Berta Sándor

Az internetmegvonás luxusa

A világháló használata sokáig csak a kiváltságos helyzetben lévő személyeknek adatott meg, majd ugyanez volt a helyzet a szélessávú internetelérésekkel is. Mindez azonban mára megváltozott.

Napjainkban már szinte mindenkinek lehet szélessávú internethozzáférése, akár vezetékes, akár mobil infrastruktúra segítségével. Nemzetközi szakemberek azonban érdekes folyamatokat figyelnek meg: egyre többen vannak azok, akik szeretnének az internet nélkül létezni, élni, dolgozni. A helyzet valahol érthető, hiszen, akinek mondjuk a munkája miatt napi 300 e-mailt kell elküldenie vagy elolvasnia, annak egy idő után finoman szólva elege lesz a világhálóból. Elképzelhető, hogy az illető otthon vagy a szabadidejében már az internet vagy az elektronikus levél szavak hallatán is rosszul lesz.

Az internet mára munkaeszközzé vált, egykori fénye megkopott. A felhasználók egy részének már nem jelent újdonságot a világhálón való szörfölés, a közösségi oldalak használata, az e-mailezés vagy éppen az azonnali üzenetküldők alkalmazása. Ezek a dolgok mindennapossá váltak. Ahogy jópár évvel ezelőtt megjelentek a televíziót a lakásukból kihajító másként gondolkodók, ugyanez tapasztalható most az internetnél is.

Az internet a mindennapok része: hamarosan elterjednek a netképes televíziók, a könyvek már e-olvasókra költöztek és lassan nem lesz olyan területe az életünknek, ahol ne lehetnénk online. Joseph Weizenbaum már 1976-ban (!) a "számítógépek hatalma és az értelem eszméletvesztése" címmel írt kritikát. Eltelt 33 év és egyre többen panaszkodnak a világhálóval kapcsolatban stresszre, szétszórtságra, túlterhelésre.

Lehet, hogy az emberiségnek hamarosan ismét meg kell tanulnia a számítógépek és az internet nélkül is élni. Különben elveszhet a világháló és a számítástechnika varázsa és ezeknek a technikáknak a használata mindennapos, megszokott rutinfeladattá válik. Nem véletlen, hogy az internet jövője ilyen szempontból is foglalkoztatja a tudósokat és igyekeznek új technológiákkal felfrissíteni a World Wide Webet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #13
    Vajon megtérült ez az iszonyatos pénzbefektetés a számítógépekbe, országoknak, embereknek, valakinek? Idő , energia, nem e egy zsákutca?
  • kukacos #12
    Srácok, valami baj van az SG cikkgenerátorával, ha jól látom, sikerült négy bekezdésnyi bevezetőt írnia, a tartalomra meg már nem jutott. Bár ha arra hajaztok, hogy sokan ennyi betűt se képesek egyben elolvasni, működhet a dolog.
  • mad mind #11
    Nem teljesen jó a tv-s hasonlat, mert a tv csak szórakozást nyújtott, de nem segített, hogy elkerüljem a köcsög banki sorban állást, ellentétben a nettel.
  • Griphons #10
    Bennem csak az ilyen idióta cikkek okoznak stresszt. Na jó, azért stresszes nem leszek tőle. Legfeljebb a cikkírót gondolatban elteszem a "feltünésiviszketekségvagycsakegyszerűendebil" dobozba.
  • wareszsg #9
    Remélem eljön majd a RealVirtual life nevezetű létforma, amit én találtam ki, az internet helyett.
    Ja! Kontaktlencse monitorokkal és neutron-mobil computerekkel.
    meg 1 csomó szankcióval, a viseléséről.
  • syn7h37ic #8
    Állítólag van élet a monitoron túl is.
    Szerintem kacsa...
  • Narxis #7
    Így van, túl sok információt fogad be ma egy átlag ember EGYSZERRE. Ez okozza a túlterheltséget, stresszt.
  • Petka #6
    Ez az egész nem csak az internetre, hanem konkrétan a számítógéphasználatra is vonatkozik szerintem. Kiskoromban imádtam a számítógépeket, kockultam amikor csak tudtam. Ma már számítógéppel dolgozok a munkahelyemen. Internetet/intranetet használok napi 8 órában, excel táblázatokat, körleveleket szerkesztek, kliensprogramokat használok. Mire hazaérek, legszívesebben kivágnám az ablakon az egész szerkezetet. Amióta kénytelen vagyok folyamatosan huzamosabb ideig használni, azóta egyszerűen megutáltam. Tehát nem csak az internetet, hanem magát a számítógépet is.
  • USAMEN POWER #5
    Azért ez a hasonlat csak részben jó. A tv-t van mi leváltsa, az internetet nem hiszem hogy a közeljövőben valami le tudja váltani.
  • Cat #4
    Már egy évtizede az volt a laza csávó, akinél nem volt otthon tévé. Szerintem semmi különös nincs abban, hogy ugyanez az internetnél is megismétlődik.