres, de számos benzinkút és miniszupermarket és bankfiókként szolgál. Amikor valaki pénzt kap, elég csak megmutatnia a tranzakcióról szóló SMS-t, majd igazolnia a személyazonosságát és máris megkapja az összeget. Az M-Pesa előnye, hogy a pénzt kapó személynek nem kell M-Pesa bankszámlával rendelkeznie és nem kell a Safaricom ügyfelének sem lennie. Csak Kenyában jelenleg már 5 millió M-Pesa bankszámla van, ami azért nagy szám, mert az egész országban egyébként összesen 4 millió egyéb bankszámlát tartanak nyilván.

A megoldás ráadásul hasznos, hiszen a segítségével bárki megőrizheti a pénzét vagy félreteheti a szezonális keresményét. Ezáltal pedig az elmúlt években jelentősen csökkent a csalások és más visszaélések száma. Az M-Pesát azóta átvették más országok, így például Afganisztán is. Karim Khoja, a rendszert Afganisztánban működtető Roshan cég vezetője elmondta, hogy a megoldás nagyban segített az állam újraszervezésében. Bár a munkát nehezíti, hogy jelenleg csupán 450 képviselője van. Ennek ellenére a szolgáltatásnak már most 20 000 aktív használója van.

Az M-Pesa annyira sikeres, hogy könnyen lehet, hogy a jövőben az afgán hadsereg is alkalmazni fogja. Az évek óta elérhető M-Pesa programot számos szervezet és a Világbank is támogatja, a sikerére pedig jellemző, hogy a Safaricomnak naponta ezer új ügyfele van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #1
    "A napi 1-2 dollárból, és szezonális munkákból élők előtt új lehetőségek nyílhatnak meg"
    Pl ezentúl el is adósodhatnak...